Гренландия се топи екстремно - може да остане без лед след 1000 години

През този век тя ще загуби повече от покривката си, отколкото през последните 12 хил. години
1 окт 2020 17:45, Нели Христова
46
Гренландия се топи екстремно - може да остане без лед след 1000 години
Снимка: БГНЕС

Ново изследване, публикувано в сп. Nature, прави поредното мрачно предположение - през този век Гренландия ще загуби повече лед отколкото през целия Холоцен (тези 12 хил. години, през които човекът се е разхождал по Земята).

Прогнозата наистина е стряскаща. Докладът, публикуван вчера в Nature, предлага нови доказателства, че най-северният леден слой на Земята, който съдържа достатъчно замръзнала вода, за да се повишат глобалните морски нива с повече от 7 метра, е навлязъл в период на бърз спад и може да се стопи изцяло, ако човечеството не намали драстично или не преустанови изгарянето на изкопаеми горива.

През последните години имаше и твърдения, че топенето на ледовете на Гренландия е част от естествен жизнен цикъл, но изследването отхвърля този вариант, като сравнява бързината на текущото разпадане на ледовете с възходите и спадовете в геоложкото минало.

"Сега можем да сме сигурни, че този век ще бъде уникален в контекста на естествената изменчивост през последните 12 000 години", казва водещият автор на изследването Джейсън Бринер, глациолог от Университета в Бъфало.

През последните 40 години затоплянето на Арктика накара Гренландия да губи ледовете си с изключителна скорост. Но за да поставят тази тенденция в дългосрочен контекст, учените изискват записи за растежа и спада на ледената покривка в продължение на хиляди години. И преди е имало опити да се установи колко е бил дебел леда на Гренландия през целия Холоцен, но досега никога не е било провеждано изследване, което да ни каже и точно колко лед ще бъде изгубен през този век.

Учените, ръководени от Бринер, правят точно това - съчетават миналото с бъдещето.

"Хората са моделирали миналото на ледената покривка на Гренландия, моделират и бъдещето й", казва Бринер. "Досега наистина не е имало едно проучване, което да използва един и същ модел, същите методи и да проследил целия му живот - от минало към бъдеще.“

Сега Бринер и колегите му са запълнили тази празнина, а в процеса са пресъздали историята на топене на Гренландия по по-сложен начин. Учените комбинират модела на ледената покривка с данни за температурата и снеговалежите през дадения период. След това те разширяват данните, като използват климатичен модел, който да им покаже как е изглеждала Гренландия преди 12 хил. години, чак до 2100 г. сл. Хр.. Те използват сценарии с ниски и високи въглеродни емисии, за да изиграят възможните бъдещи позиции за ледената покривка.

Проучването им показва, че това, което се случва с Гренландия е толкова екстремно, че се равнява на всичко останало, което се е случило с леда й през тези 12 хил. години взети заедно. Между 10 000 и 7000 година топлинно явление, наречено "холоценов топлинен максимум", кара ледената покривка на Гренландия да се свие драстично. По време на един особено екстремен век приблизително 6 000 милиарда тона лед са се стопили. Ако обаче скоростта на топене през този век се запази каквато е била през 2000 и 2018 година, то Гренландия ще загуби 6 100 милиарда тона лед.

Но 6 100 милиарда тона е консервативна оценка за това колко лед Гренландия е на път да загуби. Това се дължи на факта, че въглеродните емисии продължават да се натрупват в атмосферата, а планетата ще продължи да се затопля, което ще доведе до ускоряване на темповете на топене. Също така е вероятно Гренландия да преживее по-екстремни години на топене, както през 2012 и 2019 г., когато топлинните вълни на върха на изменението на климата успяха да предизвикат огромни летни загуби през лятото.

Има и оптимистичен сценарий. В него човечеството бързо намалява глобалните въглеродни емисии. Ако това се случи, моделите на Бринер показват, че Гренландия ще загуби около 9 700 милиарда тона лед през този век. Но ако продължим да изгаряме изкопаеми горива, тя може да загуби близо 21 000 милиарда тона лед през този век, скорост на топене приблизително четири пъти по-висока от най-високата оценка на модела за последните 12 000 години.

