Руснаците спрели да купуват български имоти

От абсолютен лидер по запитвания България губи позиции
Обновена: 1 ное 2010 14:43 | 1 ное 2010 14:40, Красимир Ангелов
39
Руснаците спрели да купуват български имоти
Снимка: БГНЕС

Руснаците престанаха да купуват български имоти – с такова заглавие руското онлайн издание СвободнаяПресса публикува обширен материал за пазара на имоти у нас.

В началото на второто полугодие на 2010 г. интересът на руските купувачи на имоти в чужбина неочаквано се премести от Турция, Израел и България към страни от шенгенското пространство и САЩ, пише в статията.

Достъпният като цени български пазар, популярен сред руските купувачи вече няколко години, губи позиции.

Тенденцията към спад на търсенето на български имоти се прояви още в началото на 2010 г., когато водещи руски агенции за имоти започнаха да отчитат рязък спад на реализираните сделки на този пазар.

България, която се считаше за абсолютен лидер по брой запитвания от клиенти през 2008 г. (60%), през 2009 г. се премести сред Топ 3 (30%), а след това през 2010 г. остана в първата десетка с общо 5% от запитванията.

Стойността на сделките пък се понижи от средно 80 хил. евро през 2008 г. на 45 хил. евро за имот през 2010 г. Изданието не уточнява източника на изнесените данни.

Трябва да се отбележи обаче, че други руски сайтове за имоти в чужбина отчитат значително по-висок интерес на руските купувачи към имоти у нас през лятото.

По данни за търсенето през септември на московска агенция, чието име остава неназовано, 82% от потенциалните клиенти са привлечени от ниските цени на българските имоти, като от тях над половината (65%) предпочитат евтини и малки имоти в комплекси на брега или не по-далече от 2 км от морето, пише още Свободная Пресса. 18% са готови да купят нескъп имот с голяма площ отново близо или по-далече от морето, а 2% искат да придобият имот в живописно село.

Независимо от това, че основните инвеститори (около 45%) в български имоти през последните години се явяват граждани на Русия, с най-добри впечатления от страната през 2010 година далеч не са руснаците, пише още в статията. България се харесва най-много на жителите на Украйна, Румъния, Чехия, Сърбия.

Жители на Централна Европа и Скандинавските страни през текущата година са предпочели само да почиват в български курорти заради ценовата достъпност, но за втори дом търсят по-стабилни страни, дори и имотите там да им излезли по-скъпи.

В статията се извежда тезата, че руснаците спасяват пазара на имоти в България.

В докризисните години българският пазар на имоти можеше да се счита за чисто инвестиционен. На него цареше препродажба на имоти, посочва изданието. Чуждестранни собственици на имоти, предимно англичани и германци, търгуваха с имоти като брокери с ценни книжа.

За някои английски пенсионери се превърна в хоби да купят най-евтиното жилище, да го ремонтират за малка сума и да го препродадат на свои сънародници за по-голяма сума.

В България никога не е имало дефицит на жилища, пише още изданието. Строителният бум в страната от средата на 90-те и до днес натовари пазара с такива количества имоти, че реализацията им може да отнеме и пет години без въвеждането на допълнителни ресурси.

Според изданието "в България се строеше и се строи за външни купувачи". Кризата обаче коригира плановете на строителните предприемачи, доведе до фалити на строителни компании и замразяване на проекти. Чуждестранните инвеститори не само че спряха да купуват имоти в България, но и извадиха за продажба имоти, придобити по-рано.

Цели комплекси останаха непродадени, а имотите започнаха да поевтиняват рязко.

Тук се намесиха руските купувачи, които спасиха курортните имоти от катастрофа, като започнаха да купуват всичко, което се рекламира, пише в статията, която разглежда също и различни примери за сделки.

Още новини за имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
neyznavaem преди 13 години
wte kypyvat , balgarski domati ,i vino vetze
37
0
 
0
 
! Отговори
bg преди 13 години
Цитат от статията "уровень безработных болгар достаточно высок: официальная статистика дат цифру в 10% населения страны, в реальности 1,5-2 раза больше. Поэтому надо быть готовым к тому, что в вашу квартиру, независимо от времени суток, неработающее сословие будет настойчиво стучать, звонить, с настоятельной просьбой что-нибудь купить" Интересен довод при избора на "втори дом" :)
36
2
 
4
 
! Отговори
Анализатор преди 13 години
Щом и руснаците ни отписаха вече правете сметка за какво става дума - никой няма да вложи и 1 евро повече в тая престъпна държава.
35
0
 
0
 
! Отговори
млад преди 13 години
Аз купувам незаконни имоти, не ми пука кога ще ги конфис............ , ако проаваш дай сигнал!!!
34
0
 
1
 
! Отговори
съгасен преди 13 години
Е кой купува незаконни имоти,знае ли се кой ден ще ги конфискуват
33
0
 
1
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
Byah ti pisal neshto,no ne znam zashto tiya pak mi iztriha komentara-iskah da ti kaja 4e jiweya navynka sled bylgari,koito ne znam zashto ne iskat da se nau4at da mislyat trezwo po ewropeyski.Yavno towa ne hareswa i na moderatorite,4e mi triyqt posa.
32
0
 
