Семейният бизнес по-устойчив във време на криза

А и такива компании ставали все по-предпочитани работодатели
19 окт 2009 13:00,
10
Семейният бизнес по-устойчив във време на криза
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Семейните компании са по-слабо уязвими във времена на икономическа криза, защото собствениците имат по-висока мотивация за запазване на активите си в сравнение с назначените мениджъри.

До този извод стигнаха представители на българската и на европейската организация на фамилния бизнес по време на работна среща през уикенда в Сандански.

Освен това семейните компании стават все по-предпочитани работодатели – служителите чувстват по-голяма сигурност, когато знаят за кого точно работят, търсят и вече намират все повече възможности за развитие и растеж във фамилните компании.

„Фамилният бизнес в България е млад и в голямата си част се управлява от т. нар. „първо поколение”, коментира Алфонсо Либано, вицепрезидент на Европейската група на фамилните предприятия (GEEF), който е представител и на една от най-богатите испански фамилии.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Има едно простичко решенийце - да си отвориш собствен бизнес .Като погледнеш и от другата страна, ще запееш друга песен в друга тоналност при това .
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Е, по-устойчив ще е като си прецакват служителите. В нашата страна едни отнай-некоректните спрямо служителите си са точно тези. Частника крепи на гърба и за сметка на служителя. Сега им дойде дюшиш тази криза, работата не намалява но те с кризата се оправдават и свалят и без това ниските заплати и продължават да осигуряват на смешни пари работниците си.
8
0
 
0
 
! Отговори
Сперминатор преди 14 години
Семейният бизнес, особено братовчедо-роднинския е най-успешния! Виж за пример: герб!
7
0
 
0
 
! Отговори
Наблюдател преди 14 години
Семейния бизнес е по-устойчив защото оперира по нощите и най-вече в сивата част. Другото са локуми.
6
0
 
0
 
! Отговори
До Blake преди 14 години
Това е другата страна на семейния бизнес...и ако чорбаджията е толкова кух, че не успява да задържи добрите си мениджъри, рискува да бъде отнесен от кризата, както между впрочем се случва в момента...
5
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 14 години
Блейк, и ти си прав донякъде, но тук става въпрос за устойчивост, а не на тебе какво ти отърва повече :)) сори батка ама е така
4
0
 
0
 
! Отговори
Blake преди 14 години
Кое му е правилното? Че "мениджъра" на семейната фирма обикновено хабер си няма от мениджмънт, но за сметка на това действа на принципа "аз съм шефа, каквото кажа - ше правите"... Друго - семейната фирма включва обикновено повече от един член от семейството. Ако не дай боже трябва да се съкрати някой, това дали ще е синчето на "мениджъра" или случайния "навлек" в семейната фирма? Няма значение кой колко и как работи...
3
0
 
0
 
! Отговори
Много точно преди 14 години
и правилно заключение за развитието на семийния бизнес във време на криза...Той е далеч по устойчив именно поради по-силната мотивация както на самите собственици, така и у техните служители, за разлика от фирми с неясна форма на собственост, управлявани от мениджъри, седящи "на течение".
2
0
 
0
 
! Отговори
kyky преди 14 години
разбира се че е по устойчив. ето как министър-председателя се грижи за бизнеса на любовницата си, сега и парите от бнб от резерва ще вземе и ще и ги даде, какво от това че ще ВЗРИВИ валутния борд и ще почне хиперинфлация в българия....
1
0
 
0
 
! Отговори
Севастократор преди 14 години
Дрън,дрън,на търкалета.Нищо не е сигурно,ако не е обвързано с бюджетни средства и държавни поръчки.Чакай ти със семки и бонбонки в някой дребномагазинче,да правиш "бизнес".

Спонсорирани публикации