Газпром увеличава доставките през Беларус заради проблемите в Украйна

Компанията обвини Украйна, че краде газ
3 яну 2009 11:52,
55
Газпром увеличава доставките през Беларус заради проблемите в Украйна
Снимка: БГНЕС

Газпром е увеличила доставките на природен газ за Европа през територията на Беларус, след като вчера Украйна отказа да транспортира през територията си цялото количество необходим природен газ за европейските клиенти на Русия за днес, съобщава Bloomberg.

И двете страни в спора, Русия и Украйна, усилено търсят подкрепа от страна на Европейския съюз, който през новата 2009 г., ще бъде председателстван от Чехия. Днес няколко страни членки на ЕС са изпитали проблеми при доставките на синього гориво, пише FT.

Вчера "Газпром" обвини Украйна, че краде от предназначения за клиенти от ЕС руски природен газ.

Според представители на компанията, откраднатото количество е по 21 милиона кубични метра на денонощие.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
от трезва преди 15 години
33 МАЙ НЕ СИ СЕ ПОХМЕЛИЛ ТАЗИ СУТРИН ДА НЕ СИ В КРИЗАТА?
53
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Може и да сте прави, скоро ще се разбере. В крайна сметка в Русия има доста голяма безработица, ще минат и без Украинските тръби. Всеки като напълни по едно найлоново пликче и тъгъдък-тъгъдък, право в печките на западняците... :)
52
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Уважаеми не си губи времето . БГ е опък човек, все някой му е виновен- Путин, Костов, бат Бойко, съседът отляво, ватманът, учителката, зимата и т.н и т.н. - угодия няма.Остави го да тъне в невежество.
51
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
JUSHCHENKO DRAZNI RUSIA PO ZAPOVED NA VASHINGTON . PECHALBATA ZA UKRAJNA SHTE BADE PO-VISOKI CENI NA GAZTA .TOJ I GOCE SA OT EDIN I SASHT SORT - PRODAJNI LAKEI ! ZA DA UGODJAT NA GOSPODARITE SI , SA GOTOVI DA RAZRUSHAT DARJAVITE SI .TOCHNO TOVA SHTE STANE - AKO UKRAJNA E VRAG NA RUSIA , TJA SHTE IZCHEZNE KATO DARJAVA ZA OGROMNA RADOST NA ZAPADA .SASHTOTO CHAKA I BALGARIA .UKRAJNA ,,BG I DRUGI MARIONETNI DARJAVI IMAT SAMO EDNA FUNKCIJA - DA DRAZNJAT RUSIA . ZAPADA IZOBSHTO NE SE INTERESUVA OT TJAHNATA SADBA .KOLKOTO POVECHE LAETE SRESHU RUSIA ,TOLKOVA PO-BARZO BG SHTE SE RAZPADNE .
50
0
 
0
 
! Отговори
Gnismus преди 15 години
даскале,пак неподготвен ли,ве??? Пак ли? Украйна е вече шунтирана през беларуския газопровод и през "Северен поток"! Къде по джанти,ве лyмпи? Защо Украйна трябва да плаща 200$,а Европа-420$??? Европа ще ги съсипе тези украинци,бе! Ти не разбра ли,че годината е вече 2009-та??? Пазарна икономика,брато! Като не ти изнася,цепиш дръвца и носиш въглища! Ама на тебе не ти пука,зер здравната каса плаща сметкте за отопление на психиатричната клиника! И лекарствата ти плаща,ама файда няма! Само *** лоботомия ще те излекува...Хи-хи-хи!
49
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Поне в стаятията на инвест.бг пише че досега русия е предоставяла на Украина газ по преференциални цени. Когато нещо се предоставя по преференциални цени това значи, че руснацитге не пускат на Украинците евтина газ за нищо. Вероятно си има украино-руски договорки за които ние не знаем и няма да разберем нищо (не и в най-скоро време поне). Явно Украинците са сгафили с тези договорки, или просто Русия вече не е имала нужда от услугите на Украина и затова е решила че няма основание да продължава да праща подобни скрити субсидии на Украина, тъй като при разликата мвежду пазарна цена и преференциална цена от 300 долара на мерна единица, си е чиста субсидия и то не малка, ако се сметки колко съответни мерни единици се харчат от Украина. Така че аз не бих бързал да редя оди за смелоста и независимоста на Юсченко,да не се окаже че той не е герой, ами просто вече ненужен роб. Принципно не мисля че той блести с особен интелект и качества, при положение че в момент на криза той занимаваше Парламента със новия си проект за промяна на закона за защитата на пещерните прилепи, след което дори в Украина вече малко хора го смятат за нормален.
48
0
 
