Реформата на Дянков : надбавките падат, бонусите растат

Investor.bg събра мнения на икономисти за предложенията
Обновена: 16 ное 2011 10:16 | 16 ное 2011 10:13,
59
Реформата на Дянков : надбавките падат, бонусите растат
Снимка: архив Булфото

Министърът на финансите Симеон Дянков представи предложението за реформа при заплащането на администрацията. Тя предвижда да отпаднат надбавките за трудов стаж и размерът на заплатите да се определя от качественото изпълнение на работата, като този компонент формира до 30% от възнаграждението.

Освен това министърът на финансите заяви при представянето на основните параметри на проектобюджета за 2012 г., че ще се търсят средства за увеличение през следващата година на минималните пенсии, тоест тези до 200 лева.

Investor.bg поиска мнението по тези въпроси на водещи икономисти.

Още по темата

Георги Прохаски – председател на Центъра за икономическо развитие (ЦИР)

Според данните, които имам досега по въпроса, посоката на реформите относно заплащането в администрацията е правилна. Ще отбележа, че един от основните проблеми, свързани с подобряване на бизнес климата в страната е именно подобряването на работата на администрацията.

А един от важните фактори за това е правилното оценяване на труда на всеки в администрацията и евентуалното стимулиране с по-високо заплащане. Разбира се, има рискове и от субективизъм при оценяването. Много се надявам, че при подготвяния нов начин на заплащане „плюсовете“ ще бъдат повече от „минусите“. Мисля, че този начин на финансово стимулиране все пак ще е по-удачен от надбавките за трудов стаж.

По-високото заплащане на държавната администрация, където има такова, би могло да дойде основно от съкращения на „раздути“ звена, а не от увеличаване на държавните разходи като цяло. Според мен, през 2012 г. няма да има икономически условия за повсеместно вдигане на заплатите в администрацията с 10%, както предложиха синдикатите.

Що се отнася до размера на пенсиите, очевидно е, че поне минималните, т.е. тези до 200 лв., би трябвало да бъдат повишени. Казано съвсем общо, това би могло да стане чрез повишаване на събираемостта на данъци и осигуровки и чрез увеличение на дела на осигурените.

Петър Ганев – Институт за пазарна икономика (ИПИ)

Досегашният начин за вдигане на заплатите в администрацията при нарастване на трудовия стаж, според мен не е много справедлив. А по какви точно критерии при новия метод на оценка сега ще се определя качеството на работа, зависи от различните министерства. Но стимули за добра работа по принцип би трябвало да има. Доколкото знам, в Министерството на финансите вече има донякъде въведена система за оценка на работата, от която зависят и стимулите.

А средствата за бонуси според мен би трябвало да дойдат от икономии. Обаче място за „генерално“ повишение на заплатите в администрацията, поне през следващата година, няма.

Минималните пенсии през следващата година би могло да се повишат, но трябва да се мисли и за по-цялостно решаване на въпроса с осигуряване на средства за пенсии чрез пенсионната реформа.

Георги Стоев – Industry Watch

Доколкото разбирам от предварителната информация, чрез предлагания нов метод на заплащане се цели повишаване на мотивацията при работата на администрацията. Според мен обаче големият проблем не е в мотивацията, тъй като повечето държавни служители имат мотивация да работят.

Ще дам пример. Има различни регионални звена на агенции и други държавни структури, където чиновниците сигурно работят добре, обаче всъщност необходимост от тези звена вече няма. А и само по себе си понятието „мотивация“ е трудно да се измери в цифри. Накратко, при повечето административни структури е трудно да се определи „пазарната стойност“ на работата им. Затова смятам, че държавните структури, които вече не са необходими, трябва да се съкратят. Същевременно тези, които поемат допълнителна работа, трябва да имат и увеличение на заплатите.

А за пенсиите – ясно е, че техният размер изостава от общата динамика на цените у нас. Затова поне минималните би трябвало да се увеличат. Но трябва да се прецени откъде да се вземат средства за ръст на пенсиите, защото, както виждаме, икономическото положение в Европа не се подобрява, а това засяга и нас.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
2
 
! Отговори
съвест преди 12 години
Бойко ставаш за смях, Дянков те повлича към дъното, той е един болен човек. Спри се и помисли, ще страдаш иначе много.Под това напрежение и в тази мизерия в която живеем надали ще се доживее до 60 години.
57
0
 
0
 
! Отговори
анонимен 2 преди 12 години
до 46 - те банкерите - кредитни милинонери не живеят от пенсията - даже може да я подарят на държават като благотвротелност..... Това все едно да казавш клоко са важни лили иванова там разин 150 лева на месец, при положение, че има милиони.... тния 150 лева тя може да ги хариже на държавата и пак няма да прокопсаме.
56
0
 
