Петролът пада навсякъде, у нас се вдига

"Лукойл България" отново повиши крайните заводски цени на бензина
16 сеп 2008 13:33,
93
Петролът пада навсякъде, у нас се вдига
Петролът отбеляза най-големия си двудневен спад от 4 години насам. Не и у нас. Снимка: БГНЕС

След като котировките на петрола отбелязаха най-големия си двудневен спад за последните четири години до нива от около 92 долара за барел, тази сутрин "Лукойл България" отново повиши крайните заводски цени на безнина.

От съобщение на компанията става ясно, че бензин A-95H поскъпва с 1,24 на сто до 2151,60 лева за 1000 литра, а А-98Н – с 1,24 на сто до 2260,80 лв. за 1000 литра.

Повишава се и цената на пропан-бутана, който от днес се продава с 1,67% по-скъпо до 2190 лв. за тон.

Останалите горива за момента остават без промяна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 15 години
Понеже Русия взе да става много силна, за това умишлено се понижава цената на петрола, за да се засегне най-голямата православна империя. Това е реакция от изключително успешната военна операция на руската армия. И нае трябва да се обвинява Лукойл за цената на горивата в България, а чуждото правителство, което ни управлява, с наложените от него високи данъци, такси и акцизи.
91
0
 
0
 
! Отговори
gotin преди 15 години
Лукойл е монополист, може да си поставя каквато цена пожелае. Това е пазарна икономика. Тук няма конкуренция нито картели. Има един монополист, който държи целия пазар. Това, което се внася и евентуално би могло да е конкуренция е нищожно количество спрямо оборотите на Лукойл. В крайна сметка не трябва да се оплакваме толкова, имаме една от най-ниските цени в европа, по-ниски имат страните съседки на Русия. Ако ние бяхме едно разумно и бонтуващо се общество, единствения начин по който можехме да повлияем е да спрем да купуваме за няколко дена. Цената се определя от търсенето. Убеден съм, че Лукойл щеше да свали цената независимо от всичко. Това за средиземноморския пазар са пълни глупости. Ами ако те там търгуват, а цената им расте, нека да търгуват в друг район, където цената пада, много е просто. Нека да търгуват на Тайландската борса, те иначе там продават, а купуват ... уж, купуват където расте. Между другото, 90% от вноса на суров петрол идва от Русия ... за пръв път чувам за този средиземноморски пазар и нашето участие там.
90
0
 
0
 
! Отговори
Nabludatel преди 15 години
MONOPOLIST = KOMYNIST...lukoil-heftohim e edno ot glypavite i nedalnovidni re6enia na Kostovoto pravitelstvo!
89
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
pravitelstvoto e vinovno - da si zaminavat!!!
88
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Realno cenata na litar benzin triabva sega da e pod dva leva,no nie ne mojem da se surdim na Zlatev zashtoto toi kaza 4e pe4eliat po 4st. na litar!Neka budem dobri i da ne se oplakvame,4ovekut ima nujda ot pari!Kaka moje da sme tolkova jestoki,da ne ostavim edin biznesmen da napravi nikoi lev....porka mizeria!
87
0
 
0
 
! Отговори
Pe преди 15 години
Това е цената на невта умножена по курса на долара за деня -- Иван Костов продаде Невтохим на руснаците за 100 милиона $ кеш и 100 Милиона $ дьлгове ----- 25 пьти под реалната цена за момента на продажбата !!! Тьп , прос Бьлгарски народ ! На такьв Г ь з такьв *** ! Да сте 4ули за разбити складове сьс орьжие или самозапалили се Продава4и на бензин ? Или само се опкаквате на по 4ашка ракия , псувате дьржавата и комунистите /всьщност те са изклю4ително умни и хитри и се оправиха за 1000 години / ? Ами правете като партизаните , не се организирайте в групи пове4е от двама , не говорете по телефони , интернет и действайте ! Като не искате сьс орьжие има и отрова !
86
0
 
