Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е

Северна Корея застрашена от глад
Обновена: 16 юни 2021 22:42 | 16 юни 2021 21:42, Петя Славова
144
Ким Чен Ун за ситуацията с храните в Северна Корея: Напрегнато е
Снимка: БГНЕС

Ким Чен Ун призна, че ситуацията с храните в Северна Корея е "напрегната", съобщиха държавните медии, на фона на което с тревога се припомня как страната през 90-те години претърпя опустошителен глад, в който загинаха стотици хиляди.

Бедната страна, която е под многобройни международни санкции заради своите ядрени оръжия и програми за балистични ракети, отдавна се бори да се изхрани, страдайки от хроничен недостиг на храна, съобщава БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Миналата година пандемията от коронавирус и поредица от летни бури и наводнения добавиха още по-голям натиск върху задъхващата се икономика икономика.

Още по темата

На пленарно заседание на централния комитет на управляващата Работническа партия Ким заяви, че икономиката се е подобрила тази година, като промишленото производство е нараснало с 25% спрямо година по-рано, съобщи официалната агенция KЦТА.

Но е имало редица отклонения поради редица предизвикателства, добави севернокорейският лидер.

"Ситуацията с храните на хората сега се изостря, тъй като селскостопанският сектор не успя да изпълни плана си за производство на зърно поради щетите от тайфуна миналата година", каза Ким.

Поредица от тайфуни миналото лято предизвика наводнения, които унищожиха хиляди домове и заляха земеделска земя.

Ким призова за стъпки за минимизиране на въздействието на подобни природни бедствия, като заяви, че осигуряването на добра реколта е "основен приоритет".

На срещата беше обсъден и "продължителният характер" на пандемията от коронавирус, съобщи KЦТА. Пхенян има лоша медицинска инфраструктура и хроничен недостиг на лекарства, а анализатори твърдят, че развихряне на коронавируса би предизвикало хаос в изолираната държава.

Северна Корея наложи строго заключване, когато запечата границата си през януари миналата година, за да спре разпространението на вируса от съседен Китай. Пхенян отдавна твърди, че не е имал случаи на вируса - твърдение, в което анализаторите се съмняват. Но страната е платила огромна икономическа цена за блокадата.

Търговията с Китай, поддържащата жива икономиката на Пхенян линия, се превърна в тънка нишка, докато цялата международна помощ е изправена пред строги ограничения. Въздействието на пандемията "най-вероятно е влошило" хуманитарната ситуация на север с около 10,6 милиона души в нужда”, каза говорител на Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГладенХайде, заминавай тогава, като е такъв рай. Ако е такъв рай, защо стрелят по всеки, който иска да си тръгне?
69
0
 
9
 
! Отговори
Йотова преди 2 години
До Гладен, браво другарю! Вземете две дисаги рубли бонус.
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонимеН Лева е вързан и не е пазарен а ако се отвърже, ще падне на 5000 лева за вон.
67
9
 
3
 
! Отговори
Гладен преди 2 години
Глад, глад, колко да е глад. Устойчив демографски прираст от десетилетия. Средна продължителност на живота по ниска от Япония, но с около 7...8... години по висока от България. Престъпност клони към нула, бездомни - НУЛА. И на целия си глад са в ТОП 10 на световните износители на плодове. Промишленост - от леки автомобили до ядрени ракети. Във " Вонсан" - курорта им, половината Азия си оставя парите по казината. Каквъв глад, какъв хел ви тресе?!
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 67ЮК има бази на САЩ срещу СК и Китай. Ако не си важен, загиваш като бг.
65
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРЕЗ 2006-ТА ГОДИНА 1 ЛЕВ Е БИЛ РАВЕН НА 1.3 СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ВОН! ОТ ТОГАВА ДО ДЕН ДНЕШЕН ИНФЛАЦИЯТА СЕ Е ПОВИШИЛА И СЕГА 1 ЛЕВ СТРУВА 557 СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ВОН! ВЪВ СЕВЕРНА КОРЕЯ Е ЗАБРАНЕНО ДА СЕ ОБМЕНЯ ВОН ВЪВ ДРУГА ВАЛУТА! ДАНО СА ИМАЛИ АКЪЛ ДА ИНВЕСТИРАТ В ЗЛАТО ЩОТО ИНАЧЕ ПАРИТЕ ИМ СА ИЗГЪРМЕЛИ!
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Напрегнато", тоест умират хиляди от ГЛАД, докато тоя грухлю си подстригва косичката все по-квадратна. За кво му е? За да види колко кашона може да нареди над тиквата си ли?
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бал съм ги, да си направят капитализъм и няма да гладуват. Вижте Южна Корея.
62
1
 
2
 
! Отговори
Е преди 2 години
Да ги храни с ракети, пържени в оръжейна смазка ! А наште кому нета да му пратят хуманитарна помощ консерви от Червен вятър !
61
1
 
7
 
! Отговори
 mdaa преди 2 години
този плужак между другото е учил в швейцария заедно със сестра си, и заедно с отроците на десетки други диктаторипросто да се знаешвейцария, не китаи, не русия
60
1
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 62/ АБСОЛЮТНО ВЯРНО! БОРИСОВ ЩЕ ГИ ФАЛИРА ТИЯ ТОЧНО ЗА 1 МЕСЕЦ! НЯМАТ ВАЛУТЕН БОРД И ИНФЛАЦИЯТА ИМ ЩЕ СТАНЕ ПО ЗЛЕ И ОТ ЗИМБАБВЕ. РАЗМЕНЕН КУРС 100 ТРИЛИОНА СЕВЕРНОКОРЕЙСКИ ВОН-Я ЗА 1 КОКОШЕ ЯЙЦЕ!
59
1
 
8
 
! Отговори
Saki преди 2 години
Ким Чен Ун : Напрегнато е. ......и си намаза препечената френска франзела с черен хайвер.
58
2
 
7
 
! Отговори
АБЕ?Къде е ДАРИТКОВА преди 2 години
Дайте да им дарим ПП ГЕРБ. Те ще ги "оправят" ;)
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако падне Ким, страната ще се обезлюди както бг след Живков и още по-зле.
56
1
 
1
 
! Отговори
И тука преди 2 години
Така ще стане.
55
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
И ПРИ ЕГИПЕТСКИТЕ ФАРАОНИ ЗА НАСЕЛЕНИЕТО Е ИМАЛО ПОВЕЧЕ ХРАНА И ПОВЕЧЕ ПРАВА! КИМ ЧЕН ПРАСЧО СЪВСЕМ СЕ Е СМАЛИЛ
54
1
 
1
 
! Отговори
Ел Менчо преди 2 години
Това е нехуманно
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ ще им свали визите и ще работят в САЩ.
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако няма санкции, ще ловят риба и ориз и пак ще са добре. А така със санкции само ще ги озлобят и ще стрелят адрените ракети и накрая всички ще изгинеме от радиацията.
51
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Северна Корея няма мутри, мафиоти и корупция като БългарияБългария трябва да стане като Северна Корея на България и трябва точно такъв силен лидер като другария Ким Чен Ун!ББ, всички от ГЕРБ, Гешев и много други дето ограбиха и съсипаха България през тези 31 години да бъдат съдени и затвор