МВФ: Ръстът на правителствените разходи в Русия са сериозна заплаха

Мярката ще доведе до ръст на инфлацията над правителствените цели за инфлация от 8.5%, като тя може да достигне 10.5-11%
3 юни 2005 13:16,

Международният валутен фонд (МВФ) предупреди днес, че решението на Русия за увеличаване на правителствените разходите с над 12% ще доведе до нарастване на инфлацията и ще се отрази отрицателно на ръста на икономиката на страната в дългосрочен аспект, съобщи Investor.bg.

Представителят на МВФ за Русия Поул Томсън определи политиката на увеличаване на правителствените разходи като “неефективна” и като по-голяма заплаха пред руската икономика от евентуален спад в цената на петрола, към която изнасящата петрол страна е силно зависима.

В четвъртък правителството на страната прие предложените мерки за увеличаване на правителствените разходи с 12.3% на годишна база до 382.7 млрд. рубли (13.5 млрд. долара).

В своето изявление Томсън заяви, че тази мярка ще доведе до ръст на инфлацията и правителствените цели за инфлация от 8.5% няма да могат да бъдат постигнати, като най-вероятно страната трудно ще се вмести в инфлация за годината от 10.5-11%.

Той прогнозира още, че икономиката на страната ще реализира ръст от едва 5.5% за годината, което е по-песимистична прогноза от ревизираната в низходяща посока правителствена прогноза за ръст от 5.8%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации