Милионерите у нас – 60 пъти повече

Кризата е произвела 1673-ма с доход над милион през 2010 г.
Обновена: 26 юли 2011 14:58 | 26 юли 2011 07:06,
152
Милионерите у нас – 60 пъти повече
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Милионерите в България са се увеличили 60 пъти за една година. В последната кампания 1673-ма българи са записали в данъчните си декларации, че са спечелили над 1 млн. лв. през 2010 г., съобщава „24 часа”.

През 2010 г. личен доход над един милион декларираха 28 българи, а година по-рано - 87 души.

Обяснението на рязкото увеличаване на милионерите обаче е, че заради кризата много хора са били принудени да продадат бизнеса си, обяснява вестникът. Получените пари са обявили като доход на физическо лице пред данъчните.

В някои случаи бизнесмените се разделили с фирмите си дори на загуба.

През изминалата година доходи над 10 млн. лв. са декларирали 22-ма души.

Най-високият личен доход, обявен пред данъчните е 60 млн. лв.  Всичките пари, декларирани от 30-те най-богати, са общо 447 млн. лв.

След заповед на шефа на НАП Красимир Стефанов всеки от едрите данъкоплатци има свой личен данъчен инспектор, който го консултира.

Междувременно стътистиката на БНБ отчете рязък скок на лошите и преструктурираните кредити през юни.

За месец необслужваните задължения са се увеличили с 340,4 млн. лв. и общият размер вече е 8,25 млрд. лв., или 20,5% от отпуснатите заеми.

Според анализ на Уникредит Булбанк петте най-големи банки у нас могат да издържат и на ниво от 25% лоши кредити.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още по темата: НАПмилионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как се става милионер? Ми парите не се правят, парите се взимат от тези, които имат по малко...
148
0
 
3
 
! Отговори
фрезата преди 12 години
Предлагам да се напише Наръчник за това, как се става милионер в една от най-бедните страни/БГ/, по време на криза.
147
1
 
5
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели, Със свръхлиберализма си Дянков бездейства и все повече прилича на Прасе което се ослушва в тиквите. - Облагане само на депутатските безотчетни пари не стига, защото в България ИМА ПАРИ ЗА НОРМАЛНИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИЙ, и за форсирано развитие на икономиката, без да се застрашава макрофинансовата стабилност? Много е просто... От свръхлиберален, ТРЯБВА ВЕДНАГА да преминем на демократичен икономически модел:1. Производителността ни е 27%, а заплатите 17% от средноевропейските2. Брутния национален продукт е 45% от средноевропейския, а средните ни доходи са 20% от средноевропейските3. Събраният Данък печалба за миналата година е 2.2 милиарда..., значи декларираната печалбата е 22 милиарда... (а истинската е по-голяма, около 35 милиарда). Целият бюджет на държавата е 24 милиарда...!!! Следователно..., печалбите от ТРУД у нас, са фантастично високи, дори за представите на Американците, които междувременно на 2-ри август ФАЛИРАТ За да излезем от Американската криза с НОВИЯ БЮДЖЕТ ТРЯБВА:1. За инвестираната в България част от печалба данъка ДА СЕ НАМАЛИ на 5%...(за миналата година са реинвестирани само - 2 милиарда...)!2. За останалата печалба данък печалба ТРЯБВА да е 37.5% (колкото са удръжките и от работна заплата) и да се удържа при източника, а не зад граница - тогава в бюджета от тяхното инвестиране ще влизат поне още 10 милиарда, които сега се изнасят зад граница от честните частници!!!Защо да се увеличи точно данъка върху печалбата ли...? Защото неинвестираната печалба е ЛИЧЕН ДОХОД и трябва да се облага както и доходите и осигуровките на всички българи, а отделно от това, съгласно Чл.60 от Конституцията ни, таваните за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ!!!Печалбата ТРЯБВА да се облага като личен доход и защото тя е направена за сметка на СЪЩОТО ТОВА общество, от позицията на ИКОНОМИЧЕСКИ ПО-СИЛНИЯ!!!
146
1
 
6
 
! Отговори
До РА 138 преди 12 години
Еми пич няма кой да изтегли 300 - 400 хиляди щото като отида аз (т.е господин НИКОЙ) ще ми искат баснословна лихва и ще трябва да върна поне милион. Ама ако си сополанко с протекции на тоя и оня всеки ще ти даде заем, че и без лихва...
145
0
 
7
 
! Отговори
ДИДО преди 12 години
И НА КОГО СИ ПРОДАДОХА БИЗНЕСА СИ,НАЛИ Е КРИЗА.ЛЪЖАТ ТА СЕ КЪСАТ.А ПЪК ЖУРНАЛИСТИТЕ НЕЩО НЕ ПИТАТ-ЩО БЕ
144
0
 
