АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011

Изпълнението на проекта продължава да е под въпрос
Обновена: 3 яну 2012 14:46 | 3 яну 2012 14:46,
149
АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011
И миналата година бе белязана от протести срещу АЕЦ Белене. Снимка: БТА

През януари беше обявено, че започват разговори с експерти от Росатом - в чиято структура влиза и избраният за изпълнител на АЕЦ Белене "Атомстройекспорт“, за да се получи „яснота“ по окончателната цена на централата. Този въпрос обаче и досега не е решен.

Вместо това, от руска страна отново беше изказана готовност за финансиране на старта на строителството на централата.

През февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира“.

Борисов обаче бе категоричен, че ще иска от Европа отново да потвърди, че „тези реактори ще са безопасни“.

При варианта, който се обмисля за разпределението на собствеността в АЕЦ Белене, предвиждаме делът на държавата да е мажоритарен, тоест поне 51%, казаха малко след това  премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Беше поставено задължително условие, че държавата не трябва да плаща пряко за строителството на АЕЦ Белене, нито да се дават държавни гаранции за заема, който ще е необходим за изграждането на централата.

През март министър-председателят съобщи, че дори се обсъжда идеята – при положение че се договорим с Росатом – мощността на двата реактора на бъдещата АЕЦ Белене да се увеличи от 1000 на 1200 мегавата чрез замяна на руските турбини с френски. Тази идея обаче няма продължение, поне досега.

Аварията на ядрения реактор в Япония след опустошителните земетресения в страната през март предизвика повишаване на изискванията в Европа към безопасността на атомните централи – както за действащите, така и за тези, които предстои да се изграждат.

Втората част на анализа четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
2
 
! Отговори
nick преди 12 години
провери кой купува тока от АЕЦ, не са само турци но около 80% отива за тях
83
2
 
11
 
! Отговори
ДА на АЕЦ Белене преди 12 години
Какви стават сега голямата част от завършващите образование младежи - бармани, шофьори, шивачки и ред други професии все в сферата на услугите. НЯМА ДА ОТСКОЧИМ НАГОРЕ, ДОКАТО НЕ РАЗВИЕМ ПРОИЗВОДСТВА. Спомнете си, че преди половин година дори Италия прояви готовност да купува бг ток с електропровод под Адриатическо море. Празнодумство е да се говори, че няма да има къде да се продава. А ние се каним все на дъното ли да стоим? Няма ли да се развиваме и на нас също да трябва енергия? Все сме недоволни, че има голяма безработица и заплатите малки, а сме против да се строи нещо ново. На всяка идея се намират противници.
82
9
 
2
 
! Отговори
ЗА АЕЦ-БЕЛЕНЕ.... преди 12 години
...НЕ СА 6-млрд.....А , 20-млрд. --КАТО КРАЙНА ЦЕНА!3-млрд., ВЕЧЕ СА ОТКРАДНАТИ ОТ "ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ"!САМО ЯМАТА...СТРУВА 3-мрлд.э.!!!!!!!!!!!!!!!!!
81
7
 
1
 
! Отговори
ii преди 12 години
За 6 Милиарда могат да се странират ВСИЧКИ жилища в БЪЛГАРИЯ. (И ще намалим разхода на ток поне с 20%) ,а аз още 6 (които предвиждат за допълнителните им разходи) могат да се оправят половината всички пътища, да се оправят 10 болници в големите, да оправят 200 училища.Заробиха България заради едини процент далаверка.
80
1
 
5
 
! Отговори
За Domuz осман преди 12 години
думата turk (турчин), се използва в две значения като наименование на тюркменските села и като обидна дума, означаваща ***, празноглав. Cingene Turk Domuzu!Gypsy Turkish pig!
79
2
 
7
 
! Отговори
До тъпаците! преди 12 години
Бойко : Вдигането на тока идва от зелената енергия. Това трябва всички, които говорят за зелената енергия да го обясняват. -- Слънчевата е 800 лева, вятърната - 170 лева, биомасата е 360 лева, плащаме от електромерите всички българи. Трябва да сме по-ясни в изказа.
78
5
 
6
 
! Отговори
осман преди 12 години
Европа трябва да не допусне дивите славянски варвари-българите да имат достъп до атомна енергия!!!!
77
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цената от ВЕИ стремглаво пада , да ама не защото цената от ВЕИ се фиксира от държавата чрез закон а цената от АЕЦ и прочие класически технологии се определя от производствени разходи така че бляновете за ниски цени на тока от ВЕИ са си блянове още по-вече като се има пред вид че сумаси мутри от Цветелина до Кремиковските братя от Октопода са инвестирали във ВЕИ заради високи административно определени цени.
76
2
 
