В епицентъра на труса: Цялата гора се движеше във всички посоки

Хърватски евродепутат: Трябваше да стоя разкрачен, иначе щях да падна
30 дек 2020 19:08, Елка Василева
18
В епицентъра на труса: Цялата гора се движеше във всички посоки
Снимка: архив, БГНЕС

„Все още съм разтърсен от това, което преживях в Майска Поляна /село до Петриня в самия епицентър на труса във вторник, при който загинаха 7 души/. Там е истински апокалипсис, разрушени къщи, комини, които летят на 15 метра, огромни дупки в стените. Но гледката, която се вряза в паметта ми, е гората, която танцува наляво, надясно, както я носи земетресението. Това е напълно нереално преживяване, да гледаш как цялата гора се движи във всички посоки“. Това разказа хърватският евродепутат Предраг Матич – Фред, който по стечение на обстоятелствата се е оказал в село Майске Поляне точно в момента на земетресението.

Матич отишъл там, тъй като в края на всяка година евродепутатите раздават хуманитарни пакети на бедни семейства и различни учреждения. Тази година заради коронавируса по-голямата част от пакетите били изпратени и Матич лично тръгнал да раздаде само останалите около 40 пакета.

Още по темата

По обяд Матич и помощникът му се намирали в село Майске Поляне. Пред една от къщите ги посрещнала жена с две деца. Децата взели пакетите и влезли с тях в къщата, а Матич попитал жената как са преживели земетресението предишния ден. Тъкмо домакинята казала, че „не беше много страшно,  паднаха пет керемиди“. И преди да завърши изречението си, се чул силен тътнеж.

„Падна коминът, който рушеше всичко пред себе си. Толкова силно се люлееше, че трябваше да стоя разкрачен, иначе щях да падна на земята. Жената страшно се уплаши за децата си и се втурна в къщата, но за щастие всичко беше наред. Сътрудникът ми и аз отидохме отсреща да помогнем на трудно подвижна старица да излезе от разрушената си къща и след това се качихме в колата. Преди град Петриня шосето се беше надигнало двайсетина сантиметра“, разказва евродепутатът, цитиран от „Ютарни лист“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До а сега деНапротив, първо панелките ще изпопадат. Те имат живот 50 години. Аз като си живеех още в Пловдив в такава панелка бях. Строена 60-те години. Вътре железата са им ръждясали вече и при силен трус се късат и панела хвърчи. Такива блокове трябва да се заздравяват с бетонни инжекции, стоманени клинове и пръти да се вкарват, ама кой го прави. И пак грешиш. Виж новото строителство на "Артекс" какво е. Супер класно с невероятни материали. И други нови сгради съм гледал, строи се вече добре
14
4
 
1
 
! Отговори
G преди 3 години
На страхът очите са големи.
13
3
 
5
 
! Отговори
Булю-булю булю-булю преди 3 години
Странно ще е ако при земетресение гората НЕ се движи по принцип.
12
2
 
4
 
! Отговори
а сега де преди 3 години
До Анонимен 4Ти за соцпанелките не се притеснявай!Притеснявай се за лъскавите политкоректни блокчета,дето са правени последните години!
11
2
 
4
 
! Отговори
LO6A RALTA преди 3 години
По-страшно ще е при земетресение, ако гората не се движи, по принцип.
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛОШОТО Е ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ Я ЧАКА СЪЩОТО,ЧЕ И С ПО-ВИСОК МАГНИТУД РАНО ИЛИ КЪСНО...ТОГАВА НЕ МИ СЕ МИСЛИ КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД НАШЕТО СТРОИТЕЛСТВО...СОФИЙСКОТО ОГНИЩЕ ВСЕ ОЩЕ НЕ СЕ Е СЪБУДИЛО...
9
4
 
3
 
! Отговори
Страх преди 3 години
Най-ме е страх при едно земетресение тук, магистралите и метрото на Простата Карапутка да не се нагънат.Но те са направени качествено - едва ли ще стане това.
8
3
 
4
 
! Отговори
Началника преди 3 години
Бойко е говорил с началника и тук нито Кови ни земетресение ще има. Мийте краката, слагайте маските и - по леглата.
7
9
 
0
 
! Отговори
Умрях от страх..мале преди 3 години
Е тва е земетресение, кво да прави гората, да им даде по една пържола ли?Нормално да се клати, тия какво са очаквали?
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Същото ще се случи с почти всички градове в България при същата сила на земетресине. Първо ще паднат новите блокове, че от тях излезнаха много лимузини под формата на спестен материал.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жалко, че управляващи и работодатели не разбират, че колкото и да заграбват, пред природата са безсилни. Каквато и къща да построи с откраднатото, природата може да му я вземе за миг. Негативната енергия от всички засегнати се струпва на главите им.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко качество е съмнително тук.Все пак си в Бъ Ге.А и половината държава живее в соц. панелки строени от Строителни войски.Другата половина в още по-съмнителни нови къщи и блокове.Толкова по темата
3
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"И в София ще има над 7 уан дей ще е касапница. Няма да имаме никакъв шанс ще ни помете."Той и вулканът под Йелоустоун уан дей ще изригне, ама кога - не се знае! Трябва ли да копаем землянки и да се обграждаме с чували с пясък? Май не! По-скоро не бива да купуваме евтини жилища със съмнително качество. Толкова по темата.
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в София ще има над 7 уан дей ще е касапница. Няма да имаме никакъв шанс ще ни помете.
1
24
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а стига с тая хърватия?