Военният парад в Пекин - демонстрацията, която стресна САЩ

Видеото от събитието тепърва ще бъде изследвано във Вашингтон
4 окт 2019 19:15, Анисия Иванова
196
Военният парад в Пекин - демонстрацията, която стресна САЩ
Снимка: БТА

На пекинския площад "Тянанмън" на 1 октомври се състоя най-грандиозният военен парад в историята на Китайската народна република, посветен на 70-ата годишнина от основаването й. В проявата участваха 15 000 военнослужещи с 580 единици техника, а също така 160 самолета и хеликоптера.

Особен интерес съвсем разбираемо предизвика нивото на китайските ракетни технологии. На парада бе показана за пръв път най-новата междуконтинентална балистична ракета (МБР) DF-41 ("Дунфън-41"). В превод "Дунфън" значи "Източен вятър".

DF-41 е тристепенна ракета с твърдо гориво и обсег 12 000 - 14 000 километра. По данни от открити източници бойната й част включва 6 до 10 отделни ядрени бойни блока, които могат да маневрират по време на полет. Ракетата е дълга 21 метра и широка от 2,2 до 2,5 метра, пише в свой материал Владимир Василиев от руската Информационна агенция REGNUM.

Още по темата
За изстрелване на тази МБР може да се използва мобилна пускова установка с колесно шаси, силоз или подвижна жп платформа. Според американски медии DF-41 е способна да преодолява ПРО, с която разполагат днес САЩ и съюзниците им.

Зрителите на парада в Пекин видяха и "убиеца на самолетоносачите" - балистичната ракета със среден обсег DF-21D ("Дунфън-21Д"). Тя бе демонстрирана за първи път на парада по случай 70-ата годишнина от края на Втората световна война на 3 септември 2015 г.

Ракетата е предназначена за атаки срещу подвижни надводни цели като самолетоносачи и други големи бойни кораби. Това е първият случай в историята на въоръженията, когато за борба с кораби се използва балистична, а не крилата ракета. По принцип има такава възможност, ако става дума за прецизно балистично оръжие.

DF-21D е ракета с твърдо гориво, има две степени. Основен елемент от ракетния комплекс е специалното петосно шаси за превоз на транспортно-пусковия контейнер. В бойната част на ракетата може да има обикновен или термоядрен заряд.

По данни от чуждестранни източници нейната далекобойност при стрелба по надводни цели е 100 до 1450 километра, по други данни - 1800 до 2000 км. Експерти предполагат, че по-малкият радиус на поражение в сравнение с други китайски ракети със среден обсег издава наличието на по-сложна и по-тежка предна част, съдържаща системи за насочване.

Ако разгледаме хипотетичен конфликт между Китай и САЩ, американските ударни групи, водени от самолетоносачи, не биха могли без риск да доближат китайския бряг на по-малко от 1400 километра. Тук ще посочим, че бойният обсег на американската палубна авиация възлиза на 800 км. Съответно - с оглед радиуса на поражение на ракетите DF-21, Китай не би позволил на самолетоносачите от ВМС на САЩ да се приближат толкова, че да използват своята авиация.

В началото на 2018 г. изданието "Ейша таймс" съобщи, че се тества модернизирана ракета DF-21D, станала с 30 на сто по-мощна от прототипа. Тя получи кодовото име DF-21G.

Елемент на внезапност бе за военните експерти, присъствали на октомврийския парад, появата на китайската свръхзвукова крилата ракета DF-100. Данните за нея в открит достъп са твърде малко засега. Китайски медии писаха преди време, че е предназначена за унищожаване на добре укрепени цели и подземни бункери. Други източници твърдят, че крилатата ракета DF-100 е създадена, за да унищожава големи морски цели. Нейният обсег е близо 2000 до 3000 км.

