БВП е достигнал рекордните 68 млрд евро, нараствайки с 3,6%

Инфлацията за миналата година е 3,3 на сто
192
БВП е достигнал рекордните 68 млрд евро, нараствайки с 3,6%
Снимка: Pixabay

Брутният вътрешен продукт на България през миналата година е достигнал рекордните 68 милиарда евро, нараствайки с 3,6% при инфлация от 3,3 на сто.

Данните са от годишното издание на Българската търговско-промишлената палата "България в цифри", предаде БНР.

Очакванията са инфлацията в нашата страна да достигне през 2022 г. годишни нива от над 12 на сто заради цените и доставките на енергийните суровини и забавените инвестиции. Според БТПП е съвсем естествено, че при текущите инфлационни равнища от близо 17% (към месец юни 2022г.) БВП на страната значително да се повиши. Безработицата остава на много ниски нива, въпреки  че все още не може да се компенсират последствията от пандемията и да се достигнат предкризисните нива от 4,2% през 2019 г.

България е лидер по отношение на данъчната система в ЕС и това е едно основните ни конкурентни предимства, но коронавирусната пандемия и военния конфликт в Украйна създават несигурност у инвеститорите.

След възстановените вериги на доставки страната ни постигна рекорден износ през 2021 г. в размер на 35 млрд. евро, или ръст от 24 на сто. Водещите търговски партньори на България по отношение на износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция. Вносът на стоки и услуги също регистрира рекордни стойности през миналата година, като търговското салдо на страната ни отново остава негативно.

Средната работна заплата продължават да расте, достигайки 782 евро през 2021 г., а през  първото тримесечие на 2022 г. достига 814 евро.

Според годишника на БТПП България подобрява мястото си в класациите за "Свобода на медиите", където от 112 място се изкачва до 91-во от 180 страни през 2022 г., и в класацията "Индекс на икономическата свобода', където от 35-о място през 2021 страната се изкачва до 29-а позиция от 177 държави. Подобрява се и представянето в международната класация за "Глобален индекс на мира".

В други класации България запазва мястото си, като Класацията за световната конкурентоспособност на Международния институт за управление на мениджмънта (IMD), където страната ни се позиционира на 53-то място от 63 страни. Негативно е, че в някои класации България влошава мястото си като “Индекс за върховенство на закона” на World Justice Project, където понижаваме позицията си от 53-то място през 2020 г. от 128 страни до 62-ро място през 2021 г., въпреки включването на 11 нови страни в класацията страната ни влошава позицията си с 9 места. От 32-ро място през 2020 г. България изпада до 36-тото място и в индекса за "Икономическа свобода по света". България се позиционира по-лошо и в "Индексa на глобализация", където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни, отчита годишникът на Търговско-промишлената палата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: БВПикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек, номинално има спад....
81
3
 
2
 
! Отговори
До 89 преди 1 година
Много ясно. На мен отоплителният сезон ми излиза поне 3000 лв с локално парно на пелети.Колко струва субсидираното софийско парно?А цената на храните ,лекарствата,дрехите, горивата ,мобилните услуги, кабелната телевизия са едни и същи.
80
0
 
15
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
На приказки е лесно. Първо не съм сам, а имам жена и две деца. Тепърва да се местим всички няма да е комфортно за никой от нас.Освен мен и жената трябва да сменя работата,децата училище.Второ инвестирал съм много пари в къщата си и съм а направил прекрасно място за живеене-с люлки за децата,поляна, барбекю и така нататък. Та пак ти казвам-разсъждаваш от твоята гледна точка. Приеми,че не всички имат твоят живот.
79
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Оръжието за Украйна си дава отражение!!!!!!!!!!!Инфлацията е вдигнала заплатата. Нищо специално няма тук
78
5
 
10
 
! Отговори
Форекс преди 1 година
И после дойдоха Кирчо и Компани и разтежа на БВП за 2022 се сви на 1.8% (справка Еоростат)- 1/2 спад в растежа на БВП ...Тоест кирови забиха Държавата с 50% назад....
77
1
 
