Плевнелиев: Фолксваген може да инвестира в развоен център у нас

В хода на двегодишните преговори с концерна се обсъждали различни варианти
214
Плевнелиев: Фолксваген може да инвестира в развоен център у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В хода на двегодишни преговори с Фолксваген ние обсъждаме различни възможности за инвестиции - компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната. Това каза бившият президент Росен Плевнелиев пред журналисти.

Още по темата
По думите му отказът на концерна да строи завод в Турция не означава, че такъв ще има у нас.

В един развоен център обаче могат да работят до пет хиляди човека.

"Ако ние направим такъв център, нека сметнем - във фабриката на автомобилния гигант щяха да работят четири хиляди човека със заплати от 1000 евро, а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем - десет хиляди лева, посочи Плевнелиев, цитиран от БТА.

Преговорите се водят от автомобилния клъстър, правителството и Фолксваген. Силата на България е в таланта на хората и на това, че вече имаме подобни успешни центрове, заяви още той.

През следващите седмици три компании от ранга на компанията Бош, която вече е в България, ще преговорят в Министерството на икономиката да отворят центрове за развойна дейност в страната, каза още Плевнелиев.

Концернът Фолксваген вече и официално обяви, че се е отказал да строи нов автомобилен завод в Турция. Причината е от една страна е в променения пазар и икономическа ситуация в света след коронавируса, а от друга страна причината е и в Турция, каза Плевнелиев.

"Защото Турция е страна, в която вече демокрацията е в упадък. На това отгоре и президентът Реджеп Ердоган вече води и войни - за справка Либия, но не само", посочи той. За нас това не означава, че Фолксваген ще прави завод в България - такава фабрика, каквато беше замислена, просто няма да има, каза Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
3
 
19
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Моля, ген. Мутафчийски да се погрижи за господин Плевнелиев.
80
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Роската му се е развоила фантазията по жегите, друго обяснение няма хахах
79
2
 
9
 
! Отговори
така е Ухилко преди 3 години
Будата може и да те направи укилен пиар по докопване на инвестиции когато миряните му го преизберат
78
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този пак почна! На всеки му е ясно, че в България няма условия за Волксваген! Корупция и липса на кадри.Отделно че пазара се сви и няма смисъл.
77
2
 
12
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Вие сте Жалко слаби журналисти които чакат заплата и нищо повече .....изглежда толкова можете не ви виня но не ми харесва. !!!
76
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ве, точно у вас ще инвестира. Знаем схемата, докато стигнат до строежите ще са платили в подкупи 3х. Чакай скоро някой да инвестира в тая корупционна септична яма.
75
1
 
12
 
! Отговори
българин преди 3 години
Кой беше тоя?-:)
74
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страна от третия свят - евтина работна ръка за аутсорсинг.
73
0
 
8
 
! Отговори
9 преди 3 години
Може и да отвори, но ако отвори тук е както всички останали отварящи в България. Егтино ефтино ефтино ефтино хората ефтини ..всичко е ефтино ! Те затова отварят тук не в Белгия!
72
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фолксваген спират поизводството на някои модели заради драстичното падане не продажбите.
71
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"компанията например може да отвори Център за развойна дейност в страната. Това каза бившият президент Росен Плевнелиев пред журналисти." А примерно може и нищо да не отвори!
70
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При бай Тодор правешки България сама си строеше заводите, и не се молеше на западняци да изнесат производството в България за да им работят българите евтино.
69
0
 
3
 
! Отговори
И после: преди 3 години
Не бе знам бе ... преди Наполеон - враговете на Мария Антоанета и другите такива щото били комунисти, ама после половин Париж се вживял в ролята на конника без глава!
68
0
 
3
 
! Отговори
Его Плевльо преди 3 години
Единственото умно и рационално решение на Плевльо по време на неговия мандат беше, че не пусна жандармерията да бие хората. А ако ги беше пуснал можеше и да падне Бастилията тогава!!! Ама това е един друг въпрос да не задълбаваме ... в Бастилията кой кого беше затворил. Май бонапартистите бяха затворили републиканците и демократите под предтекст, че са комунисти!!! Или заради Симо колко народ е заключен дето му има зъбченце!
67
5
 
0
 
! Отговори
Логиката решава преди 3 години
Десетки хейтъри под мене яростно ругаят. Защо?Ако вярват, че това наистина е нечия измишльотина и нищо няма да стане, тогава защо трябва да са яростни и защо изобщо трябва да се коментира?Значи вярват, че може да стане.Тогава защо така яростно ругаят?
66
0
 
0
 
! Отговори
Та да си знаят преди 3 години
Как те гледат хората, така и хората гледат тях и мога да си ги псувам колкото си искам!!! Особено тройната коалиция - демек нацистко, комунистката, отоманска тройка и техният проект ИКТ в Образованието от който някой прибра половин милиард и после що да псуваш всички освен Борисов. Епа по делата си ще ги познаете!
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"а в такъв развоен център би имало пет хиляди души със заплати в рамките на седем - десет хиляди лева"ТАКА ЛИ? А ФАКТА ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЪБЕРАТ 5000 РАБОТНИЦИ НАКУП ДОРИ ЗА СТРОЕЖА НА МАГИСТРАЛА ХЕМУС ИМА ЛИ ЗНАЧЕНИЕ?
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като трябва да повърна и не мога - поглеждам снимка на Чехльоо, като имам запек - също! природно лекарство е този Роско! пробвайте и вие!
63
2
 
2
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Фолксваген значи, щял да инвестира в развоен център тук и работещите в него специалисти да получават 7000-10 000 лева заплата, тоест 3500-5000 евро. И защо да го правят? А да, защото в Германия например ще плащат 8000-15 000 евро заплата, например. Тоест тук ще печелят от евтино. Ама по този начин в крайна сметка ще се получи така, че после вместо коли по 200-300 хиляди евро ще продават коли по 20-30 хиляди евро... Е, изгодно ли е?
62
0
 
1
 
! Отговори
Не бе аз ... преди 3 години
Всичките съм ги гледал и наблюдавал с години и съм видял глупостите на всичките и не се гласувал за никой от тях ... освен веднъж по молба на дядо ми, че беше болен! Ама това беше преди 18 години! И не за Симо и не за Плевльо ... ми дядо ми беше решил, че се уважава длъжността не човека!