Наемите за офиси в София паднали с 25% за 2 години

Специалисти очакват ръст в търсенето през второто шестмесечие на 2010 г.
30
Наемите за офиси в София паднали с 25% за 2 години
Снимка: БГНЕС

Офертните за наеми на офисите в столицата са паднали с близо 25% от началото на 2008 г. до сега поради голямото предлагане и по-слабото търсене, сочи нов доклад.

На хартия тази цифра не е голяма предвид факта, че има свръхпредлагане и слабо търсене. В действителност много малко договори се сключват на офертни наемни нива.

Повечето сделки са придружени от бонуси като периоди, освободени от наем, стъпаловидни наеми, безплатен паркинг или поемане на разходите по преместване на компанията, които значително намаляват приходите на наемодателите, уточняват авторите на доклада от международната консултантска компания Colliers International.

Относно пазара във Варна за първата половина на 2010 г. средният спад в центъра е 15%, а в широк център – 22%. Възможността за договаряне на по-благоприятни условия за наеми остава и ще бъде основна движеща сила при наемателите.

Предлагане

Възходящата тенденция при предлагането на нови офис площи в София и Варна продължи и през първата половина и ще се запази през останалите месеци до края на 2010 г.

С появилите се на пазара през първото полугодие нови 106 хил. кв. м модерните офис площи в София достигнаха близо 1,17 млн. кв. м. От тях 21% са в широк център, а 64% – в периферията на града.

През същия период новите площи във Варна отбелязаха умерен ръст от 5% и достигнаха близо 178 хил. кв. м. От тях периферните райони заемат 45%, а сградите в центъра и широкия център възлизат съответно на 26% и 29%.

Проектите в строеж в София спаднаха на 668 300 кв. м към края на юни 2010 г., което е най-ниската стойност от 2007 г. насам. Общите офис площи в процес на изграждане във Варна са 77 300 кв. м и повече от половината от тях ще бъдат завършени до края на годината.

21% свободни площи в столицата

Свободните площи през първите шест месеца на 2010 г. в София и Варна се увеличават, сочат данните на Colliers, и ще нарастват допълнително с въвеждането в експлоатация на новите офиси до края на 2010 г. Към края на юни незаетите площи са предимно сгради клас А (което доказва, че пазарът остава ценово чувствителен) и се намират в периферията на двата града. В София свободните офиси достигнаха 245 хил. кв. м или 21% от общия обем, а във Варна - 27%.

Търсене

Общата площ на усвоените през първата половина на годината офиси в София е 50 300 кв. м - сравнително висока стойност, дължаща се основно на преместването на Vivacom в Европейски Търговски Център и на новата корпоративна сграда на Банка ДСК.

Варна отчете сравнително повишаване на търсенето, като общата площ на усвоените през първата половина на 2010 г. офиси достигна 4 400 кв. м – съществен ръст спрямо предходния период. Тази тенденция се дължи отчасти на изтичането на договорите на някои компании, което доведе до сключването на много нови сделки.

„Най-активните компании в търсенето остават основно телеком, аутсросинг и IT индустрията. Ключови фактори за избора в София остават наемните нива, местоположението и функционалността на сградата. Във Варна по-голямата част от запитванията идват от компании, които са принудени да намалят разходите си и се фокусират основно върху условията за наем, за сметка на качеството и местоположението”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и Бизнес Паркове” в Colliers International.

Проучване показва, че почти една трета от големите офис наематели обмислят евентуална смяна на настоящия си офис, което е индикатор за скорошни нови сделки. Според Славчев, сегментацията на офис пазара ще продължи да се увеличава, както и конкуренцията за намиране на нови наематели.

Друга интересна особеност на офис пазара в София е, че енергийно-ефективните сгради и използването на устойчиви технологии добиват все по-голяма популярност, въпреки че търсенето на подобни „зелени” проекти все още изостава от предлагането.

Още новини за имоти и бизнес

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: офиси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
м преди 13 години
Още трябва да падат.Какви бяха тези космически цени за наеми.
26
1
 
1
 
! Отговори
Неспециалист преди 13 години
Ще има ръст, ама друг път. На тези цени и качество, които са в момента никой няма да се върже. Хората се подлъгваха през последните 6 години, но вече са наясно, че новото строителство няма да изкара дори срока на кредита. Вече няма балами. Почти всички, които можеха да купуват, вече са купили и изплащат безобразно високи кредити за убийстено некачествени жилища.
25
1
 
2
 
! Отговори
ХристакиСпециалистес преди 13 години
Ааа тези "специалисти" и на нас в Гърция ни казваха "Няма страшно, давайте все така. Взимайте кредити и харчете на воля." И накрая... хоп, наложи ни се да порутим държавата и да я построим наново, но този път БЕЗ същите грешки.
24
0
 
5
 
! Отговори
бетониран преди 13 години
Ами то и маймуните разбраха че балонът в строителството се спука и няма връщане назад. Поне още 7-8 години , а след това ще тръгнат нагоре само защото ще е намаляла покупателната стойност на парите!Изключвам разбира се бясна хиперинфлация / ама човек никога не знае/.
23
0
 
