Печалбата на финансовата Freddie Mac пада с 40% за 2004 г.

От компанията отчетоха печалба за годината в размер на 2.8 млрд. долара, или 3.78 долара на акция, в сравнение с печалба в размер на 4.8 млрд. долара, или 6.68 долара миналата година
31 мар 2005 15:01,

Печалбата на Freddie Mac, една от най-големите щатски финансови институции, които финансират закупуването на домове, се е понижила за изминалата година с цели 40%, съобщи Investor.bg.

От компанията отчитат печалба за годината в размер на 2.8 млрд. долара, или 3.78 долара на акция, в сравнение с реализираната печалба за предходната година в размер на 4.8 млрд. долара, или 6.68 долара на акция.

Резултатът се оказа значително под средните очаквания на анализаторите за печалба на акция за годината в размер на 6.87 долара.

Създадената от Американския конгрес компания, целяща да поддържа ликвидността на пазара за недвижими имоти, обяви, че в края на 2004 година стойността на чистите й активи се е повишила с 13% спрямо 2003 година до 30.8 млрд. долара.

Компанията не дава директно заеми, а закупува имотите и ги използва за обезпечение на ценни книжа, които продава на инвеститорите или държи в собствения си портфейл.

Тя заедно с друга финансирана компания на Конгреса - Fannie Mae, са издали близо половината от щатските ипотечни облигации на пазара.

Анализатори очакват контролът от страна на Конгреса върху двете компании да бъде затегнат, особено след разразилите се напоследък скандали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание