САЩ: Само ние можем да обезценяваме валутата си, за да печелим

Доларът ще си остане глобалната резервна валута "докато сме живи", категоричен е Тимъти Гайнър
Обновена: 19 окт 2010 11:36 | 19 окт 2010 11:34, Красимир Ангелов
14
САЩ: Само ние можем да обезценяваме валутата си, за да печелим
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Американският финансов министър Тимъти Гайтнър заяви, че страните не могат да разчитат да девалвират валутите си, за да постигнат икономически растеж и подчерта, че американският долар ще остане глобална валута за резерв, съобщава Bloomberg.

„Единствено САЩ, но не и която и да е друга страна по света, може да девалвира пътя си към просперитет и конкурентоспособност“, казва Гайтнър. „Това обаче не е приложима и вероятна стратегия и ние няма да я използваме“. Той посочи също, че САЩ „ще работят усилено, за да запазят доверието в силния долар“.

Валутната политика на Китай е нечестна към търговските партньори на страната, смята Гайтнър. Юанът е „значително подценен - много повече от колкото която и да е друга валута на страна от развиващия се свят“, посочва той.

Доларът се покачи след коментара на Гайтнър. Към 9:00 централно европейско време американската валута се търгуваше 1,3918 долара за евро, в сравнение с рекордно ниската си за последните месеци стойност от 1,4159 долара за евро, отбелязана на 15-ти октомври.

Изказването на Гайтнър идва непосредствено преди срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-20. Държавните глави на страните от групата ще се срещнат на 11 – 12 ноември в Сеул, Южна Корея.

„Признаваме, че САЩ играят особено важна, специална роля в международната финансова система, защото доларът е основният актив за резерв на глобалната финансова система“, казва Гайтнър. „Докато сме живи“, доларът няма да престане да бъде глобална валута за резерв.

Гайтнър е категоричен, че стойността на юана е „нечестна за всички търговски партньори на Китай - САЩ и други страни, защото създава поле за игра, което е не балансирано“ и дава на китайските компании „огромно“ краткосрочно предимство.

През последните четири месеца юанът се е покачил с 2,7% спрямо американският долар. На 19-ти юни китайската централна банка обяви, че ще позволи по-голяма гъвкавост на курса на китайската валута.

Още икономически новини от света

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: долар
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дянков е при нас на стаж, но скоро ще го пращаме обратно! Само да не си забрави жената...
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
САЩ е водещ потребител в света а не водеща икономика. Поради потребителски ориентираната система е и най-големия външен дълг, който никога няма да може да се погаси. Ако се обърнем назад в историята ще видим че много империи са западнали и сега няма и помен от миналата им слава. САЩ и западна европа сага са на ръба на разпада на тази система. Бъдещата водеща сила е Русия и много скоро ще се убедите в думите ми. От значение за това е не само икономиката и хората а и къде се намира дадена страна.
12
0
 
1
 
! Отговори
ВР преди 13 години
За еврейте си прав, но за другото изпускат нещата. Контрол има но некачествен , чудя се дали не са взели челен опит от нас . Може и да се взели някой ценен наш кадър като Дянков за постоянно при тях.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
с две думи да ви кажа скоро ще става още по интересно а думите криза и рецесия ще ни звучат даже красиво :) само Дянков може да оправи всяка валута ще прати всички на море ;)
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Контролират си златния резерв по всички правила! Отдавна го предадоха без бой в еврейски ръце! Както и европейците, между другото!
9
1
 
4
 
! Отговори
така е сега преди 13 години
Така е сега, но нека да погледнем в бъдещето.Икономиката е силна където има иновации,добро образование и просперитет. Най-добрите университети в света са на САЩ,най-много иновации са в САЩ,повече водещи компании са със седалище САЩ. т.е. не е нужно да си пророк за да заключиш че в близките 20-30г. САЩ ще са водеща икономика в света.Следователно и влиянието им върху финасовите пазари ще е най-значимо.
8
0
 
3
 
! Отговори
ВР преди 13 години
Тоя нещо си е повярвал прекалено. Има други политически и икономически фактори който ако се съюзят могат да доведат до краха на долара и замяната му в глобалната икономика с друг вид валута или индекс който ще е сбор от няколко валути. САЩ отдавна занемари и не контролира златния си резерв .
7
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 13 години
американците да не се изхвърлят така, защото те са най-големите длъжници на световните банки и не могат да си върнат заемите, нагазили за яко в л...та
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Долара без покритие? Че то аз не знам в настояще време да има валута с покритие.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Вие май сте от тия, дето чакат да паднат топките на коча :)))
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Американците трябва да разберат накрая че има и други джегити :)Хем долара им е без покритие, хем китайците им виновни че валутата им ще се обезцени.
3
1
 
9
 
! Отговори
iDiot преди 13 години
Американците искат хем да внасят евтино от Китай, хем да нямат безработица. То не може хем к... в г..., хем душата в рая
2
1
 
6
 
! Отговори
bankera преди 13 години
Гайтнър е категоричен, че стойността на юана е нечестна за всички търговски партньори на Китай - САЩ и други страни, защото създава поле за игра, което е не балансирано и дава на китайските компании огромно краткосрочно предимство.Ами ще им дава, все пак китайските компании стоят зад юана. А Гейтнър е длъжен да мечтае, но едва ли ще повлияе на решенията на Китай.
1
2
 
10
 
! Отговори
Азъ преди 13 години
Да бе да!А китайците какво мислят по въпроса?:-)))

Спонсорирани публикации