Петролът регистрира лек спад

Азиатският индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 3,5 на сто до 106,74
18 сеп 2008 09:59,
Петролът регистрира лек спад
Снимка: БГНЕС

След като вчера петролът добави над 6 долара към цената си и на моменти и се търгуваше на нива над 97 долара за барел, днес котировките регистрират лек спад. Причините за понижението бяха влошаващата се кредитна система и страховете, че това ще се отрази негативно на световното потребление.

По време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк лекият суров петрол достигна 97,16 долара за барел, поскъпвайки с 6,6 на сто (6,01 долара), което бе най-високият му еднодневен ръст от 6 юни насам. В Лондон Брентът повиши цената си с 6,3 на сто (5,62 долара) до 94,84 долара за барел.

Новините, че Morgan Stanely се слива с търговската банка Wachovia, разтърсиха отново кредитните пазари и потвърдиха притесненията, че Wall Street има сериозна нужда от свежи капитали. Това понижи доверието на инвеститорите във финансовата система и цените на акциите в САЩ и  Азия се сринаха.

Регионалният азиатски индекс MSCI Asia Pacific се понижи с 3,5 на сто до 106,74, което е най-ниската му стойност от 2005 г. насам. Само тази седмица 3,6 трлн. долара бяха заличени от фондовите пазари след банкрута на Lehman.

Вижте още


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации