АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011

Изпълнението на проекта продължава да е под въпрос
Обновена: 3 яну 2012 14:46 | 3 яну 2012 14:46,
149
АЕЦ Белене – стъпка настрани и ново отлагане през 2011
И миналата година бе белязана от протести срещу АЕЦ Белене. Снимка: БТА

През януари беше обявено, че започват разговори с експерти от Росатом - в чиято структура влиза и избраният за изпълнител на АЕЦ Белене "Атомстройекспорт“, за да се получи „яснота“ по окончателната цена на централата. Този въпрос обаче и досега не е решен.

Вместо това, от руска страна отново беше изказана готовност за финансиране на старта на строителството на централата.

През февруари премиерът Бойко Борисов заяви, че „ако не започнем да строим АЕЦ Белене и бъдат спрени пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй, при цените на електроенергията от ветрогенераторите и соларните паркове, след 15 години икономиката на България ще банкрутира“.

Борисов обаче бе категоричен, че ще иска от Европа отново да потвърди, че „тези реактори ще са безопасни“.

При варианта, който се обмисля за разпределението на собствеността в АЕЦ Белене, предвиждаме делът на държавата да е мажоритарен, тоест поне 51%, казаха малко след това  премиерът и министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков.

Беше поставено задължително условие, че държавата не трябва да плаща пряко за строителството на АЕЦ Белене, нито да се дават държавни гаранции за заема, който ще е необходим за изграждането на централата.

През март министър-председателят съобщи, че дори се обсъжда идеята – при положение че се договорим с Росатом – мощността на двата реактора на бъдещата АЕЦ Белене да се увеличи от 1000 на 1200 мегавата чрез замяна на руските турбини с френски. Тази идея обаче няма продължение, поне досега.

Аварията на ядрения реактор в Япония след опустошителните земетресения в страната през март предизвика повишаване на изискванията в Европа към безопасността на атомните централи – както за действащите, така и за тези, които предстои да се изграждат.

Втората част на анализа четете само в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
12
 
! Отговори
До 63 преди 12 години
Само си представи, че след 10 години в България 30% от автомобилите и 100% от градският транспорт са елетрически, помисли си само за тях колко електроенергия ще трябва. Вярно е, че се работи за енергийна ефективност, но има много новости в живота ни, които изискват ток. Освен това, при положение, че сумати и мощности излизат до 2025 година, ще те питам от къде ще намираш ток само за осветлението, па камоли са си заредиш телефона.
63
9
 
5
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Въпросът за Белене е стратегически. Зависимостта на БГ от Русия става ТОТАЛНА.До русолизците: Защитавайте нашите,а не руските интереси. Не ни трябва нова руска цъкаща адска....централа.
62
4
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 12 години
Бате, работим ли по удължаването на срока на експлоатация на 5ти и 6ти блок? Скоро е и икономиката ни ще се съсипе след максимум 10 години, а не след 15.По-добре 7ми и 8ми блок на Козлодуй.
61
4
 
8
 
! Отговори
панически страх преди 12 години
Пожарникарят е изпаднал в панически страх и за това отлага всичко!
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За последните 10 години произв.мощности у нас са се удвоили , но не и птреблението защото се гони енергиина ефективност , така че на кого ще се продава този ток като на балканите е същото. Не разбрахте ли че този проект е със чисто геостратегическа цел и касае само руснаците не нас.
59
1
 
8
 
! Отговори
ДО 58 преди 12 години
А износът на енргия не е ли пари за държавата а това че всеки има стимул да открива прозводства там където има излишък на енергия и то евтина- Тук не говорим за цена на тока за мен и теб (там питай ЧЕЗ и ЕВН ) тук говорим за цена на произведеният ток.
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
2 блока по 1000 Мвт * 24 часа *365 дни в годината = 17 520 000 Мвч / безавариино целогодишно , когато са пуснати и двата / Инвестицията само за блоковете в момента се върти окло 6 млрд , а някой изисляват че с съпътстващата инфраструйктура ще се удвоят и като имате предвид непрекъснатото повишение на цената на горивото и много-скъпоструващата цена за експлоатация защото това си е опасно скъпоструващо високотехнологично произв. смятайте вие за колко ще се изплати
57
0
 
6
 
! Отговори
до 58 преди 12 години
Знаеш ли колко са китайските заплати, че те са по-високи от нашите.
56
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Спряха Бургас-Александруполис и спря една от най-голямата далавера на агент Гоце - българския Капи туто ди Капи. Заради ангажимента му и активното лобиране за тези проекти, наречени с гръмкото име Голем шлем, енергийната мафия /наша и руска/ го дари с много милиони и сега след като не можа да изпълни обещанието си към нея и да се отблагодари на руските си покровители, дедо Гоцко е бесен от това неблагоприятно развитие на нещата, бизнеса му с енергийната мафия ще секне, а от там и постъпленията в Гоцевите авоари в Швейцария ще намалеят драстично! За това сега дедо Гоцко хапе като бесно куче чрез копоя си Славчо Трифонов от БТВ-то - известен лайногълтач и БСП-ундо ***, който всяка вечер с идиотската си трупа от *** ни поднася собственото си меню: набързо притоплени стари *** на Гоцевите другари-олигарси, които умират от яд, че Бат Бойко ги отстрани от държавната хранилка и сега пишман милионерите няма какво да крадат! А сега е на път да секне и другата добре замислена далавера с АЕЦ Белене, от която триперливия Гоцко се надяваше да прибави още милиони към Швейцарските си сметки! Впрочем голяма част от милионите на Трипера дойдоха още преди години, когато се започна изграждането на АЕЦ-а и потънаха в червени фирми над 1 милиард лева и сега си имаме един огромен гьол-символ на комунистическата алчност и некадърност!!!!!
55
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бойко говори глупости, как така ще фалира икономиката ако нямало Белене? Белене няма да им подарява тока, а ще го продава на същите цени, на които ще могат да си го купят от друго място. А надежди да имаме промишленост скоро време няма и това е само заради наличието на евтина работна ръка в Азия. Заводи могат да ви построят само ако се навиете да бачкате за китайски заплати и да живеете на китайски и индийски стандарт- тоест, като ***.
54
1
 
2
 
! Отговори
до 53 преди 12 години
важното е турци да няма - много са зле.
53
2
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 12 години
И колко ще струва според теб , като в последните 10 години е скочила цената на горивото 10 пъти
52
0
 
4
 
! Отговори
обичам те преди 12 години
Много си ТЬП,Ксеркс!!!!!!!!!!!!!!
51
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хора не разбирате ли че Белене няма да работи за нас а за европа ... тока ще си поскъпва... независимо дали ще го има Белене или не ...
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не знам кой е главния изпълнител на проекта, но има американци, чехи, японци и италианци, за други не знам
49
1
 
14
 
! Отговори
До Жоро преди 12 години
Аха дойдохме си на думата. Жорка колко струва киловат час от инвестиците на САЩ в Мариците а ? И колко ще струва от Белене.
48
13
 
4
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Реализирането на Белене е единствено в интерес на БСП и Русия!
47
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ТЕЦ 3 е строена ОТ ИТАЛИАНЦИ. Нищо общо няма строителството с келявите янки.
46
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
относно САЩ и ТЕЦ марица изток 3САЩ наистина инвестират в модернизацията на няколко блока, но не мога да разбера защо има 3-4 под изпълнителни фирми
45
7
 
4
 
! Отговори
явертъ преди 12 години
факт е че комунистите и техните симпатизанти са най надъхани за аеци. тяхната мегаломания я няма никъде по света.

Спонсорирани публикации