Тодор Тагарев: НАТО не разчита на нашите МиГ-ове

Има проблем с изпълнението на договорите за ремонт
13 юни 2021 14:21, Екип на Bulgaria On Air
53
Тодор Тагарев: НАТО не разчита на нашите МиГ-ове

"Ако говорим за МИГ-29, НАТО въобще не разчита на този самолет. При каквито и да е било планове, този самолет е несъвместим оперативно със самолета на НАТО, той не отговаря на стандартите на алианса. Той може да води някаква елементарна комуникация, но нищо друго не може да прави, най-малкото той няма натовската система за опознаване „свой-чужд“," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната в служебния кабинет на Марин Райков, в коментар за инцидента с МИГ 29 в Черно море и загиналия опитен пилот от ВВС.

"При една евентуална отбранителна, съюзна операция на наша територия, тези самолети няма да излетят, защото ако излетят те се превръщат в цел. Така че за нас те са за изпълняване на национални цели, за контрол на въздушното пространство и за осигуряване на прехода. Само че аз това за осигуряване на прехода го говоря сигурно от 20 години, а този преход така и не се случва. Едва сега през 2023 г. очакваме да дойдат нови самолети," коментира Тагарев в разговор с водещата Милена Милотинова.

"Като вземем предвид, че ние залагаме все още на една страна, която ни е обявила за враг, да поддържа нашите основни бойни платформи, въпросът става съвсем сложен. Чувам слухове, че „МИГ“ са се оправдали с ковида. Ковид, ама построиха Южен поток, а какво става със самолетите? Нищо не правят по самолетите и според това е съвсем тенденциозна руска политика. Ние нямаме полезен ход по отношение на МИГ-29, полезният ни ход е в постепенно извеждане от въоръжение на тази техника," коментира бившия военен министър.

През седмицата при учение край Шабла изстребител МИГ 29, управляван от един от най-опитните ни пилоти - майор Валентин Терзиев, се разби в Черно море.

"Възможностите за провеждане на летателна подготовка у нас са много ограничени. По данните, които бяха цитирани, майорът, който за нещастие загина, е налетял 700 часа за около 20 години и се счита, че той е от най-добре подготвените български пилоти, първокласен пилот. Това прави по около 35 часа на година. Ако най-добре подготвените ни пилоти правят такъв нальот, значи останалите едва ли правят повече от 20-30 часа. Това са обективните обстоятелства, тези обстоятелства не могат да бъдат променени на ниво изтребител на авиобаза или на ниво ВВС. По тези въпроси трябва да има държавно решение. Очевидно ние не можем да поддържаме тези бройки изтребители, вертолети, летателен състав, с парите, които сме готови да отделим. Трябва или да повишим финансирането или да вземем мерки, така че да намалим съответните бройки, но поне хората, екипажа, техниката, която ще остане да бъде подготвена. Да може да изпълнява задачите си и от национална гледна точка и при евентуални съюзни операции," анализира проф. Тагарев.

"При старата система след определен брой години или налетени часове, самолетът трябваше да влезе в заводски ремонти и тогава да продължи да лети. Сега в новата система това не е задължително, но отново се следи ресурса на най-различни агрегати и консумативи, които се използват на борда на самолета и които имат ограничен ресурс. При изтичане на този ресурс те трябва да бъдат заменени, освен това трябва да бъдат изпълнени дейности, които са предвидени в резултат на опита на експлоатацията на самолета, което изисква ноухау, с което ние не разполагаме. Трябва и да бъдат набавени съответните резервни части.  Най-големите разходи са за ремонт на двигатели и на агрегата, който съгласува работата на двата двигателя на МИГ-29. През 2018 г е сключен договор от МВР с МИГ за почти 100 млн лева, за да може тези дейности да се изпълняват в рамките на 4-5 години. В началото на годината стана ясно, че има много сериозен проблем в изпълнението на тези договори. Министър Каракачанов тогава заяви пред Народното събрание, че летят само 5-6 самолета, дори беше наложена неустойка на символична сума в сравнение със стоте милиона," казва Тагарев.