0
 
! Отговори
Ясен преди 15 години
И така:Пикът и при Eur/Usd и при петрола е около датата 15.07.2008 съответно ~147 $ за барел и Eur/Usd ~1.60. Към днешна дата цената на петрола е около 92 $ за барел или понижение с около 37%. От друга страна към днешна дата Eur/Usd е ~ 1.42, което е спад с около 11.2%. В най-пиковия момент цената на безоловен 95 беше около 2.45 лева за литър като от тогава цената на бензина е паднала с едва петнадесетина стотинки, или около 6%. Оттук простата сметка: към 15.07.2008 един барел петрол би трябвало да е струвал на Лукойл около 180 лева, а към днешна дата би трябвало да струва около 127 лева, което е понижение с около 29%. Ако Лукойл имаха твърда схема за ценообразуване и я следваха безусловно сега бензинът А95H би трябвало да струва 2.45 лв. - 29% = ~ 1.74 лв за литър. Сметките са малко относителни и не претендирам за абсолютна точност, но грешката е в рамките на 2-3% разминаване. Съмнявам се цените на петрола на средиземноморския пазар да са много различни от тези на другите пазари или технологията да се е променила през последните два-три месеца към по-лоша. Излиза, че Лукойл ни го начукват бавничко и славничко и вероятно са направили някакво картелче с другите производители(вносители) на горива в България. Та нали все пак сме най-богатат държава в ЕС и в света като цяло.Надявам се с това обосновано мнение да се сложи край на спора кой крив, кой прав. Цифрите сами говорят, всичко друго е лалане.
85
0
 
0
 
! Отговори
пешеходец преди 15 години
Просто е - всеки да се придвижва без да зарежда от Лукойл за 1 седмица.
84
0
 
0
 
! Отговори
bo4 преди 15 години
poslednata leika da mi pokaje kolko ska4a dizela :P 4e moje bi sum za o4ila
83
0
 
0
 
! Отговори
tucina преди 15 години
lukoi povisi cenite na benzina dizala i propan butana a za ostanalite goriva ostava bez promqna CE KAKVI GORIVA IMA OSTE BE PROSTACI
82
0
 
0
 
! Отговори
срам не срам, българ преди 15 години
Сега оправдание за Средиземноморския район.Ще паднат цените на най. Трай коньо за зелена трева.Това става в белите държави.Навремето в Чехия като вдигнаха горивата , всички които го чуха по радиото в колите, спряха както са на улицата ,заключиха колите и се прибраха по домовете си ,Да видиш само след 3 часа как отмениха поскъпването.Да ама ние сме овце , рая и за това си правят с нас каквото искат.
81
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ega ti Ru pasar-BAREL-145$-gas-1.21lv;BAREL-92$-gas-1.28???? ??Dnes pri4inata e sredisemnomorskiq pasar??!!,utre-"velikite bratushki"i v kraq na kraishtata-selqnina-komunist ot pravets.AS shte si pulnq v RO/bliso mi e/.BOIKOT NA MONOPOLISTA!Neka pokajem na poru4anite bisnesmeni,4e sreshtu sebe si imat NORMALNI hora,a ne biomasa.
80
0
 
0
 
! Отговори
Makaveli преди 15 години
Hahahah sea mai gyzar4etata s golfovete she si karat brakmite edin den ne i vtoria su6to hahaha
79
0
 
0
 
! Отговори
gogo преди 15 години
Ей сега да гръмне още една голяма банка и долара ще стане левче. Тогава щат-нещат ще свалят цените на петрола и у нас...
78
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 15 години
За Бога, братя, не купувайте !!!
77
0
 
0
 
! Отговори
men преди 15 години
Къв ви е проблема пичове ? Като не ви е изгодно не си купувайте. Тъкмо по малко трошляци и по улици и пътища. Накупихте бараките и ви се иска йофтиничък бендзинец. Да ама не.
76
0
 
0
 
! Отговори
TOm преди 15 години
Някои трябва да го очисти тоз собственика на ЛУКОЙЛ и да му взривят завода и сичко на тоз мафиот,накъсасе да се подиграва с българския народ той и приятелчетата му. Да остане само ПЕТРОЛ
75
0
 
0
 
! Отговори
Uchenik преди 15 години
Съчуствам ти, че си избиваш комплексите за малоценост тук, като изпитваш удоволствие да даваш глупави определения на хората във форума. В общи линии, ти си ми толкова ясен, малката ти ограничена злобна душичка ми е ясна. Негативното ти болно и злобно мислене ми е ясно.... Съчувствам ти... Не ти е лесно с това голямо Аз дето ти стърчи отзад ....:))))))
74
0
 
0
 
! Отговори
Крали Марко преди 15 години
Прав е 44-Златев е най-големият гад в тази държава.Лукойл може да не е негова собствиност,обаче как тогава един "управител" е найзбогатият човек в България.Кой е най-големият спонсор на президента "Гоце" и на БСП....Лукойл монополиста ни дере кожите и си купи държавата.В България не управлява тройна коалиция или нещо друго......ами Лукойл.Това е
73
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
Uchenik, и тебe те е-б-а-т, обаче на тебе ти е приятно щото си *** п-е-да-л

Спонсорирани публикации