Заради цените: Започват проверки на трите ЕРП-та

КЕВР: Повишаване с 20% на сметките от юли няма да има
11 яну 2019 15:53, Анисия Иванова
13
Заради цените: Започват проверки на трите ЕРП-та
СНимка: БТА

От 15 януари започват проверки на трите електроразпределителни дружества, които ще приключат до 25 януари включително, каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Повод за тях са цените на тока за индустрията. Бизнесът и синдикатите вече обявиха, че те са прекалено високи и се задават фалити, съкращения на персонал и скок в цената на основни стоки.

"Съвместни екипи на Министерство на енергетиката и КЕВР ще проверят дейността на трите ЕРП-та. Това, което ще бъде обект на проверка от страна на Министерството, касае техническото състояние и експлоатацията на енергийните обекти. Ще бъде извършен отчет на електромерите, на електромерните табла", каза още министърът.

Проверките ще са за всички, както за индустриалните, така и за битовите абонати, на случаен принцип.

Петкова обясни, че тази мярка е продиктувана от проведения преди дни извънреден Национален съвет за тристранно сътрудничество.

"Основната тема беше свързана със сектор енергетика и по-специално с цените на свободния енергиен пазар. Притесненията и въпросите, които бяха поставени и от страна на синдикатите и от страна на бизнеса, предизвикаха доста широк отзвук", каза Петкова.

По думите й трябва да се гарантира, че българските потребители и граждани заплащат услугата, която наистина са ползвали.

Нямат никакво основание твърденията, че ще има повишаване с 15-20% на сметките за ток на хората от 1 юли, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов.

"В последните три години такива твърдения се правят с определена цел, но искам да отбележа, че неизменно в четири последователни годишни ценови решения КЕВР не е променяла цените на ел. енергията за регулирания пазар с повече от цените на годишната инфлация", заяви още Иванов и уточни, че това означава преди всичко цените за битовите потребители.

"Експерти на комисията ще направят всичко необходимо, за да може тези решения да продължат и в бъдеще, което значи да няма реално увеличение на цената, считано от 1 юли", допълни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
?! преди 5 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Наглите Тикви как популистки прехвърлят горещия картоф. Все едно че ЕРП-тата определят цената на тока, а не Правителството, разбирай Дебелака от Банкя.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ot tosi ikonomicheski bg sektor vijdame jici i tea dve suratita...ama dosta...tamno....neprogledno.... kade aljazira da pokazva belite fakti....
10
0
 
13
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Как да не сте променяли цените на тока през последните 3 години ,бе Гаргамел ?! Ей !!! Какъв лъжец !!!
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе будали увеличете го със 100%. Никой от пъзливото българско племе няма да протестира. Нали ги пребройхте протестиращите последния път 21 човека.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да е 20% Благодарение на г-н Иванов ще е 19,9%. Нека му благодарим.
7
1
 
14
 
! Отговори
Водата в София преди 5 години
В приетата оферта беше предвидено за първите пет години загубите на вода да паднат от 60% на 30%, т.е. всяка година да намаляват с по 6%.*Какво стана всички виждаме и ... плащаме за мафиотската концесия. Сега цената е 2.585 лева за кубик.
6
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Забележете: Ще има проверка на ЕРП-тата, която ще се състои в ПРОВЕРКА НА ЕЛЕКТРОМЕРИТЕ НА БИТОВИ И БИЗНЕС АБОНАТИ!?!
5
0
 
7
 
! Отговори
Водата в София преди 5 години
В края на 1999 г.беше сключена концесията за водата в София. Тогава Столичният общински съвет одобри за концесионер на ВиК-системите в града английската фирма Интернешънъл Уотър лимитид и упълномощи кмета Софиянски да сключи договор. Интернешънъл Уотър спечели концесията с обещаната най-ниска цена от 0,405 лв. за куб. м вода през първата година и осреднена цена от 0,435 лв. за куб. м през целия период на концесията. В приетата оферта беше предвидено за първите пет години загубите на вода да
4
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато Мафиянски от СДС подари ВиК София, цената на водата беше 67 ст./кубик. Сега е 2,585 лева, т.е. почти 4 пъти увеличение на цената и никакви инвестиции за намаляване на загубите. Огромните печалби се изнасят от България.
3
0
 
15
 
! Отговори
ИВАН ИВАНОВ преди 5 години
Стар кадър на СДС, ОДС спокойно се прехвърли в ГЕРБ. Откакто Мафиянски даде водата на София, щото неграмотните българи не могат да я управляват с обещание да паднат УЖ загубите от 60% до 20% /нищо не се прави/ не се сменят тръби , а само при аварии. Обаче водата поскъпна 10 пъти. Тока независимо от цената на петрола ВСЕ НАГОРЕ....
2
1
 
15
 
! Отговори
ТЕ ИСКАТ 100% преди 5 години
Ама ние от ГЕРБ се борим за вас и им даваме само 50% увеличение
1
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Овчици, спокойно. Тока няма да се вдигне с 15-20% от юли месец но с 10% гарантирано! ЕРП-та ще искат 20%, а КЕВЪР ще се пребори до 10%, на свой ред БОЙКО ще ги изкара герой и овчиците ще станат още по-бедни.