Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!

Ваксинацията продължава, колко дози ще получим през март?
Обновена: 4 мар 2021 11:24 | 4 мар 2021 11:23, Веселина Йорданова
343
Руска ваксина "Спутник" и у нас? Готови сме, когато я разрешат!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Днес се очаква Европейската агенция по лекарствата да обяви, че е дала начало на първоначалната оценка на документацията на руската ваксина "Спутник".

Още по темата
Към момента не се знае колко ще продължи тази оценка, но сме в пълна готовност да бъде направено необходимото, след получаване на разрешение за употреба, ваксината да бъде прилагана и у нас, обясни шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на редовния брифинг на МЗ.

На финален етап е оценката на документацията на ваксината на производителя Янсен. Ако становището следващата седмица е положително, това ще бъде първата еднодозова ваксина. Доставките й се очаква да започнат от април.

ЕМА е публикувала указания към производители в бъдещите изпитвания да оценяват ефикасността на препаратите спрямо новите варианти на коронавируса, обясни Кирилов.

По-рано днес на брифинга стана ясно, че покачването на заболеваемостта у нас се дължи на разпространение на британския вариант на вируса. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза, че очакваме и южноафрикански щам, а идват и неприятни новини за нигерийски.

Министерството на здравеопазването ще пусне за разпространение клип, с който да се опита да мотивира българите да се ваксинират, оябви здравният министър Костадин Ангелов. Той обаче очерта като успех на правителството и Щаба това, че тенденцията се е обърнала и има повече желаещи за ваксина.

Постигнахме завидни резултати с много по-меки мерки, подчерта Ангелов. По думите му въпросът е защо случаите нарастват въпреки строгите мерки в много други държави. Според него отговорът е в това, че хората по света се връщат към нормалния си начин на живот независимо от ограниченията.

Ваксинираните към момента у нас са над 248 000 души, а с втора доза 41 хил. Около 45 000 души до момента са ваксинирани от личните лекари. През март очакваме общо 105 300 дози от ваксината на Пфайзер, 85 200 от Модерна, а от оксфордската към момента са потвърдени доставки на около 105 хил. дози на два пъти до 11 март.

Предстои организиране на транспорт на ваксините до лекарите в отдалечените райони. Ваксинационният процес ще продължи, системата ни е подготвена, каза председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов.

Личните лекари имат готовност да продължат с ваксинирането, но липсват ваксини, а уязвимите възрастни хора с хронични заболявания са с висок риск, ако се заразят с коронавируса, каза д-р Николай Бранзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз. Той апелира личните лекари да получат повече ваксини.

Големите болници ваксинират членовете на избирателните комисии, като срокът за това е до 10 март, съобщи директорът на болница "Пирогов" Асен Балтов. Има запазени ваксини за тях, увери Балтов, но призова датите да се спазват или тези, които не могат да ги спазят, да уведомяват за това.

Здравният министър е категоричен, че не е имало забрана на тържествата на 3 март, а препоръка те да се провеждат на открито. Когато се изричат толкова много лъжи в публичното пространство, започвам да разбирам хората кое ги отвращава в политиката, каза Ангелов в отговор на думите на президента Румен Радев, че властта се е опитала да постави националната памет под карантина.

Министърът призова кампанията за изборите да се води повече от дистанция или на открито, при спазване на мерките.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


343
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не сте я объркали с Новичок ,защотоТогава това ще ни е последното ваксиниране.
205
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не искат Спутник 5,много хора в България я предпочитат.Аз лично бих си я сложила и срещу заплащане.Х
204
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СловянинХахахахахахаа.ТИ ли си разговарял с професор?И професор по какво беше въпросния и как имаше възможност да "разговаряш с него един час"?
203
3
 
11
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Бях в Немско, в Северна Италия, видях какви зомбита са станали западняците. В Хамбург разговарях 1 час с един немски професор, който беше убеден, че Русия иска да завземе и унищожи Германия. Най-накрая го убедих, че Русия иска само да търгува с немците. Един неглупав професор с промит мозък от сороските тв не знаеше елементарни факти. Така че спортистката е абсолютно права.
202
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИкономистКой е казал, че Унгария е взела това решение с медицински мотиви? Орбан си прави ПР като националист (покрай всички други мизерии, които прави). В Унгария никой не иска да се ваксинира със Спутник или с китайската ваксина. Всички чакат Пфайзер, Модерна АстраЗенека и новите сега.
201
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да подчертая - НЯМА изискване ЕМА да одобри ваксината, за да може коя да е страна да я използва. НЯМА! Одобренията на ниво ЕС имат неясен статут, защото всеки хронично болен ще ви каже, че има лекарства одобрени в ЕС, които не са одобрени в България. Не платени, ОДОБРЕНИ! Това едно. И второ - няма изискване след като ЕМА одобри ваксината някой в ЕС да си купи. Всяка държава решава сама за себе си. Така че ви лъжта - това с ЕМА е просто щото Германия не е казала ДА. Нищо повече. Страх ги е.
200
1
 
