$100 млн. се очаква да достигнат италианските инвестиции тази година

Италианските фирми ни предпочитат пред страните в Централна Европа заради ниското заплащане на труда и корпоративния данък от 15%
14 апр 2005 13:23,
$100 млн. се очаква да достигнат италианските инвестиции тази година
Българо-италианският бизнес форум ще продължи и на 15 април, като на закриването ще присъстват президентите на Италия и България

Представители на над 120 италиански компании, които пристигнаха в България заедно с италианския президент Карло Чампи, се събраха на открития днес Българо-италиански бизнес форум, организиран от ИЧЕ (Италианският институт за външна търговия), КОНФИНДУСТРИЯ (Италианската федерация на индустриалците) и АБИ (Асоциацията на банките в Италия). Фирмите са у нас, за да се запознаят с възможностите за инвестиции в България и да потърсят нови възможности за сътрудничество с български фирми.

Италианските инвестиции за миналата година са за 70 млн. долара, срещу 100 млн. долара за 2003 г., уточни пред журналисти Павел Езекиев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. Според него тази година размерът им ще е около 100 млн. долара.

През миналата година износът за Италия е на стойност 1,3 млрд. долара, а вносът е за 1,4 млрд. долара, което превръща страната в най-големият ни търговски партньор.

Италия ще е партньор и на есенния Пловдивския панаир, на който се очаква да участват около 100 италиански фирми.

В специално организирани панели на форума, който ще продължи и утре, пред италианските бизнесмени бяха представени отделни сектори от икономиката на България: енергетика и околна среда, инфраструктура и транспорт, агроиндустрия, търговски обмен и инвестиции и туризъм.

Джовани Саки, Директор на Офиса на Италианския институт за външна търговия, аташе за насърчаване на търговския обмен към посолството на Италия в София, подробно представи възможностите за инвестиции в стратегическите сектори на България, като според него това са промишлеността като цяло, в частност хранително-вкусовата промишленост, енергетиката и околната среда, електрониката и електронните материали (електроуредите в ресторантьорския бранш), строителството, туризма и информационните технологии.

Към все още свободните ниши Алесандро Дечо, управител, Булбанк-Уникредито, добави и благоприятната макроикономическа ситуация в страната и банковия сектор, като добави, че България притежава голяма конкурентноспособност спрямо много страни от Централна Европа, което се дължи основно на ниската себестойност на труда (около 4 евро на час) и корпоративния данък печалба от 15%.

Той посочи и в кои области страната трябва да положи усилия за привличане на все повече инвеститори, а именно съдебната система, бюрократичната тежест, намаляване на директните данъци, приключване на приватизацонните процеси, прозрачността в икономиката като цяло.

Макроикономическата среда на България надмина най-добрите ни очаквания“, уточни все пак Алесандро Дечо.


Спонсорирано съдържание