Силен спад в цената на петрола в очакване на данни за запасите на САЩ

Суровият петрол с доставка през април се понижи с 1.3% до ниво от 55.32 долара за барел
23 мар 2005 09:27,

Цената на петрола регистрира значителен спад днес по време на азиатската борсова сесия в очакване на данните за запасите от петрол на САЩ за изминалата седмица, съобщи Investor.bg.

Суровият петрол с доставка през април се понижи с близо 71 цента, или 1.3%, до ниво от 55.32 долара за барел, след като приключи борсовата сесия в Ню Йорк с понижение от 10 цента до ниво от 56.03 долара за барел.

Спад регистрираха и цените на останалите петролни продукти, като отоплителното гориво с доставка през април загуби 2.7 цента, или 1.7%, до ниво от 1.5466 долара за галон, като продължи поевтиняването си и по време на азиатската борсова сесия, достигайки 1.5325 долара за галон.

По-късно днес се очаква енергийният департамент на САЩ да оповести запасите от петрол, като в случай, че те регистрират понижение, цената на черното злато може отново да се повиши, коментират анализатори.

Вчера стана ясно, че ОПЕК може и да прибегне до ново увеличение на дневното си производство с 500 хил. барела на ден, след като през изминалата седмица страните от картела повишиха дневното си производство с 500 хил. барела до дневен лимит от 27.5 млн. барела.

Към тази мярка може да се прибeгне след рекордното повишение на цената на петрола, която започва да заплашва сериозно световния икономически растеж.

Цената на петрола е с близо 50% над нивата на суровината през същия период на миналата година, като само от началото на годината ценната суровина е добавила близо една трета към стойността си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации