Орешарски гледа икономиката. Криза няма, излишък има

Финансовият министър обеща, че кризата в САЩ няма да повлияе пряко на българската икономика
18 сеп 2008 14:35, Златко Желев
28
Орешарски гледа икономиката. Криза няма, излишък има
Наблюдава я... икономиката. Снимка: БГНЕС

"Финансовата криза в САЩ няма да повлияе пряко на българската икономика", обеща финансовият министър Пламен Орешарски.

"Терминът "криза" е доста силна дума, това, което наблюдаваме от повече от една година, се отчита по-скоро като турбуленции на международните пазари", коментира той.

По думите му последните събития в САЩ са нов етап в неблагоприятна посока и ще окажат известно индиректно влияние върху нас, "но в никакъв случай не и пряко".

Орешарски каза, че именно поради опасения от криза на световните пазари в бюджета на България за тази година като законово изискване е залегнал по-голям излишък.

"Състоянието на българската икономика в момента и перспективите не ни дават основания за особени притеснения", каза той.

Според него няма еднозначен отговор за това докога ще продължи икономическата криза на световните пазари.

"Европа вече намали темповете си на растеж, но прогнозите не са драматични и толкова пряко влияние на кризата едва ли ще има, което ни прави умерени оптимисти и нас", добави той.

Според финансовия министър икономическият ръст в България за тази година няма да се понижи, а за следващата Орешарски прогнозира ръст от около 6 на сто.

"До края на годината се надяваме инфлацията да не надвиши 10%", добави той.


28
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До X Като казва тия глупости, не е нищо особено от самозванец. Навсякъде е криза, а за него само турболенция... гърция и кипър излязаха от турболенцията, испания и италия и те бяха дали фира... Не е било криза? Гения никога не се меси в политиката, защото му е ясно, че може да изкара пари със знания и умения. Сверете си часовника господине.
29
0
 
0
 
! Отговори
Стамен Стойчев преди 5 години
До #20 Инфлация от 3-5 % е нормална за да може да се повишава икономическото ниво(моркова и магарето).СДС в листата на БСП,АТАКА и те има нещо нередно?Всички говорят, че е криза, нашия... Е При предното министерство го наричаха криза, сега не е има нещо тук! А щом минимума е 10%, максимума 100 инф. % ли е? Вие добре ли сте господине?Защо не си подадете молба за преместването ви в по-добра психиатрична клиника?
28
0
 
1
 
! Отговори
ха ха ха преди 5 години
Тоз сега се ками премиер ми истър да ни става)))))
27
1
 
0
 
! Отговори
kusachka преди 10 години
da ne te izluja priqtelche ama si nogo prav
26
1
 
5
 
! Отговори
дедо поп преди 10 години
В целият свят има СТАГФЛАЦИЯ в *** дето от 2 години само внасяме продукти без да изнасяме нямало???Абе що не си ИБЕШ МАЙКАТА ЛЪЖЛИВА!!!
25
0
 
0
 
! Отговори
tonio преди 10 години
#20 е гадняр,защото защитава Орешарски.но в едно е прав малката инфлация е = развитие(и аз се учидих,когато ми го преподадоха и доказаха с математичски формули,доста преди в БГ да спрягаме инфлацията).НО!!! Какви 10% та нали по нашата стакмистика е 13,8%,а според ЕС е 14,4% и при това нека не забравяме.че в статистиката влиза всичко(техника-бяла и черна,мебели и т.н.),а аз мисля,че инфлацията на стоките и услугите от 1-а необходи-
мост е доста по висока от 14,4 да не говорим за 10% за които говори Орешарски (от къде ли ги изсмука).Маса народ е изправен пред неришимата дилема:Сметките ли да си плати или да яде и да си купува дрехи,обувки(не говоря за лукс).Работодателите са
"дали по една лопата на наемния работник и му викат :ти имаш ниска производителност,некадърник,неграмотник ,не си изкопал колкото един багер пък пари изкаш".Според мен нямаме кадърни и знаещи,разбиращи и по малко корумпирани ръководители от най - ниско до най- високо ниво и отгоре на всичко са толкова нагли.че обвиняват обикновенния наемен работник за своета некомпетен-
тност и некадърност.Защото когато една сграда се срути "***" общия работник може да е виновен,но по вероятно да е виновен стоителя,още по вероятно ръководителя му който отговаря за качеството,а още по по вероятно архитекта.
24
0
 
