София сред пазарите с най-бързо увеличение на празните офиси в света

В близките месеци може да се очакват повече сделки при атрактивни наемни нива и условия
18 окт 2010 18:00, Красимир Ангелов
1
София сред пазарите с най-бързо увеличение на празните офиси в света
Снимка: БГНЕС

Нивото на незаетост на офис площите в София е нараснало със 760 базисни пункта за периода от юни 2009 г. до юни 2010 г., с което столицата се нарежда на девето място сред пазарите с най-голямо увеличение на дела на празните площи в глобално проучване на консултантската компания Colliers International.

Делът на свободните площи в София се е повишил до 21% към юни тази година от 13,4% към юни 2009 г.

Начело сред пазарите с най-голямо увеличение е град Стамфорд в САЩ (с ръст от 1758 базисни пункта), следван от Уайт Плейнс също в САЩ (+1156) и албанската столица Тирана (+1100). В топ 10 влизат още Лима, Дубай, Рияд, Будапеща, Канбера и Абу Даби в този ред.

С най-висок дял на празните офиси са Рига и Дубай - с по 30%, а с най-нисък – Цюрих и Сеул – съответно с 5,2% и с 5,3%.

Признаци на възстановяване

Въпреки данните за увеличението на дела на свободните офиси консултантите виждат признаци на възстановяване на пазара в София.

Нетното усвояване на пазара на офис площи в столицата за първата половина на 2010 г. отбеляза 27% увеличение в сравнение с предходните шест месеца, като най-активните компании бяха основно от телекомуникационния, аутсорсинг и IT сектора, отчитат от Colliers.

„Ключовите параметри на пазара на офис площи в София остават наемните нива, локацията и функционалността на сградите”, коментира Антон Славчев, мениджър „Офиси и Бизнес Паркове” в компанията. Според него в близките месеци трябва да се очакват повече сделки при атрактивни наемни нива и условия. За основен двигател на търсенето Славчев посочва ефекта от по-нататъшното консолидиране и глобалните сливания и придобивания, както и фактът, че днес фирмите могат да наемат по-добър офис на по-добра цена.

Търсенето на офис площи в световен мащаб се повишава

Пазарите на офис площи по света направиха още една стъпка към връщане към нормалните си нива през първото полугодие. Според доклада повечето пазари показват все повече признаци, че най-лошото от глобалната кризата е преминало. Отдаването на офис площи се е повишило значително спрямо предходните шест месеца.

По-конкретно, пазарите на офис имоти в Азия, Латинска Америка и Канада имат стабилен ръст и показват признаци за бъдещо разрастване. Изгледите за равносметката от 2010 г. и началото на 2011 г. са за продължаване на растежа и всеобщо усещане, че „най-лошото вече е отминало”.

Незаетите площи в централен Лондон, Мадрид, Дъблин, Москва и Тел Авив са намалели през първата половина на годината.

Сред популярните градове, регистрирали увеличение на наемите, са Лондон, Париж, Тел Авив и Цюрих. Лондон отново запази позицията си на най-скъп пазар на офис площи в региона, като сегашните офертни наеми за Клас А офиси в Уест Енд са 95 евро/кв. м за месец.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: офиси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Пазара у нас ще се нормализира когато инвеститори възприемат , че и в България са приложими основните пазарни принципи на търсенето и предлагането , както и нормите на печалба, залагани от световни компаниии при инвестиране. А дотогава дерзайте и намалявайте цените, те още са твърде високи в София съпоставено с търсенето, предлагането, възвращаемоста на вложените средства и най вече платежоспособноста на клиентите.

Спонсорирани публикации