Пловдив няма да приема повече софийски боклук

Ако община Пловдив не прояви разбиране, България ще бъде санкционирана от ЕК
25 авг 2008 19:06,
64
Пловдив няма да приема повече софийски боклук
Снимка: Булфото

Вицепремиерът Меглена Плугчиева и министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров изпратиха до Община Пловдив писмо с искане да приеме спешно още 120 хил. тона балиран боклук на столицата. Писмото е изпратено в петък, но пристигна в Пловдив на 25 август (понеделник).

В писмото се обяснява, че ако община Пловдив не прояви разбиране, България ще бъде санкционирана от Европейската комисия.

Кметът на Пловдив Славчо Атанасов обаче категорично заяви, че няма да приеме нови количества с бали от София.

Той припомни, че при предишната криза Пловдив и Карлово бяха единствените общини в страната, които протегнаха ръка на столицата.

Община Пловдив трябваше да получи за това от правителството 47 млн. лева, но досега по сметките й са влезли само 9 млн.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Hamlet преди 15 години
Колко хора от провинцията си хвърлят *** в София, а плащат данък на своя си град? Страшно много! По-малко злоба към софиянци, моля, и без това са толкова малко. Повечето са столичани, които само мърсят града ни!
22
0
 
0
 
! Отговори
.. преди 15 години
ave ko ni zanimavate nas obiknovennite hora s1s problema na sofiq. o6te malko 6te go napravite svetovewn problem. boli ma men fara 4i nadutite 6opi nqmat k1de da si izhv1rlqt bokluka. az na selo imam k1de da si izhv1rlqm ka6ata ot rakiq . a kat sa tolkoz t1pi da go balirat vmesto da praqt kato na zapad da reciklirat da sa opraqt. s1s tes pari koito dadoha za preskonferencii i s1ve6taniq i kup drugi 6a6k1nii da sa s1vetvat i da laqt meseca 6tqha ne 1 a 3 zavoda za da napravqt. Ama to sofiqnci ne sa b1lgari. te sa si po selqni i ot posledniq kolibar nasred Stara planina.
21
0
 
0
 
! Отговори
Kiro Sofia преди 15 години
Ne e na pravitelstvoto a na nekadarnia kmet na Sofia sigurno sega pak 6te e vinoven nekoi drug.; Toia muhlo Boiko deto lamti za vlast da zeme ida Po4ne da raboti a ne da e vav vsika mandja merodia .Ina4e topi stranaa ta da zatavame a ne si gleda rabotata
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ami da ni sankcionirat ot ES, tova si e problem na pravitelstvoto ne na Plovdiv.
19
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
Няма такава наглост софийски *** да смърди в чужд заден двор!
18
0
 
0
 
! Отговори
lp преди 15 години
Ok, idealno togava vsichi plovdivchani da napusnat Sofia i da si hvarljat bokluka v PDV, Tova se otnasja i za drugete"sofiantci " koito sabota i nedelja se pribirap po rodnite si mesta da si nosjat boklucite s tjah.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
От какъв зор парите да се дадат на Пловдив,сметището се намира в района на Цалапица,на тях да дадат парите и околните селища които дишат миризмата на софианци и пловдивчани
16
0
 
0
 
! Отговори
Боклукчията преди 15 години
ама и селяните да си стоят по селата!
15
0
 
0
 
! Отговори
. преди 15 години
всичко е ***, ***, ***. животът на сметището е театър на абсурда и ние всички сме фигуранти - главни герои са единици, нормални герои - малцина...господа кметове, бивши и сегашни, вие ни оставихте да живеем на сметището и кучета ни яли...какво значи "избори" и "депутати", че на разбирам смисъла на думите?! имам лоша видимост - пречат ми тръните, треволяците, лай_ната кучешки ет четера, тъжно ми е, тъпо ми е, нещо бяло ме увива и това ми било бала... защо на никого не му пука на шишарката, а? хо хо хора сме? не не не... трагедия! но кой ли има очи да я види, че няма по-сляп от този, който не иска да вижда, господа управници и така нататък...
14
0
 