Китай е постигнал успехи и в разработването на хиперзвукови оръжия. По площад "Тянанмън" мина пускова установка за балистична ракета DF-17. Тя изстрелва на програмираната височина и засилва до необходимата скорост хиперзвуковия глайдер DF-ZF, носещ ядрен заряд. Предполагаемата далечина на полета на DF-ZF е 10 000 - 12 000 км. Той може да маневрира на скорост от 5 до 10 маха. Днешните системи за ПВО/ПРО не защитават от такива оръжия.

Китайските организатори на военния парад от 1 октомври искаха да внушат усещане за колосална мощ. И успешно решиха тази задача, използвайки по-специално размерите на площад "Тянанмън", способен да побере голямо количество бойна техника. Ще отбележим също, че китайците грижливо бяха означили най-интересните модели с едри надписи на английски, знаейки кой ще проучи доста внимателно снимковите данни.

Видеото от китайския военен парад ще бъде изследвано най-старателно във Вашингтон. Военнополитическият елит на Съединените щати ще се убеди за пореден път, че с право е решил страната да напусне Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО), невалиден от 2 август 2019 г.

На 28 януари комисията в американския Конгрес, преглеждаща отношенията на САЩ с Китай в икономиката и сигурността, публикува доклад, наречен "Ракетната програма на Китай и потенциалното оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег".

В документа се казва направо: "От средата на 90-те Пекин е създал най-големия и най-разнообразния в цял свят арсенал от ракети с наземно базиране. Китай е натрупал над 2000 балистични и крилати ракети, близо 95 на сто от които според американските служители биха нарушили ДРСМО, ако Китай го беше подписал". Изтъква се и голямото значение на ракетите с наземно базиране за общата военна стратегия на КНР.

Напълно ясно е, че като следваща стъпка Вашингтон ще се оттегли от Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3), изтичащ в началото на февруари 2021 г. Участници в този договор са Русия и САЩ.

Военният парад в Пекин на 1 октомври 2018 г. изпрати доста ясен сигнал до военнополитическия елит на Щатите. Образно казано, той "погреба" Договора за стратегическите нападателни оръжия. При това положение Вашингтон няма да поеме по-нататъшни ангажименти - няма да продължи този договор, нито да сключи нов, който би ограничил възможностите на САЩ и на Русия да увеличават стратегическите си нападателни оръжия, докато ядреният потенциал на Китай безконтролно расте.

Прочее, военният парад в Пекин е последният пирон в ковчега на СТАРТ-3, пише още в анализа.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
5
 
! Отговори
обективен преди 4 години
До 5 години краварите ще дишат прахта на китайците.За съжаление продажните герберунги пак ни заробиха с няколко милиарда, за да угодят на господарите си от САЩ.
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 65ВИДЯ СЕ, ЧЕ КИТАЙЦИТЕ НЯМАТ СВОИ ТЕХНОЛОГИИ А САМО КОПИРАНИ ОТ РУСИЯ.Китайците имат самолет 5-то поколение а рашкистанците нямат.
168
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До .175 Не знам защо Русия, китай и индия не направят един азиатски съюз и да пограбат това недоносче - Хамерика. Защото Китай и Индия няма да се занимават да следват болните амбиции на една изостанала страна като русия.
167
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китайците показват какво са изкопирали от САЩ, не си правете илюзии, че са направили нещо кой знае какво.
166
4
 