4
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До СпортисткаБраво на момичето!!!
199
2
 
6
 
! Отговори
Икономист преди 3 години
Ние защо си имаме наша агенция за лекарствата ИАЛ?! Тя явно е придатък на ЕМА и сама нищо, ама нищо не може да разреши?! С какво Унгария и други страни от ЕС са по-добри от нас??? Риторичен въпрос...
198
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпортисткаЧао!
197
2
 
4
 
! Отговори
Спортистка преди 3 години
До Анонимен 211 .." се разхождаш по анцунг" (пише се анцунг, мила"Ами не, мили, правилно се пише анцуг. Какъв пропуск за такъв умник. Бягал си от часове.
196
0
 
13
 
! Отговори
Спортистка преди 3 години
До Анонимен 216И аз те разбирам, душа, че искаш да покажеш колко си умен, но не ти се получава.Хайде да не занимаваме хората вече с простотии.Пожелавам ти успех! Аз отивам да се ваксинирам със Спутник V.
195
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпортисткаАбе, душа, разбирам те, че искаш да покажеш какви герои сте, но истината е, че вашата дейност е украшение на сериозните неща в живота. Вие сте едни циркови артисти, които забавляват хората, когато си почиват от сериозна работа. Не се обиждай, но сектора ви е да забавлявате. За сериозните неща се иска акъл.
194
0
 
5
 
! Отговори
Спортистка преди 3 години
До Анонимен 204 " За останалото, вие ли сте свободни, даже и препаратите които ползвате зависят от това кой ви е треньор."Да, отиваш на състезание и си на обезболяващи, защото стискаш зъби и играеш с травма.А ти, ще си вземеш болничен. Не, че ми е важно мнението ти.....
193
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпортисткаАко не си разбрала, идването ти тук и изказването ти бих се боцнала с ваксина Х няма никакъв смисъл, ако не "правеше политика". Инче щеше да ти е все тая, с коя ваксина ще те боцнат.Ти може да "искаш", но реалността е друга.Това, че някой е чул думата България не е някакъв специален повод за гордост и само показва, че си комплексирана, че държиш на това. Едно време Бакеро каза, че бил научил от Стоичков думата "магаре". Голямо постижение. Феър плея е само пожелание.
192
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до анонимен 211Не че нещо , ама като поучаваш , трябва да си сигурен .Всъщност , правилното е анцуг (мн. анцузи ).
191
0
 
7
 
! Отговори
Спортистка преди 3 години
До Анонимен 204 " Спортистка взела да бистри политика."Ако не си разбрал, не става дума за политика от моя страна. Политиците превърнаха пандемията в политика и много им е важно made in.....Аз искам въпросът с пандемията да бъде само медицински и всички да се обединят, ако ги е грижа за хората. Може би благодарение на спортистите много държави по света разбраха къде се намира България.Треньорите ни научиха на fair play. Това качество остава завинаги.
190
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Спортистка"Нали знаеш, че винаги ще си втора ръка човек на Запад, колкото и да се стараеш. А пък аз си ходя гордо с анцуг България и не избягах. Забавно ми е с твоите разсъждения."Горката, аз съм сигурен, че съм достоен човек където и да съм, защото достойнството зависи от морала, а не от националността. На Запад получвам уважение за труда ми и оттам нататък съм си аз. Доста съм сигурен, че съм доста повече българин от теб, нищо, че си "се разхождаш по анцунг" (пише се анцунг, мила).
189
0
 
7
 
! Отговори
Спортистка преди 3 години
До Анонимен 204Страхотно е, че живееш на Запад. Западняците скоро казаха, че са много притеснени с този локдаун, защото няма да има българи и няма кой да им гледа пуйките и да мие чинии. Но ти сигурно си успял. Нали знаеш, че винаги ще си втора ръка човек на Запад, колкото и да се стараеш. А пък аз си ходя гордо с анцуг България и не избягах. Забавно ми е с твоите разсъждения.
188
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Незавимост - нула.
187
6
 
9
 
! Отговори
Зонго преди 3 години
Интересно ми е Корни, Зеленият потник и крантата до него, Лекето Зарков и тем подобни други червендалести ***, дали ще се ваксинират с Путника????