2
 
! Отговори
УМНО много УМНО преди 12 години
"Реформата на Дянков : надбавките падат, бонусите растат"Само ще допълня надбавките падат - СЕГА, бонусите растат - МОЖЕ БИ НЯКОГА АКО...СТРАХОТНИ РЕФОРМИ ! Браво на цайсатият финансов инвалид, абе не може да му се отрече на Тиквата че все такива си ги избира... *** то и за да ги избираш требе акъл а като няма става това!
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това е технология за отглеждане на г...лизци.
54
0
 
3
 
! Отговори
БОЖЕ! преди 12 години
Това е безумие,ако стане така,това означава,че вече шефа "винаги ще е прав" и ще може да си прави каквото си пожелае с подчинените си!!Уникална тъпотия! Характерна за Дянков.Не случайно беше казал,че професията му не е министър и ако не се получи просто си вдига парцалите за щатите,а ние,в България, да го д.ухаме!!!Ние сме опитни зайчета на тоя ***!!! Бойко, опомни се,защото на следващите избори и фалшификациите няма да ти помогнат да вземеш отново властта!!!!
53
0
 
3
 
! Отговори
БОЖЕ!!! преди 12 години
Гласувах за ГЕРБ и вече горчиво съжалявам! Не може да оставиш 30% от заплатата на работника да се определя от началника!Това е абсурдно!Че на кой началник му се дават пари!?Освен това веднага ще се започне с извращения от страна на началниците!Трябва да има стимул за работа - ОК,но този стимул не може да е субективната оценка на някой си шеф!Щом е така да се въведат обективни оценки! Като човек не ми харесват доста от колегите и ако съм им шеф какво ще стане!?Дали ще вземат пари!ББ,спри Дянков!
52
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Боко, Дянко-о-о-в и ти Тотьо, да Ви разкажа една народна приказка, а Трайков ли и на тебеНастрадин Ходжа, казал на Хитър Петър:- Петре, научих магарето си да не яде- И какво ще го правиш сега? рекъл Петър- Ще го правя на кюфтета- Защо? - Очудил се Хитър Петър- Защото ТЪКМО ГО НАУЧИХ ДА НЕ ЯДЕ И ТО ВЗЕ ЧЕ УМРЕБорисов, Дянков, и ти Тотьо, в ДЕМОКРАТИЧНИТЕ разпределителни системи, за разлика от вашата либерална, има ПРАГОВЕ НА ЧОВЕЧНОСТ:- Цената на живота ни (като на животни), се нарича - "Жизненен минимум" и днес е 248лв. При по-малки доходи ни умъртвяват, чрез глад това се наричаФИЗИЧЕСКИ ГЕНОЦИД и е престъпление срещу човечеството, за което няма давност!!!- Минималната цена на труда ни, като на социални животни, се нарича - "Социалнен минимум" и е 692лв. По-малка малка минимална заплата еСОЦИАЛЕН ГЕНОЦИД!!!- "Издръжката на едно дете" е средно 370лв. При по-малко средства се извършва НАЦИОНАЧЕН ГЕНОЦИД...!!!ОТ КЪДЕ ПАРИ?1. Средната ни работна заплата е 17% от средноевропейската, а произвадителността на труда ни е 27%!!! Следователно средната ни заплата БЕЗПРИКОСЛОВНО ТРЯБВА, да е не 640лв., а 1026 лева ЗАЩОТО СМЕ СИ ГИ ИЗРАБОТИЛИ!!!2. Данък печалба да се удържа при източника/ТУК В БЪЛГАРИЯ... За инвестираната и част в България, ТРЯБВА, да се намали на 5%... За неинвестираната данъка да е 37.5% (в Германия е 35%), колкото са удръжките на работещите граждани, а данък девидент у нас е само 5%..., а би трябвало да е колкото на нормалните хора 10%...!!!3. Премахване ТАВАНИТЕ за пенсионни, здравни и осигурителни плащания, и удържането им от всички доходи от ТРУД, СОБСТВЕНОСТ И СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, да е под размера на минималната пенсия от 136лв, която е доход от честен труд- Дянков, днес ДВЕ ТРЕТИ от парите ни за НОРМАЛЕН ЖИВОТ, изработени от нас до стотинка, се ПРИСВОЯВАТ/КРАДАТ от безмерно силната, спрямо отделния човек ОЛИГАРХИЯ, а днешната СВРЪХЛИБЕРАЛНА ФИНАНСОВА ДИВАЩИНА, на Дянков, е отковен ГЕНОЦИД СРЯМО БЪЛГАРСКИЯ НАРОДГеноцида е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО ЗА КОЕТО НЯМА ДАВНОСТ!!!- Народе!!!!
51
0
 
2
 
! Отговори
не пасем трева преди 12 години
Надбавките са сигурни, а бонусите винаги под въпрос.
50
2
 
3
 
! Отговори
anonimna преди 12 години
Vie nqmateli maiki i ba6ti,nqmali da ostareete.Maika mi izglegda malko e rabotila na poleto 40god.v styd i pek...za 130 lv. pensiq.Sram i pozor.Pri 37 i nagore gradysi......ne izlizaite stoite na sqnka nosete si voda i t.n. a tq i mnogo drygi kato neq cql den sa se parjili kato riba.Pisna mi ot malooymnici i texnite komentari.Kvi sa tiq tavani na pensii,minimalni.......trqbva da sa edni za vsi4ki. Pri pokypki i pla6tane na smetki cenite sa ednakvi.Nqma minimalni nqma tavani.
49
0
 
0
 
! Отговори
haha преди 12 години
premesti go djankov
48
2
 
3
 
! Отговори
До 46 - Аман от соц. преди 12 години
В голямо заблуждение си - това не е социалистическа уравниловка, а капиталистически нескопосан опит за физическо оцеляване на пенсионерите.И не съм съгласен новоизлюпени банкери пенсионирали се през 1995-1996 с три години внасяли голями осигуровки, сега да ми получават по 15000 лева пенсия. Може, но само ако пенсията се смята според осигуровките за целия трудов стаж.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 46 - Аман от социализъм, щеше да си прав, ако пенсиите отразяваха осигуровките плащани през целия трудов стаж, а сега това не е така. Достатъчно е да си се пенсионирал в времето, когато се изискваше само 3 последователни години трудов стаж като основа за пенсията ти и ето ти как пи огромна диференциация в доходите след 1989-та година, мялко на брой хота с 3-4 години с огромни доходи, изведнъж искат пенсия от по 10 хиляди лееа, 20 хиляди лева и т.н. Малко са заслужилите за по-висока пенсия.
46
2
 
5
 
! Отговори
Аман от социализъм преди 12 години
Престанете с тая социалистическа уравниловка. "Вдигаме минималните пенсии"-защо? Правилно ли е? Не, сто пъти не! Който каквото си е изработил като пенсия това да получава. Ако се вдигат пенсии, то трябва еднакъв процент за всички такива! Стига сте гледали в чуждото канче! Ами този измислен таван на пенсийте. Правилно ли е? Не, сто пъте не! За него обаче въобще не се говори. Малко работил, ниска заплата и осигуровки-малка пенсия. Това е положението!
45
1
 
7
 
! Отговори
Нина преди 12 години
Всички чиновници, с които работя /за жалост ежедневно/, не смеят да вземат ни едно самостоятелно решение, слушкат шефа, дори когато ги кара да правят нещо в противоречие със законите. Е, сега като им зависят паричките директно от въпросното началниче как мислите - ще работят по-добре или ще се подлагат по-активно на шефа. Аз зная отговора и ми се плаче какво ме чака.
44
1
 
11
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Учудващо наивни коментарии в тон с предложенията на ГЕРБ.Как си мислите, че става оценяването на някого си? Имате ли си изобщо на идея,че нещо,което не можеш да го измериш количествено,не може да бъде оценено обективно? До сегашният начин на плащане държавите са стигнали след столетия опити на проби и грешки.Сега Дянков с един замах ще ни върне 2-3 века назад. Атестацията - прави се формуляр, попълва се от началника и ти се дава да го подпишеш, че си запознат, но това не отразява работата ти.
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Откъде-накъде ще се вдига минималната пенсия?! Това означава, че този дето се е осигурявал на минималата заплата, ще визма пенсия, колкото другите, които са се осигурявали на заплати близки до средната. Точно обратното трябва да се направи - да се свали размера на минималната пенсия и който не се е осигурявал, да си поличи според осигуровките. Това е начина да се вдигнат пенсиите в България - на всекиму според осигуровките.
42
10
 
1
 
! Отговори
bg преди 12 години
според мен твърдата заплата на работещите в държавния сектор трябва да е не повече от 30 процента а останалото ако си го заслужат а това май няма как да стане
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДУПЕтатите, министрите и съдиите на минимална заплата! Да пътуват с градски транспорт с карти заплатени от минималната им раб. заплата! Да си носят тоалетна хартия от вкъщи, както и течен сапус за да се пестят пари на държавата. Да минат курс, заплатена със средства от минималната им работна заплата, как се оцелява с мин. раб. заплата! Да се пенсионират на 70 г. и да имат пенсия в размер на 70% от осигурителните им вноски!Да ползват мед. помощ, ако могат да си го позволят!
40
1
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 12 години
Няма логика да се отива към уравнилоква в пенсиите, както предлага правителството на ГЕРБ! Какво означава да се вдигнели минималните пенсии? Това означава хората,които са укривали доходи и са плащали осигуровки върху минимални суми,сега да им се изравнят пенсиите с хората,които са си плащали осигуровки според доходите.Трябва да се направи точно обратното на това на ГЕРБ - да се разшири диапазона между най-ниската и най-високата пенсия и всеки да си получава пенсия според внасяните осигуровки .
39
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мале , мале как се изплашиха чиновничетата :)гледам бълвате тука огън и жупел ... хихихихи

Спонсорирани публикации