Лондон е столицата на света

Мелбърн пък е най-добрият град за живеене според Economist
30 авг 2011 23:06,
64
Лондон е столицата на света
Лондон. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Лондон може да се приеме за столица на света. Градът оглави класация на списание Intelligent Life.

Лондон води по няколко основни критерия – власт и политическо влияние, доход и богатство, равнище на образование, глобални връзки и равнище на култура.

В класацията градът събира 22 точки и получава званието “столица на света”.

На второ място с 21 точки се нарежда Ню Йорк. Третото място си делят Токио и Вашингтон с по 17 точки. Следват Шанхай, Мексико, Пекин, Мумбай и Делхи.

Вторият по големина австралийски град Мелбърн пък е най-доброто място за живеене в света. Той е първенец в годишното проучване сред 140 града на Economist Intelligence Unit.

След него се нареждат Виена и Ванкувър. В първата десетка има още два австралийски града - Пърт и Аделаида.

Към тях се прибавят и канадските Торонто и Калгари, финландският Хелзинки и най-големият новозеландски град Оукланд.

В дъното на класацията са столицата на Папуа Нова Гвинея Порт Морсби, столицата на Бангладеш – Дака, а най-накрая е Хараре - столицата на Зимбабве.

Авторът на проучването Джон Коупстейк отбелязва, че Ванкувър е изгубил първото място за първи път от почти десетилетие.

Градовете са оценени на базата на политическата и социална стабилност, равнище на престъпност, достъп до качествено здравеопазване, културен живот, околна среда, инфраструктура и обучение, уточнява Франс прес.

Още новини от Style четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: градовекласацияEconomist
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
2
 
! Отговори
londonez преди 12 години
London rules. Ne mi go sravniavaite s Sofia. Sofia prili4a pove4e na Bagdad
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zashto vi boli tolkova kato se kaje neshto losho za angliya i angliyskiya ezik kato cheta komentarite napravo ne e za vyarvane vie ne zashtitavate bg kolkoto angliya egati porobenata psihika spored vas tsyala angliya ne tryabva da struva kolkoto polovin bilgarin no kade takiva bilgari
60
0
 
0
 
! Отговори
UK преди 12 години
Аз не схващам тук какво се палите да разисквате кой град колко хубав бил, вкусове, красоти .. Те хората са го написали( не че много ме вълнува де), че Лондон е столицата на света, щото е най- космополитен, не за друго. Иначе и Париж и Ню Йорк и Берлин са космополитни мегаполиси но не толкова и не толкова многопластови като Лондон. Иначе за красота, хора, къщи, салтанати. И в лондон ми харесва и в софия и в пловдив , че и на село си е хубаво.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Tuka veche sum suglasen s teb, no ne mi haresva edin vid pochitta kum angliiskiq, i edin vid podchinenieto ni kum ezika im. Vmesto da te muchat da nauchat nqkoi drug ezik i dori bulgarski, si mislqt che kudeto i da otidat horata sa dlujni da govorqt tehniq ezik - tova ne mi haresva :)
58
1
 
2
 
! Отговори
тя преди 12 години
Глупаво,умно,това е положението,постигнали са си го,не може да им се отрече,ако бяхме като тях,нещата в БГ щяха да са по доста по-различен начин,София като столица или някой друг наш град щеше да е в класацията...,а не само да обикаляме из света и да цъкаме с език...
57
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ama e glupavo.. te che povecheto uchat taka e , no zashto ? Nqkoi si mislqt bree az znam angliiski , i az znam, no ne e svetoven, anglichanite da uchat izpanski nemski, ne im trqbvalo... angliiskiq ima lesni neshta no edna duma da znachi 30 neshta ..
56
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 12 години
80% от хората в развитите (цивилизовани) държави владеят английски език!!!За другото може да коментираш само ако имаш лични впечатления,а ако имаше такива, нямаше да пишеш глупости ;)
55
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
I ot kude na kude angliiskiq se govori ot celiq civilizovan svqt ??? Ezik kato ezik ... drugoto nqma da komentiram, nqma smisul ;)
54
1
 