11
 
! Отговори
До 81 преди 1 година
Трият се коментари затова номерата се променят.Тоя в коментар 73 ме нарече некадърен и ме изкара *** бачкатор. И не знам какво е ок на заплатите в провинцията при положение, че в София разходите за живот са даже по-ниски. България е разделена на две части-София и останалата част.
76
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 76/82 "Наближавам 50-е и на тия години е трудно да се смени професията." Разбираемо е, че не всеки може да направи скок в съвсем друга сфера, но не ка не се заблуждаваме - можеш да продължиш да се квалифицираш и да търсиш нови възможности. Истината е, че си си казал, "дотук, това, което съм постигнал, ме устройва, няма да го пипам, пък каквото дойде". Германеца и маериканеца се вдига с цялата си къща и отива там, където го заведе професията му, значи може, ако човек иска.
75
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щеше да е добра новина, ако инфлацията от тази година не бе двуцифрено число. Зависи как дявола чете евангелието. Малко повече пари при много по големи разходи. Кого заблуждавате с тези цифри не зная
74
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 79 "И цял живот се пее тая песен. докато едни се изучат и преуспяват, други си пият ракийката и слушат сръбско." Тия хора просто не искат да си признаят, че искат хем да си лежат, хем да им плащат колкото на хора, които се скъсват от работа. Не казвам, че няма и хора, които работят за по-малко пари, отколкото заслужават, но такива хора рано или късно си намират заслуженото заплащане, защото си гонят интереса.
73
0
 
13
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
Виж сега-голямо значение има и възрастта.Аз съм завършил училище 1994г.Тогава нямаше такива възможности каквито има сега.Завърших висше образование, насочих се в една сфера,останах в родния си град и си изградих дом,създадох деца.Наближавам 50-е и на тия години е трудно да се смени професията. Така че ти гледаш от твоята камбанария, ама не всички хора са имали твоя живот. Така че имай уважение и към другите хора. Това, че някой не изкарва много пари,не означава, че е мързелив или некадърен.
72
6
 
3
 
! Отговори
до 78 преди 1 година
Прощавайте, че се намесвам в спора ви- не виждам човекът да те е нарекъл некадърен. По цял свят има разделение на доходите. *** пример- средната заплата в Калифорния е 4 пъти по-висока от тази в Алабама в някои сектори. 30к лв. са ок заплата за провинцията- горе-долу колкото на складов работник в Лидл (малко по-малко), но те дават ок заплати. А 50к годишно в София взимат студентите из кол центровете след няколко години стаж. За другите сектори да не говорим- там минават 80-100к годишно.
71
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука като чета хора с под 10 000лв заплата май няма.. :D после народът бил беден грънци..
70
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедни хора нямам в приятелските си кръгове, но познавам такива. Предимно ги вълнува салатката, ракийката, мачът, какво ще се яде днеска, утре и къде ще се пие. Стари били да се преквалифицират (говоря за хора на 40), щели така да си я карат. Връзкарите имали пари. Само мошениците и престъпниците имали пари. И цял живот се пее тая песен. докато едни се изучат и преуспяват, други си пият ракийката и слушат сръбско.
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 78 е кво работиш тогава ти?
68
7
 
9
 
! Отговори
Инженер преди 1 година
Най-бедните хора, които познавам са двойкаджиите от класа ми.. седят по цял ден и мрънкат,че са бедни и после отиват и пак гласуват за бойко болгароубиецът.. та и тука повечето коментиращи са същите като тях..
67
5
 
10
 
! Отговори
до 74 преди 1 година
Не знам към кого е насочен коментарът точно, но аз не работя в ИТ сектора и изкарвам предостатъчно пари. Жена ми- също. 70% от хората са тотални некадърници. Да не кажа 80. С вкоренено мислене от соц-а как всички трябва да са равни. Това е неоспорим факт. Отиде в Лондон- таван шофьор, монтьор или мияч. 99% от емигрантите са това- тотално функционално неграмотни. Отнсно заплатите- аз за 12к върша същата работа като швейцарския ми колега за 52к.. Същото и в малкия град. Цената на живот е ниска там
66
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедни са щото ги мързи да придобият високоплатени умения и само пусуват пред телевизора, че не им стигали парите..
65
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
74 ми некадърни сте.. продавачки, шофери, охранители, сервитьорки, бармани,бензинджии.. за нищо не ставате!
64
8
 
5
 
! Отговори
Тогедър преди 1 година
Най-големият Исторически парк в света до Варна, тази година посрещна 200 000 чуждестранни туристи до края на юли и собственоръчно допринесе за увеличението на БВП с 0.4% благодарение на огромния данък печалба!
63
4
 
13
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Е не може всички да работят в Ай Ти сектора.Да не би в другите държави всички да са в Ай Ти сферата?Лошо няма, че получаваш висока заплата,ама недей да изкарваш другите некадърни,щото не получават такива заплати.Имам познат, който е управител на магазин от голяма верига. И каза ,че в софийските магазини заплатите са двойни, въпреки че работата е една и съща.