МФ: Нищо не налага нова актуализация на бюджета за тази година

Дефицитът за 2011 г. ще е 2,5%, прогнозира Владислав Горанов
7 сеп 2010 15:12,
11
МФ: Нищо не налага нова актуализация на бюджета за тази година
Симеон Дянков и Владислав Горанов. Снимка: БГНЕС

Нищо не налага да има нова актуализация на тазгодишния бюджет, изпълнението на приходите не налага подобна стъпка.

Това каза пред журналисти заместник-министърът на финансите Владислав Горанов. Той участва във форум „Ролята на дясното управление за справяне с последствията от световната финансова и икономическа криза“.

По време на форума Горанов заяви, че правителството съумява да запази близки до общоприетите нива на дефицит, като още от следващата година той ще намалее под три процента.

Прогнозното средно ниво на дефицит в ЕС ще бъде около 6,5 на сто, каза Горанов. По думите му предвижда се нивото на дефицит за 2011 г. в България да е 2,5 на сто, а до 2013 то да е под един процент.

В понеделник Министерството на финансите представи на интернет страницата си предложения за данъчни промени, сред които налагане на единна ставка за ДДС в туризма от 14 на сто. Сега тя е 7 на сто за груповите пътувания и 20 на сто за индивидуалните, както и повишаване на някои акцизни ставки.

Горанов поясни, че предложението за увеличение на ставките в частта акцизи е свързано с минималните ставки по регламентите. Промяната на ДДС в туризма е тема за дебат, допълни Горанов.

Той уточни, че изменението е свързано с наказателна процедура от Брюксел по отношение прилагането на диференцирана ставка за туризма, защото тя не е разпростряна върху всички настанявания, а само върху груповите.

Обсъждано е било дали да се приложи върху всички настанявания, при което бюджетът ще претърпи определени загуби, или да бъде премахната, при което ще спечели бюджетът, но ще има сериозен упрек за натиск върху туристическия бизнес.

По думите на Горанов търси се междинно решение, при което да няма положителен или отрицателен фискален ефект.

Това може би не е 14-процентовата ставка, но повод за нея е взет от стенограмите по време на обсъждането на промените в закона за ДДС, каза Горанов. Когато ставката на ДДС в туризма е въведена, е имало график за постепенното й увеличение и за 2009 г. нейният размер е бил определен на 14%.

По думите на Горанов тя може да бъде определена и по-ниска, но идеята е да се направят допълнителни анализи и изчисления, така че това да бъде фискално неутрално.

Ние не искаме да губим от промяната, не искаме и да печелим, но имаме упрек от Брюксел, че нашият закон не съответства на общностното право, заяви заместник-министърът.

Още новини от бюджет и финанси

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: МФбюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Има ли още някой който да вярва на тези" велики "икономисти .Гласувайте и подкрепяйте Герб ,зимата идва. Бюджет 2011 е пред провал ,с тези нови акзици . .Нямало да вдигат данъците .Да , зимата ще ходим на море.
10
0
 
3
 
! Отговори
Григор преди 13 години
Стига сте мрънкали празни приказки,нима Симеон Дянков не се изказа януари месец,че ако до април не се справи с кризата си подава оставката--какво стана,нима кризата е отминала.Също така,твърдеше,че никаква актулизация не е нужна през февруари,на предупрежденията на синята коалиция--какво се случи,актуализирахте бюджета.Предложението всички пенсии да се облагат с15%,беше на това гълъбче Горанов.Слушайте Гербери,ако мислите ,че българският народ е *** и помни 5 минути,много се лъжете.
9
2
 
10
 
! Отговори
ноно преди 13 години
ех горанов ех смешнико ,и какво от това че няма да се коригира бюджета ,то и няма за кога .виж цените как скачат потреблението се свива и приходите намаляват в бюджета бе ***
8
1
 
3
 
! Отговори
harakiri преди 13 години
nishto ne nalagalo aktualizirene na budgeta...znachi obeshtanieto kam naroda e nishto?!kato si kazal predi vreme, che shte aktualizirash i go pravish. da, shte izliazat mnogo greshki na iave, no v kraia na kraishtata triabva da si ponesete otgovornost, che veche vtora godina nishto hubavo za horata ne se sluchva.kraino vreme e da se sastavi ekspertno pravitelstvo, no ne ot izmisleni borsajii...
7
1
 
7
 
! Отговори
до 5 преди 13 години
Ами новият акциз върху горивата който са замислили?Муахахахахаха!
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МФ: Нищо не налага нова актуализация на бюджета за тази година. ДА МФ КАЗВА ТАКА НО В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ЗАПОВЕД Е ПРЕДПОСЛЕДНА
5
2
 
14
 
! Отговори
ссс преди 13 години
да са ви честити новоте данъци, ***!!!
4
1
 
13
 
! Отговори
Iwan преди 13 години
Ох милите :)))) те сега се сетиха чак че в туризма имало преференциална ставка по ДДС от 7%, ми къде бехте до сега бре ДРУГАРИ :) и защо вместо да я премахнете разширяваъе действието и, като поставяте знак за равенство между туристическа и хотелиерска услуга ????? може би така Ви изнася, а измиалата година Ви трябваше за да си врътнете далаверките с червените мутри ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, нещастници, кога и да Ви утрепа човек се ще късно.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Според отчета на самото Министерство на финансите за първите 7 месеца, 58% от годината, са събрани 55% от заложените приходи по вече актуализирания бюджет.Пак според техния отчет дефицитът по същия актуализиран бюджет е изхарчен още през първо тримесечие и до края на годината няма, или поне не бива, да се трупа нов.Първият резултат от горната ситуация беше орязването на парите за здравеопазване през август.До края на годината какво трябва да се очаква екстраполирайте сами.
2
4
 
12
 
! Отговори
дянков преди 13 години
*** е този ще видите как ще се оправим на зима
1
2
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 13 години
Дяката е по прогнозите ,такива прогнози ще спретне че всичко ще е тип топ,ама кой ли му вярва вече

Спонсорирани публикации