17
 
! Отговори
4-ти километър преди 12 години
Да, парите не са изчезнали. Те просто се концентрираха в много тесен кръг хора. Крайният ефект - масово, тотално, поголовно и грозно обедняване на подавляващата част от населението. Къде, според вас, се концентрираха тези пари?!?
143
3
 
2
 
! Отговори
Ra преди 12 години
Абе остави ме ти да си живея с моите фантасмагории,а ти живей в реалността,която се изразява в 300-400лв на месец или колкото вземаш не те знам.
142
1
 
8
 
! Отговори
овчаря преди 12 години
овце, до кога ще давате да ви доят и стригат?
141
4
 
13
 
! Отговори
Do Ra преди 12 години
Това са фантасмагории,които пишеш.Първо всичките ти примери са за твои приятели.А ти самия колко милиона имаш.Сега да те просветя-това се казва пране на пари от далавери.Това с прасетата и цалевицата може да го разправяш на някой който не е виждал нито жива прасе ,нито царевица на нива.парите са от друг "бизнес", а прасетата и царевицата ги има само на документи.Иначе при тия милиони печалби он прасета ,тоя твоя приятел ще изхранва сам България.Изкара прасетата по-доходни от дрогата и проститутк
140
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Просто са си хванали жени :)
139
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАФИЯ
138
10
 
13
 
! Отговори
Ra преди 12 години
А и вместо да се ограбват еврофондовете например едни 25 000 лв. като ги гепаш и ги изхарчих какво? По-добре да се вкарат по предназначение.Едни 5 декара сини сливи си засъди направи си два казана за ракия и при толкова алкохолици няма начин да не станеш милионерче.Така,че не ми обяснявайте,че нямало как по честен начин да забогатееш.По-долу казаха.Който го мързи,няма акъл и мрънка по форумите без да е пробвал да направи нещо какво очаква??Абе обиждайте ме слагайте ми минуси не ми пука изобщо.
137
14
 
10
 
! Отговори
Ra преди 12 години
Не съм обидил никой и нямам намерение да го правя.Като толкова му разбирате обяснете ми как един авер тегли ипотечен кредит преди 4-5 години закупи няколко обекта които дава под наем и сега има чисти 2 милиона лева в банката??? А как един друг приятел тегли кредит за да отглежда царевица и прасета и сега има 1,5млн. а? Ами кой ви е виновен,че нямате сърце да изтеглите 300 000 - 400 000 хиляди ? Рискуваш - печелиш не рискуваш не печелиш.Какво по просто от това? В тия случаи кое му е мафиотското??
136
2
 
36
 
! Отговори
Овцата преди 12 години
Българите са овце, при това най-бедните овце в Европа с най-богатите овчари. България е държавата с най-скъпите коли, закупени в Европа. Овце овце и пак овце.
135
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затова сме със такива заплати. Ако е вярно, че в Европа заделеният за възнаграждения брутен продукт е двойно от колкото при нас, това обяснява всичко - и "странното" нарастване на милионерите и съсипията на народа. За да има твърде богати, останалите трябва гарантирано да се поддържат бедни. Затова сме с най-ниските доходи в Европа, а благодарение на Дянков - със замразени доходи незнайно до кога. Първо ни лъгаха, че гладуването е за да влезем в Шенген, сега се отказали, но държат замразяването
134
0
 
19
 
! Отговори
Безпартиен преди 12 години
Увеличението броя на "милионерите" е право пропорционално на увеличението на необслужваните задължения от порядъка на 8,25 млрд. лв. или 20,5 % от отпуснатите заеми...с други думи нашите кредитни милионерчета продължават да живеят на изполица т.е. на търба на държавата.
133
1
 
28
 
! Отговори
как с става милионер преди 12 години
Много ми е чудно как в България може да станеш по честен начин милионер, аз мисля че неможе. Начина е един да градеш и мамиш и да имаш гръб който да те пази. С какъв то и бизнез да се захванеш с труд никой не е забокатял. Далавера му е майката и то голяма далавера както тези наши всички политици я въртят.
132
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото са си продали бизнеса и активите. Работни места не са отворили!Това е разруха за икономиката ,а не успех.
131
1
 
25
 
! Отговори
А, РА!!! преди 12 години
Ra, не дрънкай врели- некипели!!! Цялата т. нар. милионерска *** Е МАФИОТСКА ***!!! Ще станеш милионер със 100 заделени левчета, но условието е- да имаш МИЛИОНЕР- МАФИОТ зад гърба си, за да те финансира да закупиш на много ниски цени папагали от ценния вид АРА и да ги вкараш контрабандно тук, за да ги пласираш на астрономически цени, като след това дадеш полагаемата част на кредитора ти милионер- милиардер мафиот!!! Да горите в АДА и тук на Земята и на Небето, *** крадлива ***!!!
130
3
 
14
 
! Отговори
harakiri преди 12 години
просто много от тези "псевдо-бизнесмени' са се поуплашили от биби и са решили да си покажат бельото. минали са на светло... бяло счетоводство... не е чудно. коментарите по темата са тьпи.