Кой, кога и как се пенсионират по света?

Най-рано се пенсионират в Турция, най-късно - в Исландия и Норвегия
Обновена: 29 окт 2010 13:47 | 29 окт 2010 13:34, Красимир Ангелов
82
Кой, кога и как се пенсионират по света?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Последните месеци са свързани с напрегнати разговори за пенсионна реформа, увеличаване на стажа за пенсиониране и опити за балансиране на бюджета на пенсионната система. Бяха изразени много позиции, а кабинетът така и не взима категорично решение дали и каква пенсионна реформа ще се прави.

Дебатите за пенсионната реформа обаче не са запазена марка само в България. Кризата показа дефицити на много места и в момента много страни в Европа се мъчат да прокарат промени, с които пенсионната възраст да бъде вдигната.

Това е свързано с масови протести, които на този етап са най-бурни във Франция, Гърция и Румъния.

Ако погледнем пенсионните възрасти в рамките на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), може да установим тенденция към все по-висока възраст за пенсиониране. Единици са страните като Исландия, където тя се понижава, но това е заради високото й ниво в минали периоди.

В изследването на ОИСР са включени 30 държави, а резултатите от него са доста интересни.

Те показват, че най-рано се стига до пълна пенсия в Турция – едва в средата на 40-те си години човек може да претендира за пълна пенсия. Следващата страна с най-ниска пенсионна възраст е Гърция – 57 години, а на трето място е Словакия – 57 години за жените и 62 години за мъжете.

В Турция правилото за единната пенсионна възраст е отменено през 1969 година, но за това, дали може човек да се пенсионира, се решава съобразно трудовия стаж.

Правилата за отпускане на пенсия са доста комплексни, но на практика 25 години стаж са достатъчни за пенсия. Така, ако започне работа на 20-годишна възраст, човек спокойно може да се пенсионира на 45, при това с пълна пенсия, се казва в анализ на Marketwatch.

На обратния полюс са САЩ, Исландия и Норвегия. В двете скандинавски страни се получава пенсия чак на 67 години, а в САЩ се насочват към тази възраст.

В 20 от разгледаните страни мъжете и в 16 от тях – жените се пенсионират на възраст от 62 години. Именно такова предложение бе одобрено във Франция, макар срещу него да имаше остри протести.

Като цяло, прогнозите са, че през следващите години в рамките на ОИСР ще се върви към вдигане на пенсионната възраст. Причината за това е, че средната продължителност на живота от 1960 до 2000 година се е вдигнала с 4 години при мъжете и с 5 години при жените.

Очаква се между 2010 и 2050 година средната продължителност да нарасне с още 3 години при мъжете и 3,6 години при жените. Така ще се стигне до средна продължителност на живота от 85 години за мъжете и 90 години за жените.

Поради тази причина вероятно ще се стигне до сериозни дефицити в пенсионните системи и за да бъдат избегнати те, се налага вдигане на възрастта за пенсиониране. Какви са очакванията на ОИСР може да видите в приложената таблица.

Вижте пенсионна възраст в страните от ОИСР

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
25
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 13 години
Искам в Турция да се пенсионирам - справедливо е като изработиш определения осигурителен стаж, без изискване за възраст, да излезеш в пенсия. Много джафкаме иначе, но оказва се, че турците са взели много правилно решение относно пенсионирането.
40
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
*** ***. България не можела да се сравнява със стрните от ЕУ и затова видиш ли дай ние да се пенсионираме на 55 години, щото рано мрем. Еми добре, ама като се пенсионираш на 55 години, ще получаваш 150 лева - да не вземе тогава да искаш да получаваш процент от заплатата си колкото в ЕУ?Ама не - всеки в БГ иска да се пенсионира на 50г. с 1000лв пенсия, при положение,че се е осигурявал на мин.раб. заплата *** и андрешковците ***.
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ДО 291Турка лира=0,9843лева700Турски лири=689лева
38
0
 
7
 
! Отговори
pepi преди 13 години
tova sa visokata prodaljitelnost na jivot ne vaji sa Balgaria.No godinite ste badat vdignati ,sastoto niama pari-isiadoxa gi.
37
0
 