0
 
! Отговори
Даскалеску преди 15 години
значи пак руснаците са се обосрали яко :-))Но , Юшченко не е Гоце , а има достойнство , и не си продава държавата за ,,мерси" и няколко милиарда от *** .Руските тапигьози освен да продават природни ресурси на нищо друго не са способни - некадърни са . И затова сега като падна цената на нефта , само един газ им остана да смучат и да си крепят скапалата имерия . А газа , дето им беше геополитическо оръжие , сега им става трън в г.ъ.за - требва да го продават по газопроводи , които минават през независими държави , а не през доброволно надупени територии като Балхария . И - за яд на всички Путьоновци и техните подгъзници в Балхария , Русия се оказа с гол в ръката..... нож , нож да кажем . Ножа е в тях , но хлеба е в развитите свободни и независими държави .Нека сега империята си яде ножа .
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
41, много си наясно с примитивните ракети. да не си учил палестинските камикадзета в някой лагер...
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
През последните три години цената на руския газ за Украйна се е увеличила почти три пъти - от 95 на 179 долара за хиляда кубически метра. В същото време транзитните такси са увеличени само с 6 % - до 1,7 долара."Разбирайки нелогичността на този начин за хармонизация на интересите, в началото на 2008 година между президентите на Украйна и Русия беше постигната договореност, която се изразяваше в това, че и двете страни признават необходимостта от преход към пазарни цени и съответно към увеличаването на тарифите за транзита на газ през територията на Украйна ", отбеляза президентът.В началото на преговорите по цената на газа Киев заяви, че счита цената от 201 долара за хиляда кубически метра за приемлива. Вчера обаче Олег Дубина обяви, че оптималната за украинците цена е 235 долара, и то при положение, че бъдат увеличени и транзитните такси.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Рыночная цена за транзит газа, например, в Чехиии и Германии, составляет в данное время составляет порядка 4 доллара за тысячу кубометров на 100 километров, в то время, как Россия нагло собирается платить Украине только 1,7 доллара как в 2008 году.
44
0
 
0
 
! Отговори
klarita преди 15 години
Забравихте ли, че уговаряхме нещо за 14 януари, свързано с новите цени на газа и парното. Или още не ви е минал махмурлука?
43
0
 
0
 
! Отговори
VAZDUHAR преди 15 години
VSICHKI ,KOITO PODDARJAT FASHISTKA UKRAJNA , T.S. USA , V KONFLIKTA S RUSIA SA GUBESHTI !!! NJAMA NIKAKAV SHANS DA POBEDITE V OMRAZATA SI SRESHTU RUSIA . MRAZITE RUSIA , ZASHTOTO TJA NE STANA LAKEJ NA ZAPADA , KAKVITO STE VIE . PO SASHATA PRICHINA MRAZITE I SARBIA .
42
0
 
0
 
! Отговори
val преди 15 години
Много тарикати и разбирачи,защо ли дьржавата ни е толко скапана?!*** или си оправяйте дьржавата или си седете на насраните гьзове и мьлчете!
41
0
 
0
 
! Отговори
Петър I преди 15 години
Вижте,деца мои прости и заблудени:Украйна купуваше 2008 г.газа по 178.5$ за 1000 нм3. Европа-по 418$. Руснаците предлагат цена за 2009г. 250$,ама украинците искат по 201$! Значи,поляците,германците,румънците и др.могат да плащат по 418$,а украинците-не?!? Как става този номер? За газта се плаща,тя не се "полага"! Това да не е комунизъм? И какви са тези глупости за "Катюши" на палестинците? Това са примитивни самоделни ракети с гориво от калиев нитрат и захар! Ако имаха руски ракети щеше да стане мазало! Що за инфантилно мислене от страна на някои хуманоиди? А,и този лyмпeн,с главните букви,пак се появи! Номер 18,от двете страни на границите,вход и изход,има газомерни станции,газомерите,тръбите и цялото оборудване се запечатва от двустранни комисии.Газомерите са със сертификат за точност и ала-бала не може да има.В Украйна влиза определено количество,но излиза по-малко,като има и спад на налягането.Обаче,украинците не допускат комисиите до своите газомерни станции.Защо ли?
40
0
 
0
 
! Отговори
Baj Fuj преди 15 години
Виж к'во! При пазарната икономика се плаща за всяка стока. За доставка на газ се сключва договор,подписан от двете страни по договора.В договора се вписват КОНКРЕТНИ ЦЕНИ ЗА КОНКРЕТНИ КОЛИЧЕСТВА И КОНКРЕТНИ СРОКОВЕ! Когато срока изтече,се преговаря,ако искаш-плащаш,ако не-цепиш дръвца и носиш въглища! Цената 418$ важи(вече!) и за украинците! Европа плаща по тези цени и не мрънка,а украинците си искат Хрушчов и Брежнев! Няма вече цена 180$,пазарна икономика.Не става така-годината е 2009-та! Ние как плащаме? Да не са с по два чифта тaшaци украинците,а? А руснаците просто ще шунтират Украйна,все пак има и други страни по договора за транзитиране и доставка на газ. А догодина пак ще дойде зима...
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
може би защото нито един закон в света не дава право да се псуват по форумите и нарушава основните положения на правата на човека? Защото аз като руснак се засягам когато някой каже че всички Руснаци са пияници и комунисти. или почне да Вика "Вън руснаците! и "България за Българите!" при положение че аз живея тук 17 години , плащам данъци, работя и имам тук много приятели и роднини. Да не говорим за сумати деца от смесени бракове и за множеството българи оженили се за рускини. Мисля че в българия има място за всички - важното е всички да спазват българските закони и да живеят почтен живот.
38
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За мене е повече от ясно, че украинците не могат просто така да си отклоняват газ. Има някакви неясноти в договорите, които използват. Наясно съм и че руските крясъци, че им крадели газа са пресилени. Доколкото можах да разбера нещата се решават година за година, подписват се някакви меморандуми с намерения догодина окончателно да се изчистят отношенията и като дойде това "догодина" всеки си го тълкува както му уйдисва. Разбира се, който иска може да се порови в историята, но това е работа за съдебни заседатели, защо да се отнема правото на хората да си попсуват на воля във форума ;))
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Добре, какво обощи има нато и американците във разговора за газовия спор между Украина и Русия - безмисленото американофобство не е по-малко смешно от безсмисленото русофобство. Руснак ви го казва - колкото американци насилват иракчанки, така руснаци насилваха афганистанки. Хващате се на частни издънки на някой загорял *** в армията и веднага лепвате етикет на цяла армия, без да се замисляте че за една армия от 10 000 души няма да стигнат иракчанки за изнасилване, ще трябва да не остане една неизнасилена жена в Багдад ако всички американци са изнасилвачи. Войната е грозно нещо, действа на хората зле. Пробужда в тях животинското - опиянението от кръвта, страхът за собственият си живот и омразата към врага тласка иначе нормални в мирно време хора към неподозирани зверства и извращения. Преди да лепите етикети помислете си за това как вие бихте стояли с подмокрени от страх *** пред дулага насочени към вас от барикадата от другия край на улицата ... и какво бихте сторили след това, ако оцелеете за да си го върнете за унижението и страха който изпитвахте минути преди това. Чувал съм разкази и от руснаци и от българи, които са били в такива ситуации и са виждали какво причинява такъв стрес на хората.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
е веселел виц, защото съм чел същия но за Афганистанската кампания - като всеки виц естествено хиперболизиран, тъй като това няма как да стане. От лични наблюдея знам какво става с войници в руската армия изгубили лично оръжие. А и воднаката поне е нещо което засега в Русия не липсва, че да са толкова зажаднели че да си слагат главата в торбата за 2 бутилки водка ;)
35
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
американците масово изнасилват иракчанки в Ирак