100 млн. лв. за ремонт на АЕЦ "Козлодуй"

Две фирми искат да реновират 5 и 6 блок
2 юни 2011 15:37,
6
100 млн. лв. за ремонт на АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка: Архив Булфото

Над 100 млн. лв. ще струва удължаването на живота на  реактори 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй". Това съобщи днес шефът на атомната централа Костадин Димитров по време на конференция във Варна.

Димитров уточни, че компанията разполага с тези пари. Въпреки това, за да обезпечи бъдещите разходи,  АЕЦ "Козлодуй" ще предложи да й се преотстъпи част от дивидента и част от корпоративния данък,  който сега централата плаща на държавата.

Въпреки че тръжна документация е била закупена от около 15 фирми, голяма част от тях са се обединили в консорциум начело с руската "Росенергоатом" и френската EDF.

В момента се разглежда техническата документацията на заявлението и се уточнява какви точно дейности трябва да се изпълнят, за да се удължи експлоатационният ресурс на реактори 5 и 6.

Изпълнителят ще бъде окончателно одобрен до август – септември.

Процесът по рехабилитация на блоковете с цел удължаване на ресурса им трябва да завърши до 2016 г.

Провеждането на стрес-тестовете за ядрена безопасност и предприемането на мерки, възложени от регулаторната комисия до 2012 г. , ще струват на АЕЦ "Козлодуй" 11 млн. лв., но тъй като те не са признати за разход от ДКЕВР ще бъдат за сметка на собствената печалба на централата, каза Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Bo преди 12 години
100 милиона не са много пари за такова мероприятие. Хах та това са парите които българския народ харчи за пиене пушене и други глупости за половин година.Добре че и те са си събрали някой лев.Ще бъде срамно едно от малкото останали български печеливши производства да бъде фалирано.За всички фенове на въглищата и други методи от каменната ера бих питал: Нима е по-евтино изграждането на модерен ТЕЦ дето "уж" не цапа..?
5
1
 
1
 
! Отговори
много яко преди 12 години
на ви атомна централа ,нали референдуми щяха да ми правят че на национална гордост го удариха ,видители ако не сме ние с аец-а албанците и реотана нямат с какво подгря...
4
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
какво? 100 милиона? абе вие луди ли сте? я вземете я затворете ще ни е по евтино..и без това демократичните ни тиквени управници само затварят и продават..колко му е да решат да я затворят..и положението ще е политическо а не икономически обосновано както всичко до сега....
3
2
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,За ниски цени на тока и за ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България, само строителството на АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Необходимо е просто днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран (чрез закон) пазар и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като Държавата не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
2
1
 
1
 
! Отговори
Фен от Село преди 12 години
те вече модернизираха старите реактори а после ги затвориха.....
1
1
 
2
 
! Отговори
Тома Неверни преди 12 години
100 000 000 лева, надписват си

Спонсорирани публикации