15
 
! Отговори
гурбетчия преди 13 години
Не си ненормален,но си ***,щом твърдиш че 1 нова турска лира е 0,10 лева,като много добре знаеш,че всеки може да го провери и в нета и в банките!Защо тогава пишеш глупости като повечето българи?! За инфо. 1 турска лира е 0,9827.......лева или приблизително малко над 98 стотинки! От това злобарство и злорадство нищо не печелите,само си увреждате и без това лабилната психика! Неприемането на истината не ви прави патриоти ,а приемането на истината няма да ви направи предатели!
36
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
МАИНАТА ВИ ,БГ Е НАИ МИЗЕРНАТА СТРАНА И ВИНАГИ ЩЕ СИ ОСТАНЕ ТАКАВА,ЗАЩОТО ПОЛОВИНАТА Е МАФИЯ ,А ДРУГАТА ПОЛОВИНА ЗАСПАЛИ ОВЦЕ КОИТО ТЪРПЯТ.
35
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
КАК МОЖЕ ДА НИ СРАВНЯВАТЕ С ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ КАТО СМЕ С НАЙ ВИСОКА СМЪРТНОСТ И НАЙ НИСКИ ДОХОДИ?????
34
6
 
3
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Защо мислиш двойните граждани вместо да гласуват в сектциите дето служат за тях в Турция идват в България защото тука отгоре на всичко и хотелите и кафенетата и сехуални услуги са по-евтини!
33
0
 
29
 
! Отговори
VAS8ILISQNISEVROPA преди 13 години
ГОЛЯМАТА ЦЕЛ В БГ Е.....НЕ КОЛКО ПАРИ ЩЕ ВЗИМАШ КАТО ПЕНСИОНЕРА ДАЛИ ЩЕ ОЦЕЛЕЕШ ДО ТОГАВА...
32
1
 
6
 
! Отговори
SARAF преди 13 години
do 29 s kolko dioptri ocila si, ce si vidyal kursa na turskata lira spryamo leva,obace prostotiyata ti bezkrayna.
31
1
 
11
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Защо толкова се принизяваш всички знаят и лесно отвсякаде да узнаят че 1 турска лира струва 1 лев!
30
1
 
8
 
! Отговори
pensioner преди 13 години
da pratim delegaciya do Turciya ,vodena ot bolen siderov,socialniya ministir,dyankov ,da obmenyat opit kak se pensionirat horata tam,tiy kato te sa izostanala aziatska dirjava,spored naseto vijdane.
29
25
 
2
 
! Отговори
До 20 преди 13 години
Централен курс на БНБ за 27.10.2010г. - 1 нова турска лира са разменя за 0.107402 лева! Тоест какво се получава - 700 лири пенсия е равна на 70 лева! Да в Турция получяват страхотни пенсии!
28
2
 
15
 
! Отговори
RRR преди 13 години
При този "спокоен" живот кой от нас ще дочака да стане на 85-90 години. нашият народ е болен и изтормозен, защо непрекъснато ни се налагат правила от високоразвитите държави в които народа има висок жизнен стандарт
27
2
 
9
 
! Отговори
ъ преди 13 години
и всичко това е за да имат пари мазните, алчни еврещюги!
26
0
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
къде го има това .. обвързане на осигурителен стаж с навършване на пенсионна възраст!!пенсия според това което си внесъл!! тези солидарности болшевикиоте да си ги заврат отзад, те солидарни ли са .. от кога си плащат лично вноските? а *** правили нещо.. а *** творили нещо някъде ..и вече някои им е длъжен .. като започнат да си внасят лично, могът да изразяват претенции!Тотю и Митрева на трибунал... и шайката им болшевики на трибунал.. след като върнат всичко що са получили по солидарна линия!
25
0
 
8
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Това което писала булгазлийката е вярно и го взимат хора дето имат само 10 или 11 години стаж!
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не възхищаваме ,а злобеем и завиждаме ,и поради това злорадстваме!
23
2
 
13
 
! Отговори
121212 преди 13 години
Както и вчера писах някъде много е грешно да се смята, че в бъдеще продължителността на живота ще се увеличава у нас! Напротив съвременният начин на живот- постоянен стрес, некачествени храни и въздух,инфаркти,инсулти и др. болести при млади хора, ще доведат дотам почти никой да не доживее до пенсия!А може би това е целта на някой!?И няма какво да ни сравняват с годините за пенсия при другите страни! Нека да сравнят качеството на живот,доходите и тогава да искат "да стигнем американците"!!
22
5
 
4
 
! Отговори
Турчинн преди 13 години
Възхищавате на Турция нали за пенсиите нали въпреки толкова ранни пенсионирали се хора чак от 70.те години Турция е единствената страна която в последните години не искала пари назаем от МВФ! А съобразно новия закон работещите най-рано на 60 години ще се пенсионират!