Октоподите не били от този свят, дошли са от Космоса?

Животът може да е "засяван" на Земята
65
Октоподите не били от този свят, дошли са от Космоса?
Снимка: Pixabay

В статия, публикувана в списанието "Прогрес в биофизиката и молекулярната биология" (Progress in Biophysics &Molecular Biology) и озаглавена "Причината за Камбрийската експлозия - земна или космическа?", учени излагат интересна хипотеза за произхода на живота на Земята и биологичната еволюция, пише БГНЕС.

В статията се посочва, че началото на живота на Земята може да се свърже с "дъжд" от ретровируси, който буквално е паднал върху нея от космоса. След това тези ретровируси вмъкват нови ДНК последователности в земните геноми.

„Известно е, че такива вируси са правдоподобно свързани с основните еволюционни геномни процеси. Вярваме, че това съвпадение не е случайно,… като основните еволюционни граници на изчезване-диверсификация (в биологичната еволюция на Земята) съвпадат със събития на бомбардиране с комети-болиди, носещи вируси“, се казва в статията, която разглежда някои основни доказателства, свързани с теорията за кометната (космическа) биология. Голяма част от тези физически и биологични доказателства са многофакторни.

Според авторите на статията от тези доказателства може да се направи правдоподобно заключение, че животът може да е бил „засяван“ тук на Земята от носещи живот комети веднага, щом се установят условия, които да му му позволят да процъфтява (напр. преди около 4 милиарда години или по-късно, преди около 542 милиона години, когато на Земята започва т.нар. фанерозойски период с Камбрийския взрив на живота).

Също така живи организми, като устойчиви в космоса бактерии, вируси, по-сложни еукариотни клетки и др. структури с фертилен потенциал, тоест които могат да се размножават,  се „доставят“ на Земята от космоса и  са важен двигател на по-нататъшната земна еволюция, която е довела до значително генетично разнообразие и в крайна сметка до появата на човечеството.

Друга хипотеза на учените е свързана с главоногите, като октоподи и калмари, които се отличават с висока интелигентност и сложно устроени органи и чийто произход те също свързват с космоса:

„Не може да се изключи възможността замразените яйца от калмари и/или октопод да са пристигнали в ледени структури преди стотици милиони години“, се казва в статията.

Авторите посочват, че октоподите и други същества притежават биологични черти, произлезли от „някакъв вид предишен живот“.

Тезата, че животът е започнал някъде другаде, а не на Земята, където е "засят", не е нова. В миналото е била популяна теорията за "панспермията", която се основава точно на допускането, че животът е дошъл на нашата планета от космоса, а  за "семето на живота" се говори от древни времена.

Това обаче е първият път, когато учени разглеждат хипотеза, че произходът на главоногите, като октоподи и калмари, е свързан с космоса, а на Земята те са процъфтели и са се развили.

Кийт Бавърсток, учен от Университета на Източна Финландия, цитиран от БГНЕС, който е направил преглед статията, посочва, че има немалко доказателства, които подкрепят хипотезата, че октоподите и калмарите могат да имат извънземен произход,  и я правят напълно приемлива. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: космосоктопод
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
ВСИЧКИ форми на живот са "програмирани" във Вселенския Компютър ПРЕДИ да се създаде физическия свят !...Просто УСЛОВИЯТА "по места" определят кои от "виртуалните" форми ще приемат ФИЗИЧЕСКО измерение..Знам,че ни е трудно да разберем това,но ИНЕРЦИЯТА ни е огромна..А възможностите-ОГРАНИЧЕНИ..
50
2
 
8
 
! Отговори
Levski преди 2 години
Питай те лили ванова, тя помни какво точно е станало
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са поредните глупости тип "мусаката е най". След октоподите очаквам да заклеймят и сепиите.
48
0
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Make - с това не мога да се съглася! Тоя Космос Антички некой го е създал, и това са древните македонци. Те не са дошле от там, те са го направили.
47
0
 
