Бившият шеф на задлъжнялата със $70 млрд. Daewoo се предаде

Групировката изпадна в колапс преди шест години в резултат на азиатската финансова криза
14 юни 2005 10:38,
Бившият шеф на задлъжнялата със $70 млрд. Daewoo се предаде
Daewoo Group произвеждаше коли, електроника и кораби.
Издирваният бивш шеф на южнокорейската компания Daewoo Group се предаде на прокурорите, съобщи ВВС. 69-годишният Ким Уо-Чонг пристигна рано сутринта в Сеул с полет от Виетнам и бе арестуван незабавно.

Той бягаше от полицията в продължение на шест години, след като бизнес империята му, която някога бе символ на икономическия успех на страната, задлъжня с повече от 70 милиарда долара. Седем бивши шефове на Daewoo бяха признати за виновни за измама, а Ким Уо-Чонг го очакват подобни обвинения.

„Извинявам се за това, че причиних толкова проблеми на хората с историята около Daewoo Group“, заяви той в писмено изявление, направено веднага след пристигането му на летище Инчеон. „Ще поема необходимата отговорност за колапса на Daewoo Group. Наистина съжалявам“, допълни Уо-Чонг.

Местонахождението на Уо-Чонг бе мистерия, въпреки че имаше слухове, че се намира във Виетнам и Европа. Той започва бизнеса си през 60-те години, купувайки малка текстилна компания, а три десетилетия по-късно вече е построил втория най-голям промишлен конгломерат в Южна Корея, произвеждащ коли, кораби и електроника.

Групировката обаче изпадна в колапс преди шест години в резултат на азиатската финансова криза. Ким е обвинен в това, че е прибегнал до мащабна счетоводна измама, за да поддържа компанията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации