Петролът регистрира лек спад

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 3,5 на сто до 106,74
18 сеп 2008 09:59,
Петролът регистрира лек спад
Снимка: БГНЕС

След като вчера петролът добави над 6 долара към цената си и на моменти и се търгуваше на нива над 97 долара за барел, днес котировките регистрират лек спад. Причините за понижението бяха влошаващата се кредитна система и страховете, че това ще се отрази негативно на световното потребление.

По време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк лекият суров петрол достигна 97,16 долара за барел, поскъпвайки с 6,6 на сто (6,01 долара), което бе най-високият му еднодневен ръст от 6 юни насам. В Лондон Брентът повиши цената си с 6,3 на сто (5,62 долара) до 94,84 долара за барел.

Новините, че Morgan Stanely се слива с търговската банка Wachovia, разтърсиха отново кредитните пазари и потвърдиха притесненията, че Wall Street има сериозна нужда от свежи капитали. Това понижи доверието на инвеститорите във финансовата система и цените на акциите в САЩ и  Азия се сринаха.

Регионалният азиатски индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 3,5 на сто до 106,74, което е най-ниската му стойност от 2005 г. насам. Само тази седмица 3,6 трлн. долара бяха заличени от фондовите пазари след банкрута на Lehman.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание