Експерт: Е-регистърът не е създаден да издържи на интереса

Не е изненада, че в интернет има фалшиви ваксини и паспорти
9 мар 2021 22:50, Нели Христова
12

 

Хакери атакуваха електронния регистър за ваксиниране у нас. Интересът към системата бе засилен още от първия ѝ работен ден, но често трафикът водеше до проблеми.

"Повече от една година, откакто се знае, че сме в пандемия, системата за електронен регистър за имунизация беше въпрос на време да се появи. В един момент, когато настъпи нейният час, се оказва, че не е направена така, че да издържи големия интерес към нея", заяви експертът по киберсигурност Спас Иванов в предаването "Денят ON AIR".

По думите му дори този портал да е направен перфектно и да е е издържан в най-добрите практики, зад него стоят редица системи и ако готовността им да бъдат натоварени по висок начин не е голяма, се получава отказ от услуга.

"Милиарди похарчени, а в същото време едва 5-6% готовност да покрием европейските стандарти", изтъкна експертът.

Според него решението е пълен рестарт на всички електронни системи, работещи в страната, както и изграждането им отначало.

Експертът посочи, че не е учудващо, че в интернет могат да бъдат закупени ваксини и фалшиви имунизационни паспорти.

"Където има търсене, има предлагане. Даркнет е най-чудното място на света. Призовавам тези, които не знаят какво правят, да не го посещават, защото единственото, което ще се случи, е да останат без пари", коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според него бдителността ни по отношение на ползване на интернет е приспана през последната година.
 
Експертът коментира и сигурността на машинното гласуване.

"В някакъв момент ще измести изцяло това с бюлетини. Колкото по-бързо се приспособим, толкова по-бързо ще имаме функционираща демокрация. Вероятността данните да бъдат манипулирани не е по-малка, отколкото някой да подмени чувала с бюлетините", категоричен бе Спас Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Качеството на сайта напомня прословутото лого на България, за което бяха платени милиони, а в крайна сметка се оказа открадната идея и преработена до положение да има вид на лай*но. И там парите се усвоиха от фирми на наши хора, а незнайно защо прокуратурата нехае ....
7
0
 
4
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Хем искат да се записват колкото може повече за ваксинации, хем да не им претоварят нефелното сайтче. Как да стане тая работа!
6
0
 
6
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Калпава изработка.Парите обаче прибраха.
5
5
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
сайта се атакува от озлобени младежи (така наречените "хакери") мразещи ваксините. Те са същите, които се регистрираха и не ходиха, за да провалят всичко.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5Няма такова нещо на бенебето.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма как сайт паднал при смешни 60 000 регистрации да е направен професионално. Хостинга сигурно е за 20-30лв на месец. Софтуера някакъв готов тежък и непригоден. Такъв сайт, нямащ нищо друго освен регистрация отнема не повече от 2 дена да се направи.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
fake news.
1
0
 
9
 
! Отговори
Джо преди 3 години
А за какво е създаден, да излапате едни пари ли?