Петър Колев: Очаквамe българските политици да не търгуват с равноправието на българите в РСМ

Вписването на българите в Конституцията трябва да стане преди започването на преговори
9 яну 2022 13:30, Екип на Bulgaria On Air
9
Петър Колев: Очаквамe българските политици да не търгуват с равноправието на българите в РСМ

"Смятам, че темата за започването на преговори на Р Северна Македония е в един етап, в който е належащо да се чуе и мнението и на българите, които живеят в Р Северна Македония. Защото тези проблеми реално и най-директно засягат нас, нашето ежедневие и ежедневието на нашите деца. Ние смятаме, че това е правилния подход - да участваме активно в решаването на тези проблеми." Това каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Петър Колев, председател на ПП Гражданско-демократичен съюз в РСМ, по повод писмото на организациите на македонските българи до президента Радев, премиера Петков, председателя на НС и парламентарните партии в България. То беше изпратено преди свикването на КСНС от президента на 10 януари, и преди планираното за 18 януари посещение на премиера Кирил Петков в Скопие.

"Онова, което ние очакваме по отношение на решаването на въпроса с нашето равноправие, е промяната на Конституцита на Р Северна Македония и вписването на българите в нея като държавотворен народ. И това е подкрепено от президента,"  каза Петър Колев и припомни, че преди изборите седемте организации на македонските българи имаха официални срещи с политиците в България. "За наше огромно удовлетворение всички политически партии пред нас поеха ангажимент, че ще защитават тази теза и ще имаме подкрепа за това наше искане," обясни Колев.

"За съжаление, Р Северна Македония не изпълнява основните критерии от Копенхаген, особено онази част, които се отнасят за човешките права," каза Колев.

"Въпросът с равноправието на гражданите пред Конституцията и законите на дадена страна е фундамент на Европейския съюз. Това е основната европейска ценност. Ние очакваме, че всички тези неща ще се случат преди Р Северна Македония да започне преговори и ще ви кажа защо смятаме така. Съществува декларация от 1999 г. между премиерите Георгиевски и Костов. Тя никога не проработи. Това го твърдят и бившият премиер Костов и бившият премиер Георгиевски. Подписахме договор 2017 г. , който също така не работи. Затова ние смятаме, че този въпрос, особено въпросът с равноправието, правото на самоопределение, уважаването на нашата история, култура и език в Р Северна Македония, първо трябва да бъдат изпълнени със съдържание, тоест решени, преди Р Северна Македония да започне преговори. Защото за мое огромно съжаление, моята държава не спазва международни договори, особено тези, които са сключени с България. И това не е мое твърдение. Това е извод, който всеки един човек, ако погледне реално на фактите ще го констатира. Затова ние очакваме, че всички тези въпроси, които са спорни в този пакет от 6 точки, ще бъдат решени и ще бъдат изпълнени със съдържание преди Р Северна Македония да започне преговори," каза Петър Колев.

На въпрос на водещата Милена Милотинова историята трябва ли да бъде основен критерий, Колев отговори:
"Всички критерии са основни. Не можете да кажете, че правото на самоопределение не опира до правото на уважаване на историята. Аз не мога да приема, че някой в 2022 г. може да ретушира културно-исторически ценности. Аз не мога да приема, че е нормално някой в 2022 г. и при това държава, която иска да стане член на клуба на най-демократичните и най-богатите страни в света, да продължава да отрича правото на самоопределение на хора, които са починали. Правото на самоопределение като основна човешка ценност, важи както за живите хора, но така и за онези, които са починали и са се самоопределили. Твърдението за това, че македонските революционери са българи не е мое. Не е нито на български или македонски историци. Те сами в документите са написали какви са по произход. И всеки един от тях се е самоопределял като българин. Между другото, аз съм българин точно защото тези хора бяха българи, защото моят дядо е бил българин. Така че тази част от историята е неразделна част от моите основни човешки права. Както аз уважавам историята на всеки един народ в Македония - на албанския, турския, сръбския, както уважавам техните културно-исторически ценности, които имат на територията на Р Северна Македония, така очаквам да бъдат уважавани и моята история, моя език, моята култура и културата на моя народ."
Помолен да коментира контратезата, че в момента няма конституционно мнозинство в РСМ за промяна на основния закон и вписване на българите в него, Колев заяви:

"Не бих искал да повярвам, че е възможно да съществува не български политик, българин, който да търгува с основни човешки права на своите сънародници, било то в Македония или където и да е по света. Това някак си умът не може да ми го побере. Имайки предвид, че се задават най-различни тенденции, с цел да се търси някакво оправдание или някакво алиби, бих искал да подсетя българското общество и българските институции и лидери, че при промяната на името на Р Северна Македония управляващата партия нямаше конституционно мнозинство. Оттам искам да задам един конкретен въпрос: Кой в Р Северна Македония е срещу основна европейска ценност -  равенството между гражданите? Ако наистина в Македония по-голяма част от обществото и политическите сили са срещу основния фундамент на Европейския съюз, тогава какво ще търсим ние в Европейския съюз? Как Македония ще стане членка на ЕС? Аз дълбоко в себе си вярвам, че македонското общество и македонския политически елит е проевропейски и прозападен. И ако ние наистина като общество искаме да станем част от ЕС, ние ще трябва да изпълним със съдържание, а не с декларации европейските ценности, каквото е равенството. Защо искаме сега? Защото нито декларацията проработи, нито проработи договора и не очакваме, че каквото и да бъде подписано след 30 години в един момент ще проработи. Защото нямаме доверие на този политически елит в Македония, който 30 години поема ангажименти към българите, които живеят в Македония, към България като държава, към българското общество като цяло, и не ги изпълнява," заяви Колев.