Последният сценарий, наречен RPC 8.5, се счита за песимистичен от гледна точка на емисиите, но това е пътят, който Гренландия следва най-внимателно въз основа на скорошните ледени загуби. Констатациите на RPC 8.5 също са в съответствие с друго скорошно проучване, според което Гренландия може да остане без лед само след 1000 години.

Тед Скамбос, глациолог от Националния център за данни за сняг и лед, който не участва в проучването, го нарече "отлично обединяване на палео записи, съвременни измервания и моделиране, което разширява работата до бъдещи прогнози". "Документът е отговор и за онези, които отхвърлят продължаващите ефекти от промените в климата с твърдението "Земята винаги се е променяла". И отговорът е "не и с този темп", казва Скамбос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
0
 
! Отговори
зелен талибан преди 3 години
Оле ужаст. безценни лед изчезва и вместо него ше прастнат растения и ше има и животни!Екологична катастрофа!
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам къде да започна с коректурите по български и затова просто казвам:Дявол да го вземе като не можете да пишете по български, защото си избирате и такива комплексни теми бе генетични профани
39
3
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Тед Скамбос, атига си го осуквал, просто каже колко пари искаш да изкрънкаш?
38
2
 
4
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 3 години
До оня с децата!Скоро и скоро ще ти станат най-голямата грижа и тегоба-малки дяца са с малки процлеми а големи дяца-с много големи проблеми!
37
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може след 50 години слънцето да изстине и ледената покривка да стане най-дебелата от 500 години насам. Може след 200 години еволюиралите ни потомци да са способни да регулират климата и ледената покривка според нуждите и желанията си. Може след 300 години извънземни да кацнат и да променят драстично климата на планетата, така, че всички морета да замръзнат. Всичко може. Само не може безполезни "учени" да спрат да си измислят паники за да си оправдаят заплатките.
36
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Джери-бързата пушка!Не правя реклама, ама децата ми са едно от най-големите ми удоволствия в живота.Пък нека съм ***.
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз вчера останах без лед за уискито, тея с няква си гренландия ше ме плашат.
34
3
 
2
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"може да остане без лед след 1000 години"==========================Може, но може и да не остане без лед! По-важното е, че група масони от НАСА открили били подзмно езеро пълно с вода на...Марс! Радвай се народе (но без да си сваляш маската) Празнувай благата вест!
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1000 години - я камилата, я камиларя - пука му на някого за след 1000 години
32
9
 
5
 
! Отговори
Джери-бързата пушка! преди 3 години
Само гглупаците имат деца!Затова и Света е пълен с деца!Само слабоумните се размножават при тези глобални климатични промени!Извод-Светът е глупав и ще изчезне неминуемо!!!
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27На теб като ти пука, колко деца си направил ?
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АНТИ до неразбралитеТи си слуга на Путин, нали?
29
4
 
3
 
! Отговори
Сюрреалист!!! преди 3 години
И след повече от хиляда години името на визионера Грета Тюнберг ще се помни и прославя!!!пп-А от тази дива територия с некултивирали се варвари няма да остане и спомен в историческата литература!!!
28
5
 
1
 
! Отговори
АНТИ до неразбралите преди 3 години
В България ще останат българи, но ще бъдат слуги на новите господари.
27
3
 
5
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 3 години
Ле -лее, с какво ще си пия уиските след хиляда години бе?
26
4
 
5
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
България дали ще остане без българи на мен изобщо не ми пука пред подобни новини за изменения на цялата планета! Калифорния остана без вода. Австралия става пустиня. Необратимо е, той седнал да ми говори за най-мизерната нация на света, че нямало да я има. И не, няма да остане без българи. Емигрират обществените нули да стават слуги в ЕС, а тук остават кадърните и можещите.
25
5
 
1
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Значи важното е да се знае че глобално затопляне е нямало няма и няма и да има! Това твърдят всички! Но аз съм чувал какви ли не от разни хора! Едното беше, че като се вдигнела температурата по целата земя щяло да стане тропически рай с джунгли навсякъде! Другото беше, че вулканите след избухване охлаждали земята! ... Абе какво да ви разправям, бая "умни" хора има по тоя свят.
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А пък България ще остане без българи, ама на кой ли му пука...
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 1000 години я камилата я камиларя. Живойте си живота и не бъдете лyнатици като левите псиxoта.
22
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
след 1000?! по-скоро след десетина.