Банско вече не е първа любов на британците

Бумът на покупки на евтини апартаменти в Банско и Слънчев бряг като че ли е приключил, пише Файненшъл таймс
9 фев 2008 11:02,
46
Банско вече не е първа любов на британците
Британските купувачи се разочароват от посредственото строителство. Снимка: Булфото

Британските купувачи на недвижими имоти започват да се оттеглят от Банско – водещ български ски курорт, който доскоро бе предпочитана дестинация за хора, които търсят ваканционни имоти на сравнително умерени цени, пише Файненшъл таймс в днешния си брой.

Откак започна глобалната кредитна криза, британските покупки на български имоти на цени между 45 000 и 90 000 евро са спаднали драстично, показват данни от базирани в София агенции за недвижими имоти.

Изданието цитира Хю Фрейзър от компанията LS Property, който казва:

„Проучването ни показа, че в Банско миналия месец са продадени само 30 апартамента, а купувачите са руснаци и гърци“.

За сравнение, преди само две години, в Банско се купуваха по над 500 имота на месец от британци и ирландци.

Този бърз спад показва, че бумът на покупки на имоти, фокусиран главно в Банско и Слънчев бряг, може би вече е приключил.

Предприемачите предлагат отстъпки от 8-12% в сгради, които са почти в завършен строеж в зимния курорт.

В същото време, цените на новите апартаменти в Слънчев бряг паднаха със 7-8%, пише още финансовият всекидневник.

Затягащите се кредитни условия накараха пазара да отбележи рязък спад, а с това България стана по-малко примамлива за британските купувачи.

Процъфтяващото строителство в Банско и Слънчев бряг доведе до пренасищане на пазара на евтини апартаменти и неподдържане на местната инфраструктура.

Според  оценка на експерти, 85% от британците купуват имоти в България без да са ги виждали.

Веднъж дошли в страната, те се разочароват от посредственото качество на строителството и липсата на заинтересованост у предприемачите по отношение на околната среда, добавя изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Arkan преди 16 години
tova selo koga e bilo ljubimo na Angli4anite,.bjah tam zimata 40 kinta kartata, gore na pistata 5i 50 kafeto , 8 lv. shkembeto. JuuuhhuuuBansko naistina beshe nasrano s mnogo Beton,. Jalko 4e ne ste bili v Avstrija, Swiss i t.n. da vidite kak se strojat kurorti.
44
0
 
0
 
! Отговори
joro преди 16 години
a be seliani nali ako spre stroitelstvoto v nesebar bahsko vie he ostanete bez ravota
43
0
 
0
 
! Отговори
joro преди 16 години
abe tapaci razbirate ot vsi4ko ot stroitelstvo ikonomika politika tova e pazar i ne go rehavate vie a rabotete i ne berete 4ujdi gaileta
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
do 33 ti si selqnin govodo takova
41
0
 
0
 
! Отговори
ML 400 CDI преди 16 години
Магазин за взривове отваря врати тия дни...Носете ТТ данни на сградите от ЖКтата в Банско или други морски,доставките ще се извършват на място, единственото изискване на екипа е да се засадят дървета и райграс за да има какво да пасат инвеститорите , пардон за да могат после инвеститорите да купуват терените наново...*** *** са тия ближимъдовци Банскалии и Созополии и Слънчевбряглии и всички нещастни торби с *** дето го натвориха това ...
40
0
 
0
 
! Отговори
Iva преди 16 години
От няколко г. живея в Лондон, имам лични наблюдения къде купуват и къде си прекарват ваканциите и почивните дни - средна класа англичани, от висшето общество все още нямам познати :)Та ... предпочитаните им дестинации за ваканциите им са - двете Америки и всички острови покрай тях, както Индия и островите и, както и южна Африка ( липсва ми главна буква "ю"). Както и Кипър. Предпочитания за купуване на имот в чужбина - Испания, Франция, Португалия, Кипър. Може да има и другаде, но аз поне не знам. Та ... може да направите извод, кои купуват в Бг. Друго интересно - излъчват по ТВ филм за закупените им имоти в чужбина, за разочарованието им от качеството, от посредника/комисион, от продавача. За радост, Бг не я споменават, за сега :) Та ... както на всички е известно, англичаните, за разлика от нас, не се раждат бедни. Но те искат усмивка, внимание и цената - да си струва. Това е валидно за всяка една стока, за всяка една услуга, иначе си имаш проблеми. За Бг - познавам и такива, които са работили в Бг, казват - страната ни е много красива, но комунистите са в основата на всички проблеми.Е, дано някой ден и мен ме хване носталгия по комунизма, че да си отида в Бг :)
39
0
 
0
 
! Отговори
KASAPO преди 16 години
veso stiga sa mi razsmival s tozi tvoi "бетонеия грип"ina4e mnogo se smiahme na tvoite " ЕУици и ЕУтки"no nai mnogo se kiskahme na tvoita dobavka diskusiata dali GSMite povrejdat spermata.Po si dobyr kogato pishesh izvyn politikata. lekave4er ot Niagara
38
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 16 години
ти ли си инвеститор бе, не можеш да напишеш две изречения като хората :D от такива инвеститори стигнахме дотука :D
37
0
 