0
 
! Отговори
... преди 15 години
Gorkite sofianci 6te si mrat v bokluka hahahah Nikoi grad ne trqbva da im pomaga! Kakvoto si nadrobi6, takova 6te surba6! Te kato sa si nadrobili smradlivi kazani da si gi qdat!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
софианец без село преди 15 години
Ама тва провинциалистите сте били големи ***, бе. Крайно време е такса смет за столицата да се събира по настоящ адрес на местоживеенето и да е на човек, а не към данъка за жилището. тогава ще ви лъснат кривите сметки къде сер***те , а къде плащате да ви го чистят след гейзовете. Гарантирано...по-богата община от софийската по отношение на самофинансирането на сметофондовете изобщо няма да се намери друга в страната.
12
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
И защо е всичкото това дърдорене на властимащите за какво ли не, но не и за реалните и ефективните решения, подобряващи нивото на България и живота на българите? Е ми то се знае, аз от време на време споменавам това онова по форумите... И защо няма резултат също се знае. Е, поне напомням на всички, включително властимащите, че не успяха и няма да успеят да елемират напълно нас, репресираните. А това, което породи нас, ще породи други... христианството е непреодолимо и незаобиколимо, могат само да го забавят с фарисейско-талмудисткия си юдаизъм...
11
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
След това продължих и уточних: "Вече казах, че е противоестествено и екологично вредно да се унищожават битовите отпадъци. Впрочем може и да си спомняте подобни изказвания на тази тема от признат световен специалист в тази област - проф. М. Златева. Както и предлаганите решения. Това първо. От друга страна от хилядолетия, а и в момента като почти доминиращ метод, включително в най-богатите страни, се използват сметища. И от трета имате примера с Пловдив. Години наредсе обяснява обаче, че около София нямало подходящо място за сметище - едва ли не единственото възможно и вече употребено е това в Суходол. Всички търсят и все не намират. Е, в това може и да има нещо верно - все пак където има природно образование, подходящо за сметище, то обикновенно е падина с водоизточник, добри условия за живеене и там вече са се заселили хора. Но какво пречи тогава да си построим сметище? Сметнете колко са годишните отпадъци в София и ще видите, че по обем те са примерно колкото е обема на един стадион. Между другото физическото мислене е може би най-дефицитната част от човешкото мислене. Спомняте си, че бяха платени на Пловдив 47 000 000 лв. да 200 000 т. софийски отпадци. Това прави по 235 лв на тон. Ей богу, аз съм готов да утилизирам лично по един тон отпадъци всеки ден на такава цена. Че дори и по цената за тон по вътрешни цени за един град - в София тя е между 100 и 200 лева. А 200 000 тона отпадъци /изпратените в Пловдив/ е съпоставимо с обема на коритото на най- големия строен у нас кораб, то е метално и по скъпа тенология, но цената му е мнагократно по ниска от тези прословути 47 000 000 лв. Та ако беше построено бетонно и дори метално корито всичко щеше да е по-просто и поевтино. Изобщо тази цена беше съпоставима само с цената на нашите ББ кубове за ядрени отпадъци. Но тези неща само за илюстрация. А сега накратко съвсем конкретно. Разгледайте с гугълските или майкрософстки системи терените около София и ще видите сухи и голи баири. Изберете си еди такъв, проучете го и направете след това върху него взлъбнатина за сметище. Както и да я изработвате - с техника, дори с изкопчии, тя ще ви излезе с порядъци по евтина от завод. Анай-евтино е с насочен взрив. Доколкото знам, цената на депото в Цалапица е 20 000 000 евро и вклячва и проектирането, и копането, и застилането с глина и пластмасово фолио, а възможно и далавера. Е, стига толкова тук. Ако някого го интересува повече, аз съм на разположение."
10
0
 
0
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължавам да повтарям... Ако щете считайте като папагал, ако щете считайте като Катон Старши. Защото ми омръзна от алчни и некадърни властимащи. Та примерно на 24.04.2008 писах: "Повече от година и половина Б. Борисов не казва нито "да", нито "не" на предложението ми за решаването на проблема с отпадъците. Изпратих му го и по Д. Здравкова, и по пощата /сега живея във Варна/. Изпратих предложението си и до Кисьов /тогава беше председател на ОС в София/ по Кирчев - резултата е същия. Естествено, не съм очаквал друго - все пак имам сериозен жизнен опит - и пряко и косвено съм репресиран по време на комунизма, но все пак съм и учен, и политик, и най-вече христианин. И сега няма смисъл да се обаждам, но пепелта удря съцето ми, както казва Ойленшпигел... Та и за отпадъците, и за много други неща има прости, евтини и ефективни решения, но те са противопоказани на съвременната система. Това се разбира от все повече хора, включително привелигировани. Въпреки тоталната валидност на анекдота на Шафаревич за мишите опашки и човешките глави. Да, и само още нещо - унищожаването на битовите отпадъци чрез изгаряне или друг начин е противоестествено и екологично вредно - не знам защо еколозите мислят само за големите животни, след като е известно, че тяхната маса е от порядъка на 1/3 от живите организми и ако отнемем на микроорганизмите част от храната им, т.е. нашите отпадъци, това води до много по-тежки екологични последствия отколкото изчезването на множество големи редки животни."
9
0
 
0
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 15 години
и Пловдив да попадне на точен кмет, браво кмете.
8
0
 
0
 
! Отговори
Rosen преди 15 години
... да ни огрее заводчето за . Дето ни го обещават кметове вече 3-ти мандат. Нещо нищо не се чува, докъде стигнаха с проучванията за терен, колко ще струва по проект, за Обществени поръчки за изграждането да не говорим. А, сигурен съм, веднага ще започнат да си прехвърлят топката кметството и министерския съвет кой бил отговорен и за какво ...
7
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
Софийският *** нека си седи в София . . там би се чуствал той . . най-добре хахаха . . Пловдив не трябва да става като столицата , нито Варна . . нека от 3 поне 2 града да има . . чисти . . и спретнати ;)
6
0
 
0
 
! Отговори
Ivo-DE преди 15 години
Дано Славчо да държи на думата си.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе Пловдивчани що така правите бе. Сега Софиянци ще трябва да си дишат и миришат ***.
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ти не чу ли, че сега "кметът" ни е зает да критикува правителството... Той няма време да погледне колко "добре" е направил софийските пътища, пък да не говорим за заводи...

Спонсорирани публикации