1
 
! Отговори
от морски до tur4in преди 13 години
хареса ми коментара ти,споко.но ти не живееш тук и нямаш нашите проблеми,иначе правилно мислиш.искам българите тук да мислят трезво и с главите си,а не да плюят само и да рушът с багери.
31
0
 
3
 
! Отговори
От номер 6 преди 13 години
Хвала на тези, които са разбрали правилно поста ми и хвала на останалите, които мислят правилно, виждам, че това са предимно хората, които живеят по българското Черноморие и разбират за какво става дума. Видно е, че одобрение-неодобрение е горе-долу 50 на 50, което ми дава надежда, че все още има хора с глави на раменете си, които имат и мислещ мозък.
30
0
 
2
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
"до номера 6,12,26-браво за коментарите ви! " A 27 ne ti haresa maj-istinata bode nali ??? :)
29
0
 
3
 
! Отговори
турски курорти преди 13 години
Да, наистина турците се държат много по адекватно с руснаците. Не напразно избягаха от тук. Не съм ходил в Турция. Но ходих в Гърция и бях решил повече да не стъпвам на нашето море. Там никой не ми таксува допълнително шезлонга, шалтето и какво ли още не ... Гърците бяха много любезни, навсякъде. Перчещи се момци не видях. Нямаше и коли в насрещното движение, нито паркирани в тревата ... Това лято все пак бях на море в Свети Константин и Елена. Надявам се кризата да се отрази по благоприятно!
28
0
 
4
 
! Отговори
морски преди 13 години
до номера 6,12,26-браво за коментарите ви! другите горките са толкова заблудени,че няма накъде повече.абе будали,знаете ли че строителството и продажбата на имоти на чужденци е основен приток на кеш пари за държавата,какви багери сънувате,ако спре строителството няма да имаме и за хляб пари в БГ,друга икономика нямаме колкото и жалко да е това.руснаци,англичани,марсианци да са но да купуват иначе измираме от глад.всичко се върти около строителството и продажбата на имоти и парите от емигрантите.
27
0
 
8
 
! Отговори
Tur4in преди 13 години
Napylno te podkrepqm- i v Turciq ruskite turisti sa nay-platejespsobni.No ne vi razbiram was bylgarite.Nie woyuwahme 450 godini s ruznacite i te ni razru6iha impriqta ,no si gi uwajawame i kato turisti i kato klienti.Na was wi syzdadoha dyrvawata s cenata na viwota na 184 000 swoi 4eda ,i kakwa zloba u was kym tyah.No sega i te kato si otidat 6te zawiete na gladno naprawo.
26
2
 
15
 
! Отговори
глас от морето преди 13 години
Питайте хората от морето -ДАЛИ НЕ БИЛИ ИСКАЛИ РУСКИ ТУРИСТИ ...!!!!Само пълни *** могат да пишат и мислят по този варварски начин ,че виждаш ли РУСНАЦИ НЕ НИ ТРЯБВАЛИ .!!! ТРЯБВАТ НИ И ОЩЕ КАК...!!!Дължим уважение и любезност към всички туристи ДОШЛИ ТУК ДА СИ ОСТАВЯТ ПАРИТЕ ,а още повече към руснаците -НАЙ-ДОБРИТЕ ПЛАЩАЧИ ,ЯСНИ И КАТО ХАРАКТЕР И МАНТАЛИТЕТ ...и НЕ САМО ЗАРАДИ ТОВА ...,ЗА РАЗЛИКА ОТ СКРЪНДЗАВИТЕ ЗАПАДНЯЦИ ,които висят само на ол инклузива .!!!руснаците много пъти спасяват
25
0
 
4
 
! Отговори
знаещ цените преди 13 години
*** как да не са спрели да купуват - при цени от 14-15 000 евро за апартамент на морето направо отлива от бг-имоти е чутовен и невиждан. :)
24
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Странно нещо е руския *** най му харесва там,където не е допускан съветския ботуш,шенген и US.
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми как няма спрат като виждат тука какви айдуци върлуват
22
0
 
7
 
! Отговори
bunak преди 13 години
A tova lqto ot edna AGENCIA me kalaidisvaha da si kupuvam zashtoto vidite li rusnacite KUPUVALI nai-mnogo vav Varna,Sofia i malkite planinski i chernomorski gradcheta i shteli da se vdignat cenite,ta i za tova i az trqbvalo da si kupq.S edna duma agenciite lazhat i koito se hvane----hvane
21
6
 
6
 
! Отговори
ВЯРНО ЛИ .... ? преди 13 години
АХ ДАНОООООО.... ОТ КОГА ГО ЧАКАМ !!
20
0
 
3
 
! Отговори
Муньо Кинтата преди 13 години
И к'во ша ни лъжат сега АНИ-тата?
19
3
 
13
 
! Отговори
Генерала преди 13 години
Душата ми се изпълва с кеф.айде скоро продажби от по 100 евро квадрата.

Спонсорирани публикации