5
 
! Отговори
до 74 преди 12 години
Цената на тока от ВЕИ стремглаво пада, цена от фотоволтаици - от 800 лв./МВтч до 600 лв., с тези темпове през 2050 може да се стигне до цената от АЕЦ, която е 15 лв./МВтч. Да има добри решения, но все още са скъпа инвестиция, която е трудновъзвращаема, ако няма висока цена а тока. Немците инвестират преди всичко за изграждане на малки мощности, които да са на мястото на потреблението и стимулират да го използваш, а не да го продаваш на електроразпределител
75
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Къде видя, че турци купуват от АЕЦ? А румънци и сърби и гърци откъде купуват?
74
1
 
2
 
! Отговори
nick преди 12 години
е да ама сега основно турци купуват от АЕЦ, и проверете договора, себестойност 1,8 а се продава на Турция по 3, добави тук и инфо ние по колко го плащаме на ЕОН...
73
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До Червените *** Недоклецани *** от обратната Кутевската форумна орда! Абе *** ниедни, до кога трябва да ви се набива в *** кратуни една елементарна истина, а тя е че Борисов е 1 защото ви изгони от властта и води държавата уверено напред, към Европа, а не към Анадола, както беше до сега, до като вие муньовците на БСП постоянно се мъчите да върнете на власт ТройнО крадливата коалиция. Вие долни предатели потурджии не проумяхте ли най-после това, което вече и малките деца знаят отдавна, че сте безкрайно вредни за България. Поне си признайте престъпленията към страната, но тъй като не можете или не искате да си признаете, даже напротив, опитвате се с типичната си комунистическо-Гьобелсова демагогия да извъртите така нещата, че вашите престъпления, заради които сме на това дередже да ги прехвърлите на Борисов, който за пръв път започна да прави истинска европейска политика и това се оценява от всички европейски и световни лидери. Но вие долни продажници на всичко българско и родно не се спирате да го плюете, за това ще ви повтарям, че сте едни гадни лайногълтачи и нищо повече, жалки вредители и провокатори, работещи за жълти стотинки срещу интересите на родината ни, нещастни *** смрадливи!
72
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А износът на енргия не е ли пари за държавата а това че всеки има стимул да открива прозводства там където има излишък на енергия и то евтина- Тук не говорим за цена на тока за мен и теб (там питай ЧЕЗ и ЕВН ) тук говорим за цена на произведеният ток. -------------------- Няма да има износ на никаква енергия, защото няма такова голямо търсене. Навсякъде се строят централи и се подобрява енергийната ефективност.
71
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Истината е ВЕИ , цената на тока произвеждан от тях всяка година пада , германците не са луди да слагат навсякъдето където може слънчеви или вятърни системи , а ние имаме 30% попвче от тях слънчева радиация , защо в нещо хубаво да не сме в челото .
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Царо бившия работодател на митрата, извади от прахта този проект и вероятно мутрата ще го довърши, и то не за друго ами щото за вземали едни пари от руската мафия :) а на нас дупе да ни е яко кажи речи всеки работещ българин под една или друга форма ще трябва да плати по 3500 евраци
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Знаеш ли колко са китайските заплати, че те са по-високи от нашите.-------------- Защо тогава не отидеш в Китай да работиш за 100 долара, да те видим?
68
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 67 само за осветление в следващите 10 години може да падна потреблението 10 пъти при сегашна осветеност , разбира се ние те първа ще се осветяваме още
67
0
 
5
 
! Отговори
До 66 преди 12 години
Абе умнйо а сега каква е зависимоста а? Дори и Амриканците който ще дадът много по-лоша оферта те няма дори да строят никога тук -просто правят секано на Русия, а така и на нас (Защото за руснаците е по важно да стъпят на европйският пазар дори без да са на голяма печалба ). Дори и Амриканците да решат да строят какво ще става с отработеното гориво а ? Руснаците си го взимат а от Американските реактори ?
66
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде стига с тия простотии, че ставаме зависими от Русия, бре! А, оня ден ЕС като подписаха документа за 20 милиарда помощ от руснаците за ЕС, от кого станаха зависими? А след 5 години, като ни откажат руснаците да удължат живота на блоковоете в Козлодуй, американците кабел през океана ли ще ни пуснат, че да ни дават ток, а? Научили сте некви невъобразими простотии и ги повтаряте до откат!
65
1
 
9
 
! Отговори
друг българин преди 12 години
Хубаво казваш 7ми и 8ми блок, но до къде са проектите за тях. А, няма ли и сега какво, още 10 години и може и да стигнем до начало на строеж, а за Белене поне всичко що се отнася до проектиране, оценки и т.н. е минало, вече е чист политически въпрос и е крайно време да се каже ясно ДА или НЕ, защото това си носи и своите политически последствия

Спонсорирани публикации