За причините за трагичния инцидент вижте цялото интервю във видеото.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
3
 
! Отговори
Слава на Ердоган преди 2 години
СЛАВА НА "БАЙРАКТАР-ите"....от войната в Армения!!!!!
36
5
 
0
 
! Отговори
Д-р Димитрова преди 2 години
Пилотите ще ги почна първо с кредитите и заемите им. Като ги УВОЛНЯТ, пропият се и почнат да бият жените си, ще ги разболея от рак или диабет и ще приключим. За тоя живот. :))))Това важи и за българските и за американските наглеци.През това време Аз ще си почивам в Созопол. :)))) В апартаментчето. :))))Куч.ка ли съм? :) О, да. :)НО НИКОЙ НИЩО НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПО ВЪПРОСА. :) ЗАЩОТО АЗ СЪМ ВАШИЯТ Б О Г. :)
35
2
 
6
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Руските самолети и танкове са Вече ОТЖИВЕЛИЦА! ...ТОВА ГО ДОКАЗА И ВОЙНАТА В АРМЕНИЯ!
34
2
 
5
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 години
Руските самолети, помагат при война....КОЛКОТО ПОМОГНАХА НА АРМЕНИЯ....ХАХАХАХАААА.
33
4
 
3
 
! Отговори
vale_karo преди 2 години
Няма да посочвам цифри.Нека професорът ги каже тук.Искам да сравни,колко самолети и маше България 1989 година и колко има сега.Защо като толкова ни обичат в НАТО сме на този хал?НАТО и САЩ ще възстановят ли военната ни мощ която по тяхно желание ликвидирахме,Макар и с техни производства?Те просто ни ликвидираха като военна сила.Сега идва ред да ни ликвидират и като нация.
32
0
 
6
 
! Отговори
И тия като преди 2 години
През соца Тагаревците и Шарлатановците бяха изключително нагли и натегливи комсомолски активисти. Тагаревците имаха един вуйчА или чичА в ЩОВС - щабът на обединените въолъжени сили на Варшавския договор - та тоя техен човек ги пробутваше напред в кариерата.И тия ...като пролетарския поет Гърневски, комсомолеца Чехлю,даскала по научен комунизъм Огнян Минчев и комуниста Бочко.
31
3
 
2
 
! Отговори
Бг преди 2 години
"Нато не разчита на нашите мигове" - и ние така. Виж сега като дойдат 10те ф16ки за които правителството плати сума пари България ще е подсигурена за 10ина минути - за толкова пвото ще ги свали. Стари технологии и тактики... Бог да го прости пилота. Свестно момче изглеждаше...
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тагарев прочети какво се случва в Словакия и Полша с миг 29 , това е заглавието на статията ""МиГ-29 в НАТО - реалност и "евроатлантическа солидарност"......същите самолети модернизирани като авионика системи свой чужд, ремонтирани с удължен ресурс до 2935 та. 24 на Словакия и 22 на Полша ,поляците които са абсолютни русофоби.
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тагарев Шаламанов вредното дуо за българските ВВС , под предлога че са за изхвърляне на всичко руско от БА и модернизиране, те обслужват частни либистки интереси за сделки с оръжие за милиарди. И двамата бяха скужебни министри на атбраната и двамата се облагодетелстваха с информация секретна за МО която им беше добре дошла за бизнеса.
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тагарев, знаем те що за лобист си. Ти ксто беше министър по колко летяха. Нула летяха, защито не даваше пари за гориво за руски самолети. Добре знаеш член 3 и 4 на Вашингтонския договор който изисквА да имаме собствени способности за отбрана до евентуално задействане на съюзна операция да ни спасява.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До34. Според теб. Според законите в България е точен и лоялен член на НАТИ и ЕС, както милиони българи.Другата истина е , че МиГ 29 е само за церемонии и да шашва женорята.
26
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва или да си луд или да си бeзмoзъчен русофил за да разчиташ на Мигове и Сушки.
25
2
 
4
 
! Отговори
ѝаьа преди 2 години
То оставаше на тия дърти кошници да разчита
24
0
 
15
 
! Отговори
SS преди 2 години
Важното е ,че по брой генерали сме на челно място в NATO !
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служебните дойдоха да отчетат какво са правили,що са ги вършели не служебните,а избраните по ред правителства до предишните служебни,които също са правили проверки за отчет на преди избраните правителства по министри с Министерски съвети и така от служебни на служебни да направят отчети и да се въдвори ред по концепционални въпроси в техническо отношение с ноухау разработки за смяна,подмяна,отчасти въвеждане според блокови принадлежност с пространства,които избраните не внедрили,а парите ги няма
22
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофили хайде там къде са ви разчекнали. Туй за губерния е погребан слава Богу.
21
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофили, вън от България.
20
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовТи самият не си нормален българин.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14А Путин плаща ли добре?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХАХОБрей какъв разбирач си.