В Бяла пониква огромен комплекс за 1 млрд. евро

Проектът на Лорд Норман Фостър може да се окаже най-голямата грешка в кариерата на известния архитект
14 юли 2008 13:00,
33
В Бяла пониква огромен комплекс за 1 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

Проектът за изграждането на ваканционен комплекс на българското Ченроморие дело на известния архитект Лорд Норман Фостър, се превърна в обект на множество протести от страна на природозащитниците, пише Guardian.

Проектът, наречен Black Sea Gardens, е предвиден за изграждане в местността Карадере в района на Бяла, а очакваната инвестицията възлиза на 1 млрд. евро.

Инвеститор е листнатият на Лондонската борса инвестиционен фонд Madara Bulgarian Property.

Въпреки че е проектиран като въглеродно неутрален и екологичен проект, той провокира гнева на нарастващия брой природозащитници в България, пише изданието.

Според тях той ще разруши последните девствени плажове по Черноморието и ще има пагубен ефект върху богатото разнообразие от животински видове в района, който е защитен от Натура 2000. Тъй като българското правителство не успя да наложи стриктни правила за застрояване на подобни области, строителството по бреговете продължи почти безпроблемно, се казва в съобщението. В момента почти няма отсечка от плажната ивица в страната, която да не е засегната от презастроени курорти.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
11 какво евала то няма вече къде и какво да се строи!!!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Най-после да се прави нещо по комплексен план на морето! Проблемът не е строителството, а строителството без план!Ако искаме да се развиваме трябва да се строи, но с мисъл и по природо съобразен начин! Най-после някой да строи по въглеродо неутрален начин и вие го оплюхте! Аман от разбирачи!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
5 ти си *** градинска мебел като искаш ходи по златните и слънчев бряг по бетона. Това няма нищо общо с екотуризъм, а най-малкото че ще сане така както го преставят. А и аз искам да има поне едно място, където да няма бетон и мазни хотелиери. Така че си набивай бетона в дебелиа не ми бяснявай, колко било убаво. Ти си същия комерсиален търтей като дургите съсипници на черноморието. Ти си *** нищо повече!
9
0
 
0
 
! Отговори
Sir Gay преди 15 години
Листва се фонд в Лондон и парите са изпрани успешно. Те англичаните мАЙ В НИщО друго НЕ ГИ БИВА вече. Парите ce връщат у нас с някакъв си СЪР за архитект и построеното е елитно! А щом и другаря Станишев е в играта, то тя няма как да се провали. Кога тези английски охлюви ще построят една конкурентноспособна фабрика например у нас, а не само да помагат на българските перачи да си узаконят парите?
8
0
 
0
 
! Отговори
Б-с преди 15 години
направо не мога да повярвам, че има такива *** като теб, най-ценното си съсипахме с тоя бетон..*** к'во да ти обяснявам - ходи в Слънчев Бряг и се чувствай богат и развит!
7
0
 
0
 
! Отговори
архитект преди 15 години
уважаеми Arrogance, според вас Испания, Гърция и Франция са "най-неразвитите страни" или може би островите от Малдивския архипелаг - ПОВЯРВАЙТЕ ми там едва ли можете да срещнете и една стотна от това безумие, което никне като бурен след дъжд на черноморската ни ивица - извинете - на най-развитата и просперираща европейска държава - България. Не се съгласявам по никакъв начин с невежеството Ви и с абсурдните Ви разсъждения - този проект само името му е "еко", за да се построи този нов град ще бъде заравнено всичко със земята , ще се унищожи и малкото останала природа... поредното ПРЕСТЪПЛЕНИЕ
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дано турист да не видат дано, тези алчни ***. Дано земетресение да ги тръска всеки ден за закуска и вечеря и от комари да не се оттърват дано , тези алчни подли ***.
5
0
 
0
 
! Отговори
FamousArrogance преди 15 години
A e Vie ludi li ste e hora, mnoo qsno 4e 6te se zastroqva i razviva. Ako ne ste go napravili otdelete si 5 min i razgledaite proekta na Lord Fost1r da vidite za kva krasota stava v1pros. Kato iskate nedokosnati mesta hodete v nai-nerazvitite strani i tam se oplakvaite 6to nqma pari i dr takiva raboti ...
4
0
 
0
 
! Отговори
Bio преди 15 години
Съсипаха един от последните спокойни и красиви Български курорти! Тази година пак бях решил да ходя в Бяла, но не мисля че ще ми понесе гледката на бетона и там.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
urodi, susipaha vsi4ko. nqma durjava
2
0
 
0
 
! Отговори
Сани преди 15 години
Влюбих се в Карадере още миналата година, преди две седмици изкарахме 5 дена там. Мястото е прекрасно, почти недокоснато от цивилизационната лудост и разруха. Тази статия я четох със сълзи на очи, незнам дали ще мога да понеса още една такава варварщина
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"От друга страна, по думите на арх. Георги Станишев, брат не премиера Сергей Станишев и директор на Projects Ltd. Stanishev, партньори на архитектурното бюро на Фостър по проекта, Black Sea Gardens е екологично издържан и не нарушава никакви закони. Той е бил създаден именно като антипод на презастрояването в останалата част от Черноморието, казва той." - Oпаа, пак ша има голяма лапаница от страна на Станишката... ;)