Турският холдинг "Шишеджам" ще построи два завода в Търговище

Очаква се заводите за преработено стъкло и за огледала да започнат работа през второто тримесечие на 2006 година
23 юни 2005 14:18,

Турският холдинг "Шишеджам" ще построи заводи за преработено стъкло и за огледала в Търговище, съобщи след заседание на кабинета правителствената пресслужба.

Това е записано в одобрения от правителството проект на допълнение към споразумението между България и "Тракия глас България" ЕАД, дъщерна фирма на турския холдинг, за осъществяването на приоритетен инвестиционен проект. Споразумението беше подписано на 9 април 2004 г., припомнят от пресслужбата на кабинета.

В началото на юли 2004 г. премиерът Симеон Сакскобургготски и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган дадоха началото на проекта на "Шишеджам" в Търговище.

Компанията започна изграждането на първата поточна линия за производство на плоско стъкло на Балканския полуостров. Инвестиционният проект е за 160 млн. долара. С построяването на завода в района ще бъдат открити над 700 нови работни места, а областният град ще стане регионален лидер в производството на плоско стъкло. Очаква се около 85 на сто от продукцията да се изнася в страни от Европейския съюз.

С подписването на допълнителното споразумение общата инвестиция на турската компания у нас ще достигне 220 млн. долара. С построяването на двата завода ще бъдат създадени и нови работни места в област Търговище.

Очаква се заводите за преработено стъкло и за огледала да започнат работа през второто тримесечие на 2006 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации