Първанов обсъди доставки на газ от Азербайджан

За последно като президент се срещна с Илхам Алиев
Обновена: 14 ное 2011 21:08 | 14 ное 2011 21:00,
49
Първанов обсъди доставки на газ от Азербайджан
Снимка: Reuters

България може да е една от първите европейски страни, които ще получат азербайджански газ, заяви президентът на Азербайджан Илхам Алиев след среща с българския държавен глава Георги Първанов.

"Географски България е разположена близо до газовите източници в Азербайджан и естествено може да стане една от първите страни, която да получи наш газ. За това сега се водят конкретни преговори", посочи Алиев.
 
Според Алиев Азербайджан може да осигури нуждите на България от газ.

Сега в страната се добиват 27-28 милиарда куб. метра газ годишно, а с началото на реализацията на втория стадий на разработка на находището Шах Дениз в шелфа на Каспийско море през 2017 година тези обеми ще се увеличат с още 17 милиарда куб. метра.

От своя страна Георги Първанов заяви, че България има своето място в отношенията между Азербайджан и ЕС в областта на енергетиката.

Българският президент припомни постигнатата преди години договореност за доставка на 1 милиард куб. метра природен газ годишно от Азербайджан за България. Тя може да се реализира с построяването на междусистемните връзки на страната ни с Гърцияи Турция.

Това е част от идеята за разнообразяване на енергийните източници. Постигнатите договорености между Азербайджан и Турция за транзит на природен газ дават възможност за ускоряване на доставките за България.

„Ние трябва да направим един малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това ще стане и по-голямото, по- мащабното в рамките на всичките идеи и намерения за Южния газов коридор”, посочи Първанов.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
диверзификация!!! преди 12 години
и газ от азербайджан и от русия!!!
47
2
 
3
 
! Отговори
Боце Гоцев Лостов преди 12 години
Италия ще се оправи, гърците ще си върнат дълговете, Русия ще купи Америка и Китай ще стане 10 милиона, а вие още ще ровите в гардероба за комунистическия скелет, ще живеете като скотове и ще сипете отрова! Само тука ли имаше комунисти и ДС? Вие знаете ли, че ние бяхме най-разпасаната соцдържава, че германци, унгарци, поляци и чехи ни завиждаха за хлабавия режим? Там беше наистина гърч, бунтове, репресии, но никой отдавна не се занимава с това - гледат си работата хората и вървят напред!
46
1
 
3
 
! Отговори
Боце Гоцев Лостов преди 12 години
*** народ - слаба държава! Хем вече съвсем се затрихме, положението е толкова зле, че никой от властта даже не смее да говори на тази тема, не се знае дали ще изпролетиме, но тук пак е пълно със злоба и простотия! Пак Гоце, пак комунисти, пак Путин и Русия са ни виновни, като че ли некой е забил *** на "Западен поток" и ви пречи да си внасяте газ от Норвегия! Зтова сме такива смръдльовци, защото никога не сме можели да отсееме житото от плявата! Гоце, Моце, Боце, комунизи, КГБ - АКЪЛ МОРЕ!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гоце урежда износ на ток от непостроената АЕЦ Белене за Сирия и внос на газ от Баку без газопровод - все полезни неща.Важното е да ходи на лов.
44
2
 
1
 
! Отговори
profesora000000 преди 12 години
kato 4eta wsi4kite tezi komentari--vijdam 4e nie balgarite sme golemi boklyci-kakva zloba -kakva zawist--nepriemane na 4yjdoto mnenie--obijdane s nai wylgarni obidi--a be nie ne sme 4oveci nie sme dobitak
43
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 12 години
Е как така без Бойко бе Първанов.В тази държава нали никой нищо не преви освен Бойко Борисов ?
42
2
 
2
 
! Отговори
do djado petar преди 12 години
djado petre ne tiotiva na tezi godini da lijech vse ochte chervenite tachaci na parvanov rulmen petkov i luben gocev
41
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Оххх, айде да го назначават в някой руски газов гигант на работа, че да миряса! Газ, газ, газ, енергетики, цялото му президентстване беше подчинено на това.
40
3
 
9
 
! Отговори
до 39 преди 12 години
И какво искаш да ти се отговори? Че е агент Гоце. Първанов е два мандата държавен глава на Република България. Това време, лично аз, ще го запомня не с това, че е направил много лоши неща. Напротив. Лошото е че той много неща пропусна да направи. Не е чак, както казват някои "нищо не направи", но ... мисля, че можеше много повече.
39
6
 
8
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
Аз пък питам кой е бойко борисов?
38
5
 
6
 
! Отговори
Незнайко преди 12 години
Питам от доста време, ама никой не ми отговаря...Та, питам пак : Кой е георги първанов ?
37
5
 
8
 
! Отговори
комунист преди 12 години
време е някой да се съблече за другаря Първанов, да следваме примера на руските *** . Има една другарка Нина тука , да започне , да даде пример както се казва . То и грозни жени трябва да участвуват , може и с евтини , пожълтели *** - няма проблем, това си е пролетарско събличане , стриптиз между другари , наши са няма да придиряме
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дрюгарю Първанов, а питахте ли другаря Путин дали ви разрешава да внасяте газ от Азърбайджан? Ако не сте питали незабавно го питайте и го успокойте, че всичко това е само прах в очите на европейските наивници. Думите на другаря Първанов както винаги служат единствено да замаскират делата му.
35
4
 
10
 
! Отговори
Безработен преди 12 години
Гоцко си търси нова работа, като началник -газопровод.......
34
2
 
5
 
! Отговори
dingilev преди 12 години
Do nomer 14!Abe ti maloumen li si che hvalish DS ! I kakvo mi zashtitavash tehnite "sutrudnici".Pulneha soc lagerite i zatvorite s hora samo za edin vic sreshtu "partiqta".Vsichki takiva "sutrudnici" da umirat no bavno kakto tehnite jertvi!Komunisti dano ako ima "boji sud" toj da vi sudi!I ada shte vi se stori maluk!
33
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ние трябва да направим един малък пробив, да покажем на Европа как може да стане и след това ще стане и по-голямото, по- мащабното в рамките на всичките идеи и намерения за Южния газов коридор------- Типично за него разтягане на локуми по комсомолски...
32
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кажи ГОЦЕ...и пусни СИФОНА!
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пак са му дали милиончета на гоце...
30
2
 
9
 
! Отговори
ИМАТЕ МИ ДАННИТЕ преди 12 години
ТУК СЕ ПИТА КОЙ ПОРЪЧА БОБИ ЦАНКОВ ,ЕМИЛ КЮЛЕВ,МАНОЛ ВЕЛЕВ,ПАРВАНОВ ИЛИ БОРИСОВ ??????????АЗ ВИКАМ ДА СЯДАТ НА ДЕТЕКТОРА ,А АКО НЕ Е НИКОЙ ОТ ТЯХ АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН ДА ВЛЯЗА ВЪВ ЗАТВОРА КАТО ИЗВЪРШИТЕЛ
29
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Oт кога го чакаме този червен предател да напусне президентството!? И ето настана часът на дългоочакваната раздяла...ПФУ!