Ст. Сталев: Тази година е по-тежка за инвестиции от предходната

Конкуренцията за привличане на чужди инвестиции се засилва не само в ЕС, но и извън него, казва изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции
9 сеп 2008 10:47,
2
Ст. Сталев: Тази година е по-тежка за инвестиции от предходната
Стоян Сталев. Снимка: Личен архив

Стоян Сталев е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Бил е старши научен сътрудник в Института по правни науки към БАН и съветник по правните въпроси на президента Ж. Желев в периода 1990/1991 г.

Сталев е посланик на Република България във Федерална Република Германия в периода 1991-1998 г., а след това, до 2006 г. е български посланик в Турция. От 2006 г. е изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ).

С него разговаряме за ситуацията за инвестиции в страната при условията на забавяне на световната икономика и прогнозите за размера на инвестициите у нас.

- Г-н Сталев, след като навлизаме в последната четвърт на годината, бихте ли оценили ситуацията за инвестиране у нас през 2008 г. спрямо 2007 г.?

Тази година ситуацията у нас и в Европа е по-тежка от миналогодишната и ще се усложнява. Имам предвид, че конкуренцията за привличане на чужди инвестиции се засилва не само в ЕС, но и извън него.

Например наши преки конкуренти от региона са не само Румъния, но и Украйна, където няма толкова регулации, колкото в ЕС. А всяка регулация, освен че създава ред, обременява инвестиционния процес.

Така че трябва да сме много гъвкави, за да не загубим конкурентните предимства, които имаме при привличането на чуждестранни инвестиции, като ниските данъци, ниски цени на енергия и др. Освен това важно е да квалифицираме и задържаме в страната работната ръка.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пак ли се появи ?

Спонсорирани публикации