Черна седмица в Беларус: Държавата нападна и НПО-та

Властите атакуват и благотворителни организации
25 юли 2021 21:25, Нели Христова
207
Черна седмица в Беларус: Държавата нападна и НПО-та
Снимка: БГНЕС

Правителството на Беларус предприе широки репресии срещу гражданското общество, организирайки набези и арести срещу десетки организации в това, което беше описано като "черна седмица" за неправителствените организации в страната.

Набезите, започнали миналата седмица, засегнаха всички кътчета на гражданското общество - от групи, които водят кампания за правата на политическите затворници, до онези, които финансират медицински грижи и помогат на медиците в борбата срещу коронавируса.

Натискът идва след масовите арести на опозиционни политици и затварянето и тормозът над голяма част от независимите медии в страната, тъй като дългогодишният лидер Александър Лукашенко се опитва да ограничи дори аполитичните усилия на беларусите да се самоорганизират.

"Това е тотално прочистване на гражданското общество", казва Марина Воробей, основателят на Freeunion.online -  онлайн платформа за обществени съюзи и инициативи, която помага при самоорганизацията и предоставя инструменти за сигурна работа в мрежа и работа от разстояние. "НПО винаги са били под натиск в Беларус... но тези набези, тази вълна от арести и конфискации никога не са били виждани от сектора с нестопанска цел."

Мнозина очакваха репресиите. В интервю миналия месец Валентин Стефанович от правозащитния център "Вясна", който предоставя финансова и правна помощ на политически затворници, заяви, че са били ударени с набези и наказателни дела и очакват допълнителен натиск от страна на правителството.

"Всеки може да бъде арестуван в Беларус днес", отговаря Стефанович на въпрос дали се притеснява от задържането. "Част от хората, работещи за нашата организация, заминаха за чужбина. Така че те никога няма да могат напълно да прекратят нашата дейност. Но що се отнася до мен лично, това може да се случи всеки момент и може да не успея да се измъкна. Нещата стоят така."

Миналата сряда полицията нахлу в офисите и домовете на поне 14 правозащитни групи, медийни организации, неправителствени организации и благотворителни групи, включително 10 членове на "Вясна". Стефанович беше арестуван, заедно с председателя Алес Бяляцки, Владимир Лабкович и неговата партньорка Нина Лабкович. Набезите и арестите продължават, като през последните 10 дни са извършени над 60.

"Тези набези и произволни арести са само поредният случай на репресии срещу защитниците на правата на човека, организациите на гражданското общество и независимите медии, които продължават да работят след широко оспорваните президентски избори през август 2020 г., когато хиляди беларуси излязоха на улиците в предимно мирни протести", пише в изявление "Вясна".

Ударът срещу НПО се разпростира и върху групи, които се фокусират изключително върху благотворителната дейност, краудфъндинга и организирането на медицинска помощ за уязвими общности, които сега са изцяло прекъснати.

Миналата седмица полицията нахлу и в офиса и домовете на възрастни членове на неправителствената организация "Имена" - онлайн платформа, която предоставя средства за решаване на обществени проблеми в Беларус. Неговите проекти помагат за финансиране на домове за деца с рак и други неизлечимо болни деца, приюти за жени и деца, които са били жертви на домашно насилие, помощ за бездомни, търсещи групи и подкрепа за медици, борещи се с COVID-19.

Катерина Синюк, основателят на организацията, заяви, че не може да обсъжда разследването срещу групата, тъй като е била длъжна да подпише споразумение за неразкриване. Междувременно банковите сметки на организацията са замразени, което ефективно парализира техните операции.

"Ние помагаме на хората в трудни ситуации, независимо от техните политически убеждения. Не питаме какви са техните възгледи или насоки. Това е смисълът на благотворителната дейност", заяви Синюк в интервю, добавяйки, че техните проекти са помогнали на повече от 50 000 души.

"Защо сме изпаднали в тази ситуация и какво трябва да кажем на хората, че не помагаме сега?“ продължи тя."„Не знаем. Не искаме да ги изоставяме, защото това са много уязвими хора."

"За мнозина ние сме единственият източник на финансиране", допълва тя. "И разбира се, всички тези проекти са просто в шок."

Един пример е мобилен детски хоспис, който осигурява грижи и лекарства за десетки деца в цялата страна.