11
 
! Отговори
Make преди 2 години
Македонците също са дошли от космоса заедно с октоподите. Доказано е!
46
1
 
8
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 43 - а не допускаш ли да сме "посети" умишлено? Например - от по напреднала цивилизация? Човеците имаме "дефекти" трудно обясними. Дори гениите рядко ползват повече от 12% от мозъка си. Нормалните хора - по малко. Като компютър с огромен хард и малко рам. Защо еволюцията създаваща съвършени форми тук така се дъни? Или е предварително ограничение? С тези 10% разцепихме атома и почти се самоунищожихме. А със 100% какво бихме сторили?
45
1
 
8
 
! Отговори
' преди 2 години
Олеле! Колко същества от други планети сме изяли с извънземно вино!Дано не дойдат дивизия Aliens да ни отмъщават. Не, че не заслужаваме, де...
44
1
 
2
 
! Отговори
Извънземен сеяч преди 2 години
И сепиите, како Минке, и сепиите.
43
0
 
0
 
! Отговори
вв преди 2 години
аре малко по-тихо моля!
42
1
 
9
 
! Отговори
Ценител преди 2 години
Благодаря на Космоса. Вкусни са.
41
1
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Не се раждат научени, няма как да стане, просто се учат много бързо, изучават реакцията и химията на околните същества като генерират различни окраски и цветове, като налучкат окраските и формите на кораловата змия например и видят/усетят реакцията на околните същества разбират че могат да ги използват като отбранително средство и го запаметяват. Но да-имат изключителна памет, имаше едни експерименти с едни лабиринти от тръби, веднъж като открие правилният път октоподът го повтаря без грешка
40
4
 
7
 
! Отговори
тв преди 2 години
Дори да приемем, че яйцата им са достигнали (и оцелели) до земята от космоса, при навлизането в земната атмосфера, температурата е толкова висока,ч е няма как да оцелеят.
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Замразени яйца от космоса - пълни глупости, радиацията ще убие зародишите. Евтина сензация, пак се дава трибуна на слабоумници. Иначе от космоса може да е дошъл само елементарен живот - едноклетъчни или вирус, но най-вероятно са били просто органични съединения.
38
1
 
5
 
! Отговори
Левски 1914 преди 2 години
Всичко е ясно и просто, но нямам намерение да си губя времето и да ви обеснявам. Няма да ме разберете.
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези признаци за "извънземен" произход се наблюдават и при някои политици!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да ама никой не е открил метеорит с вируси или яйца. Тъй че може да се е случило, ама надали.
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дрън-дрън, дрън-дрън. Нищо ново. Подобни теории има отдавна. Много фантасти също са писали по темата.
34
1
 
7
 
! Отговори
clown world преди 2 години
До Н1 Да, анунаките в древните шумерски епоси. Енлил и Енки, който е големият учител, зает по-късно от аврамическите религии, представян чрез Сатурн/Козирог и възприет като тайното върховно божество. Парчето черен метеорит в Кааба Алла, после Кабала и така. Всичко са откраднали eвpeите, дори и култовете си.
33
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е ние сме експеримент и планетата не е наша.Направена е за рептили а ние сме част от храната им,но след падането на астероида рептилите измират.Остават само крокодили,гущери и подобни.Ще пуснат някой древен вирус и ще се изчисти планетата.Ще пратят пак динозаври да живеят тук.
32
2
 
10
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
До антирелигия"Долу религията! Бог няма! Има само брадати дядовци които измислят приказки и правила за другите" Съгласен съм, че религията е спирала науката, обаче пропускаш факта, че и без нея науката се спира от модерната в момента идеология - в момента например "джендърологията" е в разрез с това, което науката казва, ама опитай се да спориш. Проблем не е вярата в Бог, много велики умове са вярвали. Проблем е човешката глупост и неспособност да се види и приеме нещо ново