4
 
! Отговори
тя преди 12 години
За какво им е на англичаните да учат чужди езици,английски език се говори в целия цивилизован свят!А Лондон е един наистина страхотен град,най-страхотния и повярвай ми,не малко градове съм видяла.А ти си стой в мизерията и говори наизустените неща на които комунизма те е научил!!!
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ne sum suglasen s "Intelligent Life" , do vchera kvi raboti stavaha v Angliq, a i ne samo za tova.. i e dosta glupavo spored men nqkoi v Great Bulgaria kato nauchi malko angliiski ii koi znai ko stanalo , anglichanite kvi chujdi ezici uchat ? ...
52
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Англичаните ще ме разбият с тяхната мания за величие. Лондон е един *** град. Видяхме наскоро "високообразованите" квартали какво правят. Анличаните са жалки комплексари, които бавно биват изяждани от жителите на собствените си колонии. Англия се превръща в циганко-*** и мюсюлманска държава."Ти оправи България, сега почна да редиш и Англия. :)))
51
12
 
7
 
! Отговори
Ха, ха преди 12 години
Англичаните ще ме разбият с тяхната мания за величие. Лондон е един *** град. Видяхме наскоро "високообразованите" квартали какво правят. Анличаните са жалки комплексари, които бавно биват изяждани от жителите на собствените си колонии. Англия се превръща в циганко-*** и мюсюлманска държава.
50
5
 
4
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Аз пьк не мога да направя никакьв паралел м/у Пловдив и Лондон.....За сьжаление и София е много по-напред от Пловдив ,вече сме по зле и от Варна и Бургас ,как да живееш в град като Пловдив, които е с умираща икономика . Колко хора от цял свят искат да са в Лондон и колко в Пловдив ?
49
6
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 12 години
"Масква, Масква... - сердце ат разтапен метал"... - пачему не та сложили в класацията тия мръсни империалисти?...
48
6
 
1
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
Скоро и софия ще влезе във тази класация не се притесняваите!!!!!
47
1
 
6
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 12 години
а москва на кое мястое??
46
6
 
1
 
! Отговори
pi4a преди 12 години
До кратка статистика: И какво искаше да кажеш? Че в Лондон живеят по-добре от повечето места на света няма съмснение, но нещо се изтъкваш ли или какво, малака ти е чурката ли или просто се забавляваш? Прилича на мерене на ония работи, едва ли има смисъл ;-) каква ти е принадената стойносст за родната държава? Задай си въпроса, без емоции и пак опитай с мненията, вижда се че не си ***, прости си податлив :-)))
45
4
 
6
 
! Отговори
pi4a преди 12 години
Е и? голяма новина, няма що, все пак говорим за вкус. Аз лично съм обиколил света за съжаление, понеже това ми е работата, но не ми ляга на сърце Лондон. Но пък аз си падам по малкии спокойни градчета, всеки си има предпочитания. На Пловдив какво му е? Най-доброто място е там където са ти най-близките, за които си заслужава да умреш и приятелите ;-) Другото е Магадански университет :-))))
44
4
 
12
 
! Отговори
От Лондон преди 12 години
Привет от центърът на света. Не обръщайте внимание на глупави коментари създадени от завиждащи индивиди на които и космосът им е крив за техните ракети. Заповядайте в Лондон и се насладете на един огромен космополитен град който може да предложи всичко и на всички независимо от вашият взискателен вкус.
43
5
 
7
 
! Отговори
Живеещ в Лондон преди 12 години
До някъде си прав. Брат ми живее в Мелбърн и съм бил там много пъти. Страхотен град е но едва ли може да се сравнява с великолепието на Лондон.

Спонсорирани публикации