"Трябва да помогнем, да се грижим за тези деца, защото освен нас наистина няма никой, който постоянно да събира средства за подобни проекти", казва тя. "Тази ситуация може да доведе до това хиляди хора да останат без грижи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Грантаджиите го отнесоха! Ама така е, като работиш за чуждо правителство и срещу страната си!
129
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НЯМА ЗНАЧЕНИЕ, КАТО ВИДИШ БЕЛОРУСКИ ЕКСТРЕМИСТ УДАРИ ГО И ГО ГОНИ ОБРАТНО
128
7
 
34
 
! Отговори
идетрибунал преди 2 години
Преди да се коментира трябва да се чете!Истината е,че ЗАКОНА ЗА ЧУЖДЕСТРАННИТЕ АГЕНТИ Е СЪЗДАДЕН В САЩ В КРАЯ НА 30-те ГОДИНИ НА МИНАЛИЯТ ВЕК!ТЕЗИ ДЕТО СЕ МЕСЯТ В ЦЯЛ СВЯТ СА ПРЕДВИДИЛИ КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ СЛЕД ВСВ!В София на малката уличка МАЛЬОВИЦА в двуетажна къща се намира ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ,КОЯТО С БЮДЖЕТ ОКОЛО 100 МЛН.ДОЛАРА И МНОЖЕСТВО НПО УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ1НЕ ПЛАЧЕТЕ ЗА БЕЛАРУС А СЕ БОРЕТЕ СРЕЩУ КРАВАРСКАТА АГЕНТУРА В БЪЛГАРИЯ!А БЕЛАРУС СА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД НАС!ЧЕТЕТЕ!
127
4
 
29
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Преди малко попитах "Че от кога пък джендърските ГНУСТОРИАНЦИ станаха и "политически", обаче някой техен представител ми изтри въпроса.
126
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук блюдолизци величаещи Лукашенко всичко прекарват през джендърите. Клоуни.
125
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Орбан отдавна ги изхвърли разни измислени *** НПО. И като реваха смешковците какво се случи.
124
6
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Реват джендърите, защото не им се получава както в Украйна. Не навсякъде живеят балъци. Много добре е информиран за страхотните "западни ценности".
123
1
 
22
 
! Отговори
Мария-Магдалена преди 2 години
Аууу! Какъв произвол! Ами сега как ша пратят на Евровизия световно некадърна ле..ба, спонсорирана от дърта бизнес ле..ба да им представя страната? Да се поучат от нас и да си турят шеф на националното ТВ, издържано от данъците им, отявлен ЛоГопедБТ. Плачат си за международни санкции направо!
122
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НПО тата са банди лицемерни наглеци, служещи на нечии интереси, често хранени с наите данъци, за да защитават интересите на психопатдиктаторите в брюксел срещу нас.Свободният овек няма нужда от лицемерните нпо-та. Свободният човек има оръжие за да се защити, пък ако трябва срещу държавата.
121
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е не е като във ФАЩ, там само стрелят на месо
120
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НПО тата на втория човек в ес - тимерманс са спонсорирани от шорош.В холандия получаваха пари от шорош, за да работят за проемане на украинската хунта в ес, докато холандците в мнозинството си гласуваха против.
119
4
 
23
 
! Отговори
! преди 2 години
Мачкай Саша!!!
118
4
 
29
 
! Отговори
Мара преди 2 години
"Великата боркиня" за права Тихановская е доотгледана в приемно семейство в Ирландия, за където е заминала като ученичка по някакъв "кОлтурен" обмен. Ай яй яй! Чии ли парички папка сега, за да *** като покъсана?
117
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези НПО-то винаги са изключително съмнителни, няма как да се съжалява за тях.
116
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отлична седмица за Беларус !
115
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе като не ги искат да спрат да си дават парите и здравето по народа на Лукашенко. Тя природата си знае работата
114
5
 
45
 
! Отговори
-- преди 2 години
В Беларус няма нито един затворен завод от 30 години насам, има новопостроени. В Беларус няма корупция, на гейовете е разрешено да се женят, заплатите са по добре от България, По чисти градове от тяхните няма може би в света, а тези които иска да изчисти Бацка са хората които искат точно обратното, с изключение на обратните.
113
4
 
52
 
! Отговори
Кой поръчва музиката преди 2 години
Стотиците и хилядите удобно наместили се в така наречения сектор с нестопанска цел в Белорусия външни агенти, да отговорят на един-единствен въпрос "Кой ги финансира"
112
5
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НПО-тата са като рак, който разяжда държавите отвътре. Това е най-доброто им решение. Кога и тук ще разкараме всички чужди НПО?
111
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 154 ! Трябва да те осъдят за държавна измяна!