FAZ: Левът стои пред сериозни изпитания

Кредитната криза срива източноевропейските валути, а властите в България трябва да се борят, за да запазят курса на лева
16 фев 2009 14:14, Красимир Ангелов
11
FAZ: Левът стои пред сериозни изпитания
Снимка: Булфото

Все по-изострящата се кредитна криза оказва силен натиск върху източноевропейските валути. Стремежът към избягване на рисковете от страна на пазарните участници и намаляващият приток на капитали в региона водят след себе си силни понижения на валутните курсове на местните парични единици, се казва в анализ на немския вестник FAZ.

Регистрираните през последните месеци поевтинявания на валутите от региона са стряскащи. Чешката крона вече се намира с 20 на сто под регистрирания неотдавна рекорд срещу еврото, сръбският динар е поевтинял с 23 на сто, турската лира е загубила 27 на сто, а руската рубла и унгарският форинт са се обезценили с по 31 на сто.

Особено впечатляващо е поевтиняването на румънската лея с 39 на сто, както и на полската злота и унгарската гривна, които са намалили стойността си почти наполовина след обезценка с по 44 на сто.

В тези волатилни времена българският лев изглежда като котва на стабилност.

Валутата на страната е с фиксиран курс от 1997 година, като съотношението тогава е било 1:1 с немската марка, а впоследствие – 1,95583 лева за едно евро. До момента валутният борд е запазен, но падането на валутните курсове на съседните страни с ефекта на доминото автоматично води до повдигането на въпроса дали левът все още може да бъде силен като лъв, се казва в анализа.

Причината за това е, че по този начин България губи конкурентност спрямо съседите си при привличането на чуждестранни клиенти.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Фиксиран преди 15 години
Другарчета-седесарчета, един въпрос: вие като въведохте валутния борд и загубихте изборите 2 поредни пъти след това, какво скачате по форума? Какво приказвате срещу този-онзи. Не можете ли по-реално да мислите, или искате наготово поредното предложение от МВ Фонд?
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Как пък ви се обърна езика да кажете "унгарската гривна" :)))Аз дето не съм финансист, щеше да ме заболи устата да го кажа :)))
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Хора,обръщайте в евро!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ Е СТАБИЛЕН,ЗАЩОТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО БУТНЕТОЙ НЕ СТРУВА КОЛКОТО И ТОАЛЕТНА ХАРТИЯПО-НАДОЛУ ОТ НЕЯ НЯМА КАК ДА ГО БУТНАТНЕ МОЖЕ НЕЩОТО ДА БУТНЕ НИЩОТО
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тоя вестник щом включва в анализите си "унгарската гривна" ми е ясно колко е напред с материала. Освен ако заслугата не е на висококвалифицираните преводачи от наша страна.
5
0
 
0
 
! Отговори
Lobo преди 15 години
Какво очаквате от комунистите. Каква криза какви 5 лева. Цялата работа е там че искат да махнат борда и се чудят какво да направят, за да опропастят следващото правителство.
4
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Стабилността на лева не зависи от другите валути, а от валутния резерв. Ако той не е окраден не би следвало да има каквито и да са рискове, а търговците както вдигаха цените и печалбите с мотива пазарна икономика, ако искат да бъдат конкуренти е време да работят по пазарно му - намаляване на печалбата в разумни граници и оптимизация на производството.Махането на валутния борд се спряга именно от тези кръгове, които не искат да печелят както в нормалните държави.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
който има излишни пари да му мисли:)))
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Пак ли с инфлация и обезценяване на парите на народа ще си спасяват управляващите? Само че, сега народа няма натрупани спестявания, това не ти е 1989г.... Какви инвестиции, какви 5 лв. Ще осъдят буквално на смърт от немотия огромна част от българите...Та нашите доходи са най-ниските в Европа, накъде повече?....
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ква унгарска гривна,бе!?Гривната е украинска,а в Унгария има форинт!:))))

Спонсорирани публикации