Първокласни хакери: Как Северна Корея заграбва милиарди?

Става дума за истинска организирана престъпност, смятат в Сеул
29 май 2020 21:31, Елка Василева
59
Първокласни хакери: Как Северна Корея заграбва милиарди?
Снимка: архив, БГНЕС

Северна Корея очевидно разполага с първокласни хакери, чиято основна цел е да се доберат до пари. Пари за режима на Ким. Експерти предполагат, че севернокорейското ръководство е заграбило по този начин милиарди долари.

Северна Корея привлича вниманието не само с постоянните си ракетни и атомни изпитания. Изолираната страна явно носи отговорност и за множество хакерски атаки. Експерти предполагат, че по този начин режимът на Ким е заграбил милиарди, пише Дойче веле.

Хакерите на Пхенян

6000 блокирани компютъра на обществено-правната телевизия, кражба на данни от атомна централа, опит за проникване в сайта на правителството: и трите примера за хакерски нападения са от Южна Корея. И трите неизменно носят почерка на съседната комунистическа държава.

Куон Хун Йонг е юрист и отговаря за киберсигурността в университета в Сеул. Там се обучават специалисти, които по-късно работят за военните или за правителството. И които умеят да отбиват кибератаки отвън.

Още по темата

Куон казва, че половината от всички хакерски атаки срещу Южна Корея идват от северната съседка. Повечето от следите на тези атаки водят първоначално към Китай - това било типично за севернокорейския подход.

Експертът твърди още, че междувременно е настъпила съществена промяна. Ако преди атаките са били насочени само към това да блокират работата на определени институции, междувременно става дума за истинска организирана престъпност. Броят на атаките достига 5000 на година.

Основната цел на севернокорейските хакери е да се доберат до пари. Пари за режима на Ким. Експерти предполагат, че по този начин са били заграбени милиарди долари.

В последно време се множат и случаите на кражби на специфични данни. Нилс Вайсензее, специалист по компютърна защита към медийната група Korea Risk Group, твърди, че много от хакерските атаки имат за цел да се доберат до данни, от които се нуждаят севернокорейските тайни служби за техните шпионски акции. "След 10 или 20 години вероятно ще се тревожим много повече от кибератаки срещу атомни централи, отколкото от нападения с ракети", казва експертът.

Активно сътрудничество с хакерски групи от Източна Европа

И наистина: Северна Корея разполага с първокласни компютърни специалисти. Отначало ги обучавали в самата страна, а най-добрите изпращали в Китай - със задачата да създадат фирми-фантоми. И да инфилтрират чужди страни - най-вече Южна Корея. Ако успеели да изпълнят поръчката толкова добре, че медиите да съобщават за станалото, получавали премия от Пхенян. А доклад на ООН от тази година разкрива, че режимът на Ким междувременно си сътрудничи активно с хакерски групи от Източна Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До брехКомпютри имат само в някой щаб, дето ги наблюдават 60 годишни мъже с военни униформи и фуражки. Останалите, СКО са късметлии имат много затворени компютри, без интернет, кокто запаметяват всички, което правиш, без да можеш да го изчистиш (успех без интернет - трябва да почнеш от асемблира ...), а веднъж в месеца, минава техническа експертиза, за д а провери колко стихотворения си напуска, възхваляващи негово Величество, спасител и баща на народа, велик генерал, адмирал ...
28
9
 
24
 
! Отговори
брех преди 3 години
Че там нали нямаха компютри, нямаха какво да ядат?!А то хакери и милиарди. Сега кое е вярно?
27
3
 
7
 
! Отговори
Е то преди 3 години
Цял харем с млади булки не се поддържа лесно !
26
5
 
8
 
! Отговори
Докато има Уиндоус преди 3 години
все така ще е !поне 90% от банкоматите са под Уиндоус - за това ги хакат така лесно
25
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тва са глупости на търкалета... от съвецкия съюз....
24
8
 