6
 
! Отговори
. преди 4 години
Не знам защо Русия, китай и индия не направят един азиатски съюз и да пограбат това недоносче - Хамерика.
165
0
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
След парада на китайците в Белият дом всички са на "Потресан" в конски дози...
164
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До всички дето подскачат и викат ура за китайците (че един даже беше писал -" братя китайци") и долу американците - само да ви попитам: Вие колко китайци познавате? И китаец *** ли ви е? Като ви се случи, а то иде, тогава ще влачите хастара подсмърчайки и ще питате за лошите американци.
163
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
***, не можеш да ме убедиш, че руснаците са откраднали технологията на мегапарадите от янките ;))) Или пък на ракетната индустрия.Колко може да си необразован? Повече от това няма накъде ;)))
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До долния:Пропускаш, че в развитието на технологиите винаги идва момент, когато технологичното развитие дори на слаборразвитите е напълно достатъчно за постигането на опрределени технологични цели. В Случая развитието на технологиите е достигнало такова ниво, че ОСОБЕНО В КИТАЙ е много лесно да бъде създавана висококачествена и прецизна военна техника. Особено с бума на технологическото образование там, не се сещам да има някой да може да ги стигне след 10 - 20 години.
161
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хахахахаха....До 10 години Китай ще изпревари Русия и САЩ.,,,Ще ги задминат, ако те стоят на едно място. Хайде да не ги издигаме на пиадестал китайците. Разбира се, Западът ги напомпа с пари, те се напомпаха с ядрени ракети, но са доста по-назад от САЩ, да не говорим за НАТО. И да не забравяме, че китайското колкото и да е много и в повече ... си остава китайско. А и тепърва им предстоят социални,политически сътресения, комунизъма няма да е вечен, колкото и лъскава да е сегашната му фасада
160
1
 
8
 
! Отговори
Krom преди 4 години
Определено има от какво да се плашат. Духът е извън бутилката. Видяха лицето на истинския си противник. Но времето ще покаже. Руснаците догонват. Но нямат икономическа тежест. Тези обаче са сериозен противник. Вече със собствена технология, а и няколко поредни години с най висок БВП. Който ги подцени, ще страда. Разбира се, много има да гонят за да стигнат японския БВП/глава от населението, но Америка също е далеч. И не мисля, че е изненада за Америка. Знаят го от доста време.
159
5
 
5
 
! Отговори
Хахахахаха преди 4 години
До 10 години Китай ще изпревари Русия и САЩ.,,,Само нас немой на стигнат китайците:))Като пристигнат нашите самальоти от Америка ще превземем свету ама само на приказки оти сме полски мишки на бойното поле.
158
3
 
9
 
! Отговори
Ви у и опп преди 4 години
Цял свят унищожават САЩ и все ги плашат а накрая нищо дори и милиарди те от санкции не могат да си върнат
157
2
 
7
 
! Отговори
До анонимника дето преди 4 години
пише ...А китайските производствени мощности са такива, че за всеки американски войник в Азия могат да пуснат по 10 дрона... Защо им са дронове, като имат многомилионна армия ? Това с парада е само демонстрация на възможности.
156
21
 
19
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 4 години
Май по уплашени са руснаците че вече са втора цигулка в Азия
155
6
 
23
 
! Отговори
Мурат преди 4 години
Е то на САЩ, душичка не и остана от плашене, то не беше от Корея, Китай, Русия, ИндияТурция и др то как някой фърли бомба или гръмне с пушка и край с Америка. Да ви таковам журналистическите ануси! Мноо прости джурналя!
154
14
 
22
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Азия има една висококачествена нация-япнците.Всичко друго е гюрюлтия и терор!
153
12
 
17
 
! Отговори
Абе преди 4 години
Тези японците ги смачкаха преди 70 години за два месеца.Оттогава китайците имат успех само срещу тибетските минаси.Гледам,че Хонг Конг здраво им се опъва в момента.Нещо не вярвам на хора,ядящи кучета и ориз.
152
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Военните експерти на форума решиха че САЩ не стаат :D в БГ кочинката останаха само *** ,шизофреници и етноси то и затова едни и същи ги клатят от има няма 30 г :D
151
17
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента САЩ изобщо не могат да си позволят война с някой, по силен от Куба, примерно. Не че няма да бият, но ще поемат толкова щети, че ще бъдат задминати икономически дори и от България(или Бангладеш, няма голяма разлика). Ако нападнат Иран ще загубят всичките си бази в региона, тоест всякакво влияние. Ако нападнат Корея ще получат подобен резултат. Ако нападнат Китай вероятно няма да оцелеят. Същото е и с Русия. Дори не големи щети върху икономиката им и Европа и Китай ще ги задминат...