0
 
! Отговори
zelenata mafia преди 16 години
Koj vi plaschta gospoda za da pischete takiva gluposti?Nie investitorite schte opravim Bylgaria!!!
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
на 100% съгласен с Номер 32, престанете с тези хвалени и прехвалени *** мръсни!заради тях сме на тоя хал, а и защо толкова много се рекламираше зимна олимпиада в БГ, еми много просто за да могат да си продават апартаментите и да си легализират парите, а и наче всеки знаеше че такова животно Банско-София-Боровец не може да има, просто да се вдигне малко рейтинга на куция им курорт!
35
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 16 години
виж са, банско го *** големите мутри от софия, пловдив и варна, които отидоха там и се изсраха върху планината. понеже човек без стил, култура, образование и интелект може само това да сътвори. в софия, пловдив и варна тези мутри се домъкнаха от забитата провинция (защото красиви места като банско, созопол, несебър и т.н. никога не могат да бъдат наречени забита провинция), домъкнаха се от калта, но мъкнаха калта със себе си и я разплискаха навсякъде, където минаха.но вината носят и самите банскалии, защото ако имаха кметове, общински съветници и градски архитекти намясто, никога нямаше да бъдат построени толкова много и толкова грозни, кичозни и безвкусни хотели и сгради с апартаменти... но като се бутнат кинти тук, кинти там и всичко става, а местните си повярваха, че ще станат курорт на световно ниво, без никога да са виждали какво представлява един такъв курорт.в банско можеше да се построят пет-шест-седем хубави, стилни, естетически издържани хотели, които щяха да имат много по-постоянни приходи и в които нямаше да ходят британски безработни, които да се натряскват по улицата, а културни и богати туристи... но затва трябва и някой от нашите селяни да се сети. а същото важи и за морето и всички останали курорти у нас.
34
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Edno umno mnenie
33
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 16 години
съгласен съм с общото мнение, че тотално *** банско! нека си му се радват са дивите селяни и да си изплащат миризливите кредити цел живот, гледайки кокошки и прасета, кфито са те самите.
32
0
 
0
 
! Отговори
Сиготури Накура преди 16 години
Иванееее, Иване - да те eбе който та хване! :)))Такива баламурници като тебе на времето гласуваха за крадливия *** Костов. После ни докарахте на власт мадридския крадец. Утре ще дадете управлението на една мутра - пожарникар и охранител от бай Тошово време. И все с очакване нещата а се оправят. Само че се оправят тези, които идват на власт. Т.е. на власт са същите стари ***, само изкарват на сцената по някоя нова фигура за заблуда на народа. А такива като тебе ги оправят, ама в другия смисъл на думата :)))
31
0
 
0
 
! Отговори
hard преди 16 години
Банско и Созопол бяха любимите ми градове,които посещавах по два-три пъти в годината.Но от две години не съм ходил и повече няма да отида.Не мога да проумея как безумно жителите им ги опустошиха с тези мутробарокови бетонови многоетажни бункери.
30
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 16 години
хахахахахахахаха, как е, мутри селски, върви ли "бизнесът", как са "инвестициите" :Dжалко само, че простите селяни съсипаха хубавото градче. жал ми е за истинските скиори и планинари, които ходеха там от десетилетия, жал ми е за местните, които заради три години рахат си съсипаха красивия град завинаги...
29
0
 
0
 
! Отговори
Becko преди 16 години
Първо, така поне баща ми казва, се появили финансови пирамиди. А дядо, тоя е пенсиониран учител по историа, казва добре че не са дошли пирамидите. Малка разлика, пирамиди и пирамидите, но ни била достатъчна. После, една съседка, дошли ЕУици и ЕУтки. Дядо пак лепна добавка , както при баскетбола. добре че не били дошли сите еуици и еутки.Сега чакам дядо да каже нещо за хотелите в Банско, СЛ Бряшко и Варняшко.. Дядо мълчи, гледа към Витоша и си дялка една шарена тояга. Историк си казвам, пък може и да е прав.И аз , макар и с голи ръце ще застана с родителите си и дядо да пазим Витоша, паметта на Алеко..... от бетонеия грип
28
0
 
0
 
! Отговори
Stanley преди 16 години
Изкарах почти една година в Банско тъй като правех слаботоковите ситеми на един такъв обект... Тогава осъзнах, че ще спре интересъъ към Банско. Този "курортен" град наистина прилича на строителна площадка... Не мога да си представя как може човек да си почине насред товарните возила и багери които минават по главните улици, и най-важното което е, че беше изчислено следното: Ако всичките хотели са пълни, то пистите в Банско могат да поемат едва 18 % от туристите... СМЯХ!
27
0
 
0
 
! Отговори
nie sme na vseki kil преди 16 години
бай Данчо ние цените в ЕС отдавна ги стигнахме, но твоите идоли пак показаха че немогат да управляват. Затова хората от Петрич ходят да си пазаруват олио, лекарства и др. от Гърция. Комунисти (мафиоти от ДС) да правят капитализъм е мисия невъзможна.
26
0
 
0
 
! Отговори
Йордан преди 16 години
Иван Иванов трябва да знае че криза действително има и ще има и никакъв бати Бойко неможе да я оправи. Това е капитализма Иване. А за твое сведение докато не се изравнят цените в ЕС ние все ще мислим че ни е скъпо. защото хляба докато не стигне 1.5 евро а билетчето 1 евро за транвай не комунистите фашистите да дойдат8разбирай бати ти Бойко/ нещата няма да се оправят. така че дерзай Иване..това да не ти е социализма .....

Спонсорирани публикации