8
 
! Отговори
TooN преди 13 години
Какво повишаване на търсенето през 2-рата половина на 2010 год бленуват някои?! Отсега освободените търговски площи не се търсят, а е лято, те ръст чакат!!!Винаги съм бил оптимист, но какъв глад се задава тази есен и зима - дупе да ни е яко, българи!!!
22
0
 
3
 
! Отговори
Жо преди 13 години
МОДЕРНИТЕ офис площи в София достигнаха близо 1,17 млн. кв. м. Ако за всяко бюро предвидим по 3 кв. метра, то ще се намери място за 400 000 служители. Не е ясно, обаче, какво ще правят те на бюрата...
21
2
 
4
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 13 години
Е хак да ви е нагли шопи-вашата лакомия няма засищане,пак лапайте докато се задавите и не забравяйте,че краят ви идва.
20
0
 
3
 
! Отговори
nakato преди 13 години
След като за 3 години наемите скочиха в пъти сега паднали с 25 %. Ше паднат още драги "специалисти". Само дето не се сещам по какво са специалисти ама нейси.Много ме кефят изречения от рода: Учените казаха... Специалистите казаха ... Лекарите казаха ...Ами тия по-горе нямат ли си имена и титли? Та да знаем кой казва и дали да му вярваме.
19
0
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 13 години
Само да попитам експертите с тези прогнози - какво ще се случи та да скочат цените и наемите ?! Банките ще започнат да раздават кредити ли ?! Ама на кого ? На тези на които им взеха апартаментите поради просрочени вноски ли ? Та нали самите банки имат в момента взети имоти, които ще продават още 20 години поне.
18
3
 
0
 
! Отговори
KREMENA ST ZAG преди 13 години
AAAaaa...Vilikulepin i hitruumen biznizs.....Vashititilnu e KAK zaraliite sa idin NAHOT4IF i pritpriim4iv narot....SOFIA e ubre4ina i TE,sufiantci si GU znaiat..Ukaeni sa i AS mi e mu4no za tes GAVRO6OFTCI...A tes VITRINI sa utrupani....Kakvo im dava6 od RASKO6A SI......Ti tolkus shtedur kam IDNI.....a kam BISdomniti SOF.Gavro6oftci GISTOGK ot RANNI MLADINI...
17
1
 
4
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Този, който пише от ник KRIMENA ST ZAG си направо за освидетелстване. Колко мъка има по тоя свят....
16
0
 
10
 
! Отговори
Муньо Кинтата преди 13 години
Аааа, те "специалистите" винаги очакват РЪСТ, щото иначе за тях ще има само среден пРЪСТ.
15
0
 
1
 
! Отговори
Iron man преди 13 години
сайта е мой.
14
2
 
1
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
AS mi e safsem radustnu,dragi IRRRRON MAN,4i si ZZaraliy4i....AS samu da fmetna ,mili mi sagragdanino,4i dagi idin od moiti KITolovni korabi -7 na broi -faf YOKOHAMA sa kazva IRONNN MAAAN...ikipaga mi tam sa iponski muriatci-uba4i KAPITANA e od NURVEGIA-LARSEN,der WOLF-upasin babait uba4i spravidlif......As imam faf BOGOMILUVO,i faf KALOIANUVETC hasiendi...Faf selu STRANSKU imam zavot za BISalkuholni i MIna za dobif na Diamanti..Ti IRON MAN kakaf BIZNIS ima6???.
13
1
 
7
 
! Отговори
Iron man преди 13 години
Че тя Кримена е вероятно мъж.жена няма да се прави на интересна като пише на селско-загорски.
12
1
 
4
 
! Отговори
Iron man преди 13 години
че и аз съм от стара загора.
11
6
 
1
 
! Отговори
KRIMENA ST ZAG преди 13 години
IRON MANNN e idno obiistvino par4e na BLACK SABBATH...As,imah idin LADIES BAND faf OXFORT-1997-2001 i tam AS WAS DRUMING a DRUM...i peehmi samu stari OLDIES....I pravihmi IRON MAN,SABBATH BLOODY SABBATH,PARANOID.......Naimiti faf SOFIA o6ti prupresivnu i stemitilnu 6i sa snigavad...SOF.BIZNISZ ist TOD......INVESTURIti sa sa nasot4ili kam VARNA ,BORGAS,i duru uba4i kam STARA ZAGORA ,istestvino..
10
1
 
7
 
! Отговори
Iron man преди 13 години
КРИМЕНЧЕЕЕ научи се на правопис
9
0
 
9
 
! Отговори
минувач преди 13 години
Дори да не беше кризата, винаги идва моментът на насищането, когато "разширяващото" се развитие спира и трябва да се работи вече с намалена печалба, качество и създадено име в съответния бранш... край на лудите печалби....А при нас нещата отгоре на всичко съвпаднаха и по време.
8
1
 
15
 
! Отговори
баламата преди 13 години
Да, да чакайте пилета да се вдигнат. Да се похваля, за 1 месец свалих точно 100 кинта от наема и честно казано наемодателя дори се радва, че не се изнасям.

Спонсорирани публикации