Държавата затяга контрола върху приходите на етажната собственост

Вероятно така те ще намалеят, тъй като данъчните им задължения ще се събират от наемателите
Обновена: 26 яну 2011 11:42 | 26 яну 2011 11:37,
14
Държавата затяга контрола върху приходите на етажната собственост
Снимка: Булфото

От 1 януари 2011 г. фирмите и самоосигуряващите се лица, които ползват помещения под наем, ще са задължени да внасят авансовия данък върху доходите на своите хазяи. Данъкът ще бъде внасян от името на наемателите, но за сметка на наемодателите, тъй като именно те са данъчно задължените лица.

Досега задължението за заплащане на данъка беше на физическите лица – наемодатели.

Що се отнася до площите, отдавани от етажните собствености, до момента имаше два варианта, показа допитване на Investor.bg до НАП, направено след запитване на читател до редакцията на сайта.

Единият е, ако собствениците са формирали Сдружение по Закона за управление на етажната собственост, с получения БУЛСТАТ да бъдат облагани по Закона за корпоративното подоходно облагане.

Вторият вариант бе приходите от етажната собственост да се разпределят на база общите части между всички собственици и собствениците да вписват в своите декларации по Закон за данъците върху доходите на физическите лица получения дял от приходите.

На практика обаче малцина са вписвали в декларациите си и са плащали дела си в доходите на етажната собственост от отдадени помещения, рекламни повърхности или площи за клетки на мобилни оператори.

От 1 януари 2011 г. обаче задължението да плащат 10-процентния данък, след приспадане на 10% нормативно признати разходи (или в крайна сметка 9% от наема) е на фирмите, ползващи помещения, рекламни повърхности или монтирали клетки на мобилни оператори върху сградите.

Така на практика при равни други условия (запазване на цените на наемите) постъпленията към етажните собственици ще намалеят с 9%, като тези 9% ще отиват директно в НАП и няма да има възможност за неплащане на данък.

Приходите на етажните собствености ще се запазят, но просто само 91% от парите ще пристигнат при тях, тъй като вече няма да има възможност за неплащане на данък.

Ако етажните собствености са отдали под наем на физическо лице, то задължението за плащане на данъка е на собствениците на общи части или на Сдружението на етажната собствност, ако е учредено такова.

Още новини от имоти

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
жител преди 13 години
Само се чудят откъде да заграбят и да се налапат повече, щото предишните окрадоха тлъстия пай! Още по-вече, че никой собственик на апартамент не получава пари от наемите - те отиват за поддръжка на сградата, за ремонта на асансьр, за консумераната еленергия. Нямат никакво право! Не плащайте! Договорете се с наемателите и да си плащат без документ! Уж, че са пуснати благотворително - както предлага един от по-долу коментиращите! Действайте! Не допускайте да ви ограбват!
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудя се къде ca откраднатите злато, платина и други принадлежности от летище София
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
алооооо държавата отпусни малко колана че не мога да дишам вече а не е лошо и данък на оная ми работа да сложите защото искам да ви го забия
11
1
 
8
 
! Отговори
хазаин-филантроп преди 13 години
Намерих му цаката.няма повече да пускам наематели. Ще си предоставям благотворително на семейства и фирми апартамента и магазинчето за безвъзмездно ползване. С нулев наем. И нулев данък приход. По Конституция не е забранено да си предоставяш безвъзмездно имота за убежище на добри хора , следователно никой няма право, чрез никакъв закон да ме натиска да искам да печеля от имота си.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бравос! Държавата гледа да налапа каквото си може а вие там наематели, наемодатели оправяйте се както си можете.
9
1
 
5
 
! Отговори
Конституция на РБ преди 13 години
Всеки иска да му се спазват ПРАВАТА по мен, но никой не иска да плаща данъци и такси, според СВОИТЕ доходи и имущество! Резултатът при това положение е, че нито права ще видите, нито държава ще имате...
8
0
 
3
 
! Отговори
Мургина преди 13 години
Бравос! Я елате пиленца при кака.....
7
1
 
6
 
! Отговори
Андрешко преди 13 години
Преди векове в стара Англия за да се пълни хазната бил въведен данък-слънце, който се плащал върху броя на прозорците на сградите. Резултатът бил, че хората започнали да зазиждат прозорците си, а приходите от този данък били ... никакви. Настоящото малоумие в облагането на доходи от наеми ще има същия ефект. Наемателите ще се договорят с наемодателите да декларират нищожни наеми върху които съответно ще има нищожен данък, а наемите между частни лица изобщо няма да се декларират.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това само ще повиши наемите с 9% и то под прикритието на закон.
5
6
 
6
 
! Отговори
jena преди 13 години
***, *** държавата
4
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това не е лошо, при Станишката имаше много сива икономика и значително по-малко приходи от данъци, за което Вие уважаеми българи в момента страдате!
3
6
 
8
 
! Отговори
с. преди 13 години
ГЕРБ какво ли не затегнаха!Надомния труд и не знам какво си!А,че всички скача злокобно не се говори де!СРС-та са по-важни!Нещастници!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ох, чудя се кога най-сетне ще сложат данък и на въздуха, който дишаме, за да имам причина да напусна държава ШЕ!?? ( Шиб....-еб..на)
1
1
 
30
 
! Отговори
Ох, Боже преди 13 години
Данъците трябва да се плащат.Макар че ми е жал за старците с мизерни пенсийки и двустайни жилища,които от икономическа принуда са дали под наем едната стаичка.Търпят някой не много чистоплътен и невъзпитан квартирант,за да оцелеят - нямат друг избор.Да им вземеш по 9% е чак грехота,но ако се направи компромис за един,и други ще искат компромиси. Бедата е там,че най-трудно се хващат укритите данъци на тузарите.Бедата е и другаде - когато бюджетът разчита най-вече на глоби и данъци от кокошкари.

Спонсорирани публикации