Банско открива летния сезон с активно строителство на хотели

Чужденци купуват бясно апартаменти в курорта, започва усилена рекултивация на терените на пистите
22 май 2005 17:26,
Банско открива летния сезон с активно строителство на хотели
Христо Стоичков ще бъде консултант по изграждането на нов спортен център за 10 млн. евро в Банско. Снимка: Булфото

Нови хотели с обща разгърната застроена площ от 206 000 кв. м и с около 10 000 легла се строят в момента в Банско. Това съобщи кметът на общината в планинския курортен град Александър Краваров при откриването на летния туристически сезон.

Сега съществуващата хотелска база в града предлага 6100 места, уточни той. Вече е готов и петзвездният луксозен хотел "Гранд Арена"
който е четвъртият от веригата "Кемпински", построен в зимен туристически център в Европа.

Към това интензивно строителство се прибавя и изграждането на кооперации с апартаменти за продажба и според данни на общинската администрация то включва в момента 786 апартамента  със застроена площ над 55 000 кв. м. Като купувачи интерес към апартаментите проявяват и чужденци, основно англичани, и има дни, когато в общината се приемат по 15-20 данъчни декларациисвързани с подобни сделки, допълни Краваров.

При това невероятно по темпове разрастване на туристическата база на дневен ред излиза решаването на важни проблеми на инфраструктурата в курортния град.

Сред тях е ремонтът на
водопроводната мрежа и улиците на Банско, за което общината предлага на Министерството на финансите проект за съвместно финансиране на стойност 20 млн. лева, каза кметът. Общината е в състояние да осигури половината от средствата.

Усилията на общинското ръководство заедно със сдруженията назаетите в туристическия бизнес са насочени към развитието на  Банско и като привлекателен летен туристически център.

Подготвя
се също проект за изграждане на голям спортен център в района на сегашния стадион за над 10 млн. евро, а като консултанти са ангажирани почетният гражданин на Банско Христо Стоичков и заместник-министърът на младежта и спорта Стефка Костадинова.

За привличане на туристи през лятото се разчита на богата културна програма. В началото й и тази година е фолклорният фестивал "Между три планини", организиран от общината и продуцентска къща "Едита". В двудневната програма, започнала вчера, са ангажирани 640 участници - фолклорни групи и изпълнители от общините по поречието на Места.

Близо седмица продължават и празниците на банската традиция, предшестващи 24 май. През лятото ще има и други традиционни вече прояви - летният джаз-фестивал в Банско, концертът на рок-звездите, организиран от хотел "Танне", фестивалът "Пирин фолк".

Мая Игнатова - изпълнителен и финансов директор на дружеството "Юлен", което е концесионер на ски-зоната край Банско, съобщи, че предстои ремонт и профилактика на лифтовите съоръжения, които временно няма да работят.

Те ще се пускат при
предварителни заявки за по-големи групи. Ново строителство и разширяване на ски-центъра до следващия зимен сезон не се предвижда и всички усилия през лятото ще се хвърлят за рекултивация на терените на пистите, каза Игнатова.

Тя заяви, че
дружеството има готовност да инвестира и за обезопасяване на лавиноопасните райони, включително и в местността "Палашица", която не е в концесионните задължения на "Юлен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации