2009 година ключова за "рестартирането" на пазара на имоти

Мнението е на изп. директор на Colliers за България Атанас Гаров
45
2009 година ключова за "рестартирането" на пазара на имоти
Снимка: Dnes.bg

„2009 година е ключова в рестартирането на пазара на имоти и това рестартиране е връщане към фундаментите на пазара.

Хубавото е, че пазарът ще се върне към едни норми, които бяха позабравени до миналата година“, заяви на пресконференция днес Атанас Гаров, изпълнителен директор на консултантската компания Colliers International България.

Според него от гледна точка на потребителите 2009 ще е „добър сезон за покупка на жилище“ заради засиленото предлагане и по-ниските цени.

2008 година ни поднесе един рекорд и един обрат – беше достигнат пик в ръста на цените и после имаше завой, обобщи той развитието на пазара за миналата година.

По-конкретно в жилищния сектор в София през втората половина на 2008 г. се регистрира лек спад на офертните цени в почти всички квартали от между 2% и 8% спрямо първата половина на годината, посочи Гаров. Изключение прави кв. „Изток“, където има 5% ръст.

Спад на цените се регистрира и в престижните квартали в столицата. Най-значителен той е в Лозенец - 8% в сравнение с първата половина на 2008 г. Около Докторската градина и в кв. Иван Вазов намалението е 2%.

Вижте още

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Виждащ преди 15 години
2-8% - дрън, дрън - по-вярно е 10-15% спад в цените в момента, който ще става още по-голям. Никой не отчита, че покупателите рязко намаляха, а продавачите яко ги е хванало шубето и очакват с мрачно усещане следващата статистика за спада в цените...Тези който се усетихме на време, продадохме на високите цени :-D
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
такъв спад-да .естествено че на безсценица ще ги дават! праха пари ,а сега да ги видим и банките и "бизнесмените" и въобще какви "норми" за възтановяване на пазара на високите им цени,като пиков момент за икономическата криза в бг ще бъде втората половина на 2009г. е продължавайте да лъжете -кой ли ще ви вярва!Цените на имотите ще паднат най-ниско в края на 2009,така ,че дано нямате куповачи до тогава,дано никой не се хваща на въдичката ви! Хора,сега нито се купува-нито се продава!
2
0
 
0
 
! Отговори
ads преди 15 години
Aideeeee begaite s vashte opiti da nakarate horata da kupuvat skapite vi jilista, kato padnat na 400 evro kvadrata v Sofia ste si kupia.
1
0
 
0
 
! Отговори
nikoi преди 15 години
izli6nite jili6ta gi razdaite na bednite.

Спонсорирани публикации