Ръст от 25.7% бележат инвестициите в Китай за периода януари-април

Ръстът е значително над желаните от правителството ръст от 16% и над реализираното през първото тримесечие повишение от 25.3%
19 май 2005 11:12,

Инвестициите в Китай бележат ръст от 25.7% за периода януари-април на годишна база до 1.4 трлн. юана (169 млрд. долара), което е значително над правителсвената цел за ръст от 16% и над реализираното покачване от 25.3% за първите три месеца на годината, съобщи Investor.bg.

Правителството на Китай се опитва да забави темпа на растеж на бързоразвиващата се азиатска икономика до 8% на година от реализирания ръст от 9.5% през миналата година, за да се избегне евентуално прегряване на икономиката на страната.

Независимо от предприетите правителствени ограничения обаче като ограничаване на възможностите за ползване на земя, и повишаване на задължителните резерви на банките с цел ограничаване на кредитната им активност през първото тримесечие на годината ръстът на БВП на страната възлезе на 9.5%.

Не особено ефективно и недостатъчно се оказа и първото от девет години насам повишение на лихвения процент в страната в края на миналата година, което не доведе до така желаното забавяне в темпа на инвестициите в страната.

Данните идват след изнесените вчера данни за ръст на индустриалното производство на Китай през април с 16% на годишна база, независимо от усилията на китайското правителство през последната близо една година за забавяне на темпа на нарастването му.

Ръстът се оказа над средните очаквания на анализаторите за повишение през месеца с 15.2%, след като през предходния месец показателят нарасна с 15.1% на годишна база.

Независимо от покачването през април обаче ръстът на индустриалното производство е под реализираното за миналата година повишение от 20% на годишна база, като в основата на това са приетите административни мерки от правителството за неговото ограничаване.

Инвеститори и анализатори очакват по-нататъшно предприемане на рестриктивни мерки от китайското правителство за забавяне на темпа на нарастване на инвестициите, като много от тях не изключват и ново повишаване на лихвения процент от страна на централната банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации