FAZ: Левът стои пред сериозни изпитания

Кредитната криза срива източноевропейските валути, а властите в България трябва да се борят, за да запазят курса на лева
16 фев 2009 14:14, Красимир Ангелов
11
FAZ: Левът стои пред сериозни изпитания
Снимка: Булфото

Все по-изострящата се кредитна криза оказва силен натиск върху източноевропейските валути. Стремежът към избягване на рисковете от страна на пазарните участници и намаляващият приток на капитали в региона водят след себе си силни понижения на валутните курсове на местните парични единици, се казва в анализ на немския вестник FAZ.

Регистрираните през последните месеци поевтинявания на валутите от региона са стряскащи. Чешката крона вече се намира с 20 на сто под регистрирания неотдавна рекорд срещу еврото, сръбският динар е поевтинял с 23 на сто, турската лира е загубила 27 на сто, а руската рубла и унгарският форинт са се обезценили с по 31 на сто.

Особено впечатляващо е поевтиняването на румънската лея с 39 на сто, както и на полската злота и унгарската гривна, които са намалили стойността си почти наполовина след обезценка с по 44 на сто.

В тези волатилни времена българският лев изглежда като котва на стабилност.

Валутата на страната е с фиксиран курс от 1997 година, като съотношението тогава е било 1:1 с немската марка, а впоследствие – 1,95583 лева за едно евро. До момента валутният борд е запазен, но падането на валутните курсове на съседните страни с ефекта на доминото автоматично води до повдигането на въпроса дали левът все още може да бъде силен като лъв, се казва в анализа.

Причината за това е, че по този начин България губи конкурентност спрямо съседите си при привличането на чуждестранни клиенти.

Вижте още


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Фиксиран преди 12 години
Другарчета-седесарчета, един въпрос: вие като въведохте валутния борд и загубихте изборите 2 поредни пъти след това, какво скачате по форума? Какво приказвате срещу този-онзи. Не можете ли по-реално да мислите, или искате наготово поредното предложение от МВ Фонд?
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Как пък ви се обърна езика да кажете "унгарската гривна" :)))Аз дето не съм финансист, щеше да ме заболи устата да го кажа :)))
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Хора,обръщайте в евро!!!
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕВ Е СТАБИЛЕН,ЗАЩОТО НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ГО БУТНЕТОЙ НЕ СТРУВА КОЛКОТО И ТОАЛЕТНА ХАРТИЯПО-НАДОЛУ ОТ НЕЯ НЯМА КАК ДА ГО БУТНАТНЕ МОЖЕ НЕЩОТО ДА БУТНЕ НИЩОТО
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Тоя вестник щом включва в анализите си "унгарската гривна" ми е ясно колко е напред с материала. Освен ако заслугата не е на висококвалифицираните преводачи от наша страна.
5
0
 
0
 
! Отговори
Lobo преди 12 години
Какво очаквате от комунистите. Каква криза какви 5 лева. Цялата работа е там че искат да махнат борда и се чудят какво да направят, за да опропастят следващото правителство.
4
0
 
0
 
! Отговори
az преди 12 години
Стабилността на лева не зависи от другите валути, а от валутния резерв. Ако той не е окраден не би следвало да има каквито и да са рискове, а търговците както вдигаха цените и печалбите с мотива пазарна икономика, ако искат да бъдат конкуренти е време да работят по пазарно му - намаляване на печалбата в разумни граници и оптимизация на производството.Махането на валутния борд се спряга именно от тези кръгове, които не искат да печелят както в нормалните държави.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
който има излишни пари да му мисли:)))
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Пак ли с инфлация и обезценяване на парите на народа ще си спасяват управляващите? Само че, сега народа няма натрупани спестявания, това не ти е 1989г.... Какви инвестиции, какви 5 лв. Ще осъдят буквално на смърт от немотия огромна част от българите...Та нашите доходи са най-ниските в Европа, накъде повече?....
1
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Ква унгарска гривна,бе!?Гривната е украинска,а в Унгария има форинт!:))))