Той обясни какво означава вписването на бълга рите в Конститутцията на РСМ. "Това означава, че на база на това включване на българите, то трябва да бъде изпълнено със съдържание на един от основните принципи, който е в македонското общество, а това е принципът на "правична застъпеност". Той е принцип у нас, защото Македония е мултиетническа държава. Както в институциите на тази държава работят албанци, турци, власи, роми и тн., така очаквам да видя и българите в македонските държавни институции. Рамковият договор, подписан 2001 г., урежда точно това. В Македония има едно цяло министерство, което се нарича Министерство за отношения между етническите общности и политическата система. Нека знаят българите, че нито един човек в Македония, който се е самоопределил като българин не работи в това министерство. За такава реалност става въпрос. Ако не говорим за дискриминация в дадения случай, не знам за какво говорим. Така че ние искаме тази официално приета политика на Скопие, че в Македония не съществуват българи, да бъде прекратена. Този процес на дебългаризация, който трае десетилетия наред, да бъде прекратен. И нашата култура, език, нашите отличителни културно-исторически паметници, да бъдат зачитани, съгласно европейските правила. Ние нищо друго не искаме. Ние искаме просто равноправие с всички останали граждани на тази страна.

На въпрос на водещата какво се знае в РСМ за Кървавата Коледа от 1945 година, когато са избити доста хора, които са се определяли с българско самосъзнание и не са крили това. Знае ли се истинският размер на този процес и говори ли се за това в Р Северна Македония?

"За съжаление, в моята страна този момент не е много известен. Само хора, които се интересуват по-детайлно могат да намерят някакви източници, но няма да го видите, примерно, в учебника по история. Пред децата ни в училище няма да бъде разисвкан този въпрос. Точно това, което казвате като пример, се надявам, че ще даде възможност българското общество и българските лидери да си представят, че този процес на дебългаризация не е изключение, не е явление по време на едно правителство в Македония или на един политик в Македония. Това е континуитет, който е започнал от 44-та година и продължава до ден днешен. Методите, по които се изпълняват тези цели, са различни. През 44-45-та година се е стигало до физически ликвидации. Днес методите, по които се изпълнява това нещо, онази стратегия да няма жив българин в Македония, е като не им се дава възможност на тези хора да се интегрират в обществото, маргинализират се, не им се дава възможност да започнат работа, не им се дава възможност да изградят кариера, ако се самоопределят публично като българи. Знаете ли - българите в Македония съществуват само на списъка за данъкоплатците. Няма да ги видите нито в парламента, нито в институциите, нито в икономиката, нито в медиите. Така че това, което се е случило преди толкова много години, днес се прави по един по-прикрит начин, но целта е една и съща - в Македония да не остане нито един жив българин," заключи Колев, като подчерта:
"Очаквам, че най-голямото разбиране за всичко това ще го имаме точно от Европейска България, че тя и българските лидери и политици няма да търгуват и няма да направят компромис с равноправието на българите в Македония," заяви Петър Колев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: Петър Колев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колев е мушенник от класа и е наемник.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето е бизнесмен. Ще изтъргува и майка си и пастите на жена си, без разлика. А българите вече ги е изтъргувал, сега само изпълнява договора.
6
5
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
тоя 'пич', за разлика от теб, го познавам лично от 12 години и мога да те уверя, че струва колкото 30 бг политици едновременно. 'командировките' му не ги плаща никой, защото за разлика от някои псевдо-българи от северна македония, това момче е женено за българка и има дете-българче, родено тук! освен, че завърши наше образование, познавам и родителите му - обикновени рица, които ги уволниха юго службите заради сина им, че се декларира българин. познава Мкд по-дпбре от половината ни външно минист
5
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какракчанов прибирай си руските шпиони,които са на издържка на народа.Няма смисъл от тях.До кога ще държиш този руски шпионин тук в София?
4
6
 
7
 
! Отговори
Да ни е честито! преди 2 години
Радев е поел ангажименти по време на Триморието за Северна Македония, Истанбулската конвенция и активно участие в евентуална война с Русия. ЧовекОТ така си купи втория мандат. А мюретата Кирчо и Кокорчо, ПП и ИТН ще изпълнят всичко, включително насочване на паричните потоци към Прокопиев срещу добри комисионни.
3
4
 
9
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
До 2. Омразата е начин на живот в РСМ. Продадем ли и сега българите в македонско като преди 70 г. ЛОШО НИ СЕ ПИШЕ.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този пич ,защо е все още в командировка тук.Кой му плаща за престоя в София.До 18-ти ли ще е тук?Какракчанов няма смисъл да си харчите парите,правителствата ще се споразумеят и ще заживеят хората без омраза.
1
5
 
5
 
! Отговори
Не ходете в Перник преди 2 години
В Перник убиват хора чрез терористична програма за смачкване на психиката!