2
 
! Отговори
Uchenik преди 10 години
Заради световната криза ще закъса строителството на жилища за чужденци, стагнацията в строителството ще се отрази на цените на имотите. Проблемите в Европа ще направят още по-малък износа ни навън, това означава че може да закъсат браншове, които изнасят - лека и тежка промишленост. Това ще повиши бизработицата, някои хора няма да могат да си плащат заемите, нещата ще се раздухат от медиите, цените на имотите ще паднат още, някои ипотеки ще станат неизгодни, това ще задълбочи кризата. Инфлацията ще се повиши, къди спекулативно, къде заради обективни причини.Животът ще поскъпне. Заради все още скъпото евро и вързания от борда лев, износът ще продължи да пада. Борсите ни също ще падат. Когато големите започнат да излизат от кризата ние ще почнем здраво да гризваме дръвцето.От 7 процента повишение на БВП ще падне под 0-та. Благодарение на слабите управляващи и лошите условия част от външните инвеститори ще напуснат страната.Безработицата ще се увеличи................ Познато нали!!! Дано е само сън!
23
0
 
0
 
! Отговори
Uchenik преди 10 години
Как точно ще се отрази световната криза в България?
Какви са потенциалните опасности за българската икномика?
Как това ще се отрази на живоа на обикновените българи?
Как да инвестират хората дребните си спестявания, за да ги предпазят от евентуално обезценяване?
Кои са перспективите за инвестиране у нас след като имоттите се надуват като балон, борсите падат, банките предлагат лихви под инфллацията??? ЕТО ЗА ТОВА ТРЯБВА ДА НИ ОБЯСНИ ОРЕШАРСКИ, АКО ИСКА ДА БЪДЕ ПОЛЕЗЕН И ЧЕСТЕН с БЪЛГАРИТЕ!!!
22
1
 
0
 
! Отговори
Tamplier преди 10 години
Личи ти почерка на комунист... нямам думи просто! Що за наглост имате! То това вашето племе ****** ****!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
21
2
 
0
 
! Отговори
ОрехоТрошача преди 10 години
Тоз юнак разваля седянки. Той може и да е добър икономист, но от тези му думи става ясно, че е *****. Кога ли ще дойде времето когато за такива изказвания ще си носят отговорност. Да не говорим, че бил казал доста повече неща, но бТВ го покриха.
20
3
 
2
 
! Отговори
преди 10 години
Не мога да разбера защо неграмотници, които на собствения си език не могат да пишат, се изказват по мението на един икономист! Орешарски е най-добрият макроикономист, който се е показвал из политическите дебри, ама нали бил в това правителство... За сведение на всички заспалци - Орешарски НЕ Е от БСП, напротив, СДС-арче е. Беше заместник на Муравей по времето на Иван Костов. И именно Орешарски предприе доста мерки, които спасиха управлението на Костов от по-страшен крах и от Жан Виденов.
И за ограмотяване на Тамплиерчето - инфлация под 5-6% годишно е пагубна за която и да било икономика. Дори и САЩ никога не са падали под този процент, а и по времето на социализЪма инфлацията се движеше (макар и изкуствено) именно в тези граници, защото именно такава трябва да бъде за да бъде и икономиката стабилна. Тези 10%, за които се говори са именно минимума, ако искаш развитие.
19
0
 
0
 
! Отговори
Nabludatel преди 10 години
Na toia tyrbylenciata my e v glavata - tam se vihri! Tova/ i tova koeto nastupva/ ako ne e kriza - zdrave my kaji!
18
2
 
0
 
! Отговори
X преди 10 години
От снимката оставам с впечатление, че наскоро е открил в бюрото малко кокаин останал му в наследство от оцъкленото юпи.
17
0
 
1
 
! Отговори
Руми преди 10 години
къде е господина от Уол Стрийт ?????? Почва да ми липсва. Убедена съм, чеще каже нещо интересно ...
16
2
 
0
 
! Отговори
Потърпевш преди 10 години
Орешарски стана министър на финансите и не го сменят,защото е лъжец спрямо Народа,а е изгоден на някой,който го е сложил.Защо Правителството не го проучи по-добре или не може да го смени.Та нали той командва разни комисий,агенций,като Агенция-Митници,който лъже с мириардите които е прибрала за РБ.Нали гонят способните,а оставят корумпираните и доказани контрабандисти,за да работят за този и онзи,но не и за Държавата.
15
0
 
1
 
! Отговори
Prophet преди 10 години
Калашников, помогни ни, че не останахме много!
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 10 години
вече 20 години чакаме т.нар. демократи да ни "оправят". докога ще търпим робството на капиталистите и САЩ?! само БКП
13
1
 
0
 
! Отговори
преди 10 години
външен дълг от над 50 млрд. евро още до края на 2008 или през пролетта на 2009 г., спиране притока на чужди капитали заради кризата в САЩ (фалираха третата и петата по големина банки и най-голямата също е в криза) и Орешарски е оптимистичен икономист:)-
12
2
 
0
 
! Отговори
няма преди 10 години
Откакто е министър в това правителство, имам чувството че Орешарски е там с цел да проваля работодателите си.
11
2
 
0
 
! Отговори
Шотландец преди 10 години
Тази статия ме развесели! Такива глупости скоро не бях чел. Жал ми става само за близките които оставих в България и за тоз народ, който търпи и ИЗБРА тези нечовешки комунистически *** безцеремонни. 'За бога братя не купувайте'