Доц. Ташев: Сили в РСМ мътят водата, за да печелят дивиденти

Все по-малко хора ходят на протестите пред българското посолство
5 авг 2022 21:55, Екип на Bulgaria On Air
4
Доц. Ташев: Сили в РСМ мътят водата, за да печелят дивиденти

Ще правим ли от Северна Македония втора българска държава на Балканите?

"Груевски иска да катализира процесите в РСМ, но участниците в митингите пред българското посолство намаляват. Вчера участваха 100-тина човека. Общественият заряд около оттеглянето на българската пречка за начало на преговорите започна да намалява, от няколко хиляди станаха 500-200-100 човека. Това са социални маргинали, които участват в тези протести. Те не влияят на процесите в РСМ, но влияят на отношенията между двете страни", коментира доц. Спас Ташев от ИИНЧ при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му властта в Скопие не е подготвена да бъде лидер в обществените процеси.

"Има политически боричкания, нежелание на този етап за развитие на определени процеси в Скопие. Референдум трябва ли да бъде прието френското предложение ще има. Въпросът е, че не са ясни критериите, по които той ще се счита за успешен. В референдумите там много силна роля е играл албанският политически фактор", подчерта доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Личното му наблюдение е, че обществото в РСМ като цяло е дистанцирано от изкуственото напрежение, а на битово ниво нямало омраза срещу нас.

Той е убеден, че докато българите не бъдат включени като държавотворен народ, преговорен процес ва еврочленството на РСМ няма да има, колкото и Скопие да твърди, че има такъв.

"Много са данните за фалшиви новини от Западните Балкани. Има сили, които искат да мътят водата, за да печелят политически и дори криминални дивиденти", заяви доц. Спас Ташев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още по темата: Спас Ташев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
6
 
! Отговори
123 преди 1 година
До Анонимен 2 Ти си съгласен да те наричат татарин и фашист? Съгласен си да твърдят, че Самуил е цар на Македония? Стигнаха до там да казват, че ние сме си измислили името Василий ***. Те просто крадат история от съседните им народи. Нашата грешка е, че десетки години подминавахме мълчаливо сръбското обезбългаряване на провинция Македония. Те още тъгуват за Титова Югославия. В един техен форум прочетох, че е по-добре да се върне турско, но не и да признаят българите. Разбираш ли?
3
12
 
7
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Без темата Македониа доц. Ташев ке остане без работа, без цел во животот. Исто како неговиот идол Каракачанов и компаниа.
2
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие сте част от тази кампания.Дали го осъзнавате незнам.Вие започнахте да помагате на тези в Македония.Грешки след грешки:1. Вето2.Всеки ден по БНТ говор срешу Македония(БНТ се излъчва в Македония),всеки ден обиди от определени лидери(Каракачанов,Захариева,Слави Трифонов,Ковачки,Джамабаски)3.Отричане на Македонски народ и език(Ние първи признаваме Македония за независима държава,а сега след 32 години я отричаме).Много грешки допуснахте Доц.Ташев.
1
6
 
6
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 1 година
Пътя на РСМ за ЕС,минава през София.Колко щеше да им е...удобно,да минава само през Белград,ама то...хубавото за тях май свърши.