30
 
! Отговори
до ! преди 3 години
Много неща не са ти ясни - щото си толкова промит мозък, че лягаш и ставаш с образа на Путин, вместо поне за миг да допуснеш, че Дойче Веле НЕ СЕ е вързала на никой, а самата тя е канал за евтина пропаганда, и изглеждане на вече гладките мозъци на такива като теб.Новини от рода на "едни експерти казаха, неназовани източници назоваха". Скапаните западняци дори не могат да са последователни в пропагандата си - важно е да се плюят наред неудобните страни - от докозателства няма нужда..стадото блее
23
24
 
7
 
! Отговори
! преди 3 години
Всеки здравомислещ човек в света му е ясно че другаря Ким няма от къде да има компютър и ако има то това са вероятно "Правец 8 или 16" защото там хората нямат пари, нито ток, нито вода а живеят в палатки и землянки. За северно корееца света е спрял в 50-те на миналия век. Има голяма вероятност това да е поредната фалш новина от хибридната война на Путин срещу запада. Не ми е ясно защо медия като DW се е подвела на хибридните новини на Путин.
22
6
 
22
 
! Отговори
до СССР преди 3 години
Не знам дали имат хакери но поне нямат неграмотници....
21
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дърпайте им шалтера и до там.На китайците ..тоже.
20
4
 
8
 
! Отговори
ссср преди 3 години
а македония и албания имат ли хакери дето крадът мильони милярди
19
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бе каква северна корея тия са буферна зона на Китай срещу Южна Корея.Както навремето Русия грабеше земи и ги правеше предни бази срещу Запада.Нали не си мислите че тоя свиневъд Ким управлява нещо.Тоя е пряко подчинен на другарят Си.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само не разбрах, как са изкарали тези милиони. Дали са плашили, че ще разгласят тайни или саги продавали на богати бизнесмени, които са ги използвали по някакъв начин....Остава само да гадаем. Лекинко е тъпичка статията....
17
4
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Е откъде се взеха тия хакери Те ония там кимчовците ,нали ток нямаха ,на свещи стояха ,карти от космоса ни показвахте ,как там е тъмница ,сега хакери милиарди долари
16
2
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Как са заграбили милиарди? Дайте ни интифа, та и ние да отбием по някой и друг милиард за джобни пари. Благодаря, г-жо Василева, отдавна не се бях смял така от сърце. Взимат ни за пълни мало.ум.ници. Такива сме си, но не чак до там, кака Сийке.
15
2
 
12
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Как са заграбили милиарди? Дайте ни интифа, та и ние да отбием по някой и друг милиард за джобни пари. Благодаря, г-жо Василева, отдавна не се бях смял така от сърце. Взимат ни за пълни мало.ум.ници. Такива сме си, но не чак до там, кака Сийке.
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тия съвсем се оляха до вчера ни разправяха че там ядели корени днеска били хакери ще бутнат властта в сеулсамо на ***.и.я българин му минават тия номера
13
3
 
12
 
! Отговори
дада преди 3 години
та как северна Корея имат такива хакери като Ким комуниста диктатор ги държи изолирани от целият свят от интернета и от всичко което може да подрони властта му и авторитета му ...то умни корейци вероятно има много ама как се развиват на топ хакерско ниво в тая изолирана държава ми е странно - айде да емигрират в Китай и да се развиват ама що пак за Ким диктатора и С.Корея пак ще работят като са отворили очи към светъ
12
4
 
9
 
! Отговори
пфф преди 3 години
звучи ми противоречиво - уж северна Корея изолирана и див комунизъм вирее а хората работят цял живот за партията възнаграждението чувалче ориз месечно, плачът заедно като подивели кат умре лидерът а САЩ свобода демокрация топ технологии софтуерът и компютърът се мисли от американски компании и въобще първи са САЩ в повечето хай-тех разработки и изведнъж Северна Корея има ТОП хакери ! шантава работа ай за Русия го приемам имат си университети субсидии и американски фирми с предсравителства
11
2
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 години
Северна Корея Не ми е интересна!! -:) А кога ще прочета тук? Истинска статия по темата.Как Америка лобира цял свят да работи за нея и Икономиката и ?!Това По ми би било интересно от някаква Северна Корея!!!-:) Боже боже...Къде са тия които ще кажат че "царят" е гол? Няма ги уви!
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пръскачките за поливане на градинките край парламента от шпиони на Ким ли са хакнати. Гешев да повдигне обвинение за шпионаж.