Chevron плаща на Еквадор 18 млрд. долара глоба

Компанията е осъдена заради замърсяване около Амазонка преди 18 г.
Обновена: 4 яну 2012 18:55 | 4 яну 2012 18:54,
22
Chevron плаща на Еквадор 18 млрд. долара глоба
Снимка: архив, Reuters
Заради замърсяване на околната среда в областта на река Амазонка вторият по големина нефтен концерн в САЩ Chevron бе осъден да плати на Еквадор обезщетение в размер на почти 20 млрд. долара, предаде Ройтерс.
 
Състав на еквадорския апелативен съд потвърди взетото през миналия февруари на първа инстанция решение. Тогава заради замърсявания в областта на Амазонка Chevron бе осъдена първоначално на глоба в размер на 8,6 млрд. долара. По-късно обаче обезщетението бе увеличено повече от двойно – до 18 млрд. долара, тъй като концернът не се е извинил публично, както е повелявала първата присъда.
 
По време на обжалването пред апелативния съд присъдата е била потвърдена във всички части. Това се отнася и до въпроса за моралното обезщетение, заяви съдът, базиран в Лаго Агрио. Chevron обаче твърди, че в случая има измама и обяви, че ще предприеме действия пред американски съд. Компанията също така има възможност да се изправи и срещу най-висшия съд на Еквадор.
 
Случаят привлече вниманието на международната общност. Петролните компании се опасяват, че той може да стане прецедент. Наскоро Chevron бе дадена на съд в Бразилия заради замърсяване с нефт при сондиране край бреговете на Рио де Жанейро, като държавата иска милиардно обезщетение.
 
Президентът на Еквадор Рафаел Кореа приветства присъдата. „Справедливостта възтържествува“, заяви той, правейки паралел с борбата между Давид и Голиат. По думите му никой не можел да отрече вредите, причинени в областта на Амазонка.
 
Съдебната сага е с 18-годишна давност. Живущи в региона се оплакват тогава, че американският концерн Texaco, придобит през 2001 г. от Chevron, е изхвърлял неправилно остатъци от петролни кладенци и по този начин е замърсил големи райони на тропическите гори. Това доведе до заболявания и смъртни случаи сред местните жители.
 
Chevron пък се аргументира, че Texaco е отстранил всички нефтени замърсявания, за които е бил отговорен. Ищците също атакуваха първоначалното съдебно решение, настоявайки за по-високи глоби.
 
Американската компания планира да започне дейност и в България. Работната програма на енергийния концерн за проучване за шистов газ, която фирмата смята да представи на правителството, ако няма мораториум върху тази дейност, предвижда да бъдат направени четири проучвателни сондажа.
 
Според плановете на компанията два от проучвателните сондажи трябва да са през 2015 година, а другите два - през 2016 година. Дотогава не се предвиждат никакви сондажи, освен сеизмични проучвания.
 
От Chevron са обяснили, че им е необходимо време, за да направят анализ на съществуващите сондажи, както и сеизмичните проучвания, които не са свързани със сондиране.
 
През лятото Министерският съвет разреши на компанията да извършва проучване за евентуални залежи на шистов газ в определен участък в Североизточна България с площ близо 5000 кв. м. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Chevron
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
ринго преди 12 години
продажниците от гербовото правителство даде разрешение за унищожаване на БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ на скапаните американски *** .Дано това правителство се продъни в АДА заедно с тъпият Боко начело.Най големият демагог обеща да не подписва но подписа на пук за едното потупване по рамото от Уорлик
20
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 12 години
Дойдат ли Шеврон в България ще започнем да внасяме жито от Русия,Добруджа ще бъде отровена.
19
1
 
13
 
! Отговори
до 19 преди 12 години
А не е ли по-лесно да отпишем "любимото ни правителство" вместо безценна част от България?!
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То си има филм "Суровата истина за Шеврон"/Crude-the real price of oil/ се казва и документално представя как хорицата пият вода с петролни продукти,щото друга няма и всички са болни от рак.Също в тоя филм екологът на Шаврон излиза и казва че те били болни щото живеели бедно не щото имало петролни продукти във водата.А и петрола въобще не бил вреден за хората....За съжаление любимото ни правителство продължава да лобира за Шаврон и скоро ще трябва да отпишем Добруджа като място за живеене.
17
1
 
6
 
! Отговори
Нострадамус преди 12 години
Последиците върху Природата са необратими. Помнете ви думите:Ще дойде време, когато богатите от целия свят ще се преселват там, където има останала природа. Не случайно си купуват острови и в момента!
16
0
 
6
 
! Отговори
сондьор преди 12 години
Те руснаци, американци, европейци и каквили още не специалисти отдавна ни "сондират" и всеки път е с по-голяма сонда ;)
15
0
 
13
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Те ако намерят газ, не знам как ще ги спрем да почнат добив. Такива компании , като Шеврон не се спират лесно.
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Те нямат изобщо намерение да ги плащат. Отговорили са,че когато ада замръзне, тогава ще ги платят. Има филми за Еквадор, който се интересува да ги гледа. Който не иска да ги гледа, да не пише глупостите си.
13
1
 
14
 
! Отговори
за Витков! преди 12 години
Не знам не съм геолог и не мога да взема компетентно отношение , но при условие ,че има такива дела по света срещу тази компания и наблюдавайки отношението и по тезе казуси би трябвало да ни светне огромна червена лампа с звукова индикация, че не стават за тази работа в добруджа! В крайна сметка ние сме дали на концесия в Челопеч да ни смучат златото за без пари пък сега ще гониме някаква мнима енергийна независимост! Време е да се появят истински държавници в тази клоака,че иначе тежко ни......
12
11
 
1
 
! Отговори
44 преди 12 години
Абсолютно не съм съгласен с това, че проучванията са екологична заплаха. Те са си чист сондаж, както при добива на суров петрол, за да се установи има ли ги тези пресовани слоеве с газ между шистовите скали. Хидравличното изпомпване идва чак при евентуалния добив. А иначе казвам, че съм съгласен да ни направят проучването, защото това, че имаме шисти не означава, че там има газ.
11
0
 
12
 
! Отговори
анти преди 12 години
44 самата технология на проучване е екологична заплаха,а не само добива, има достатъчно информация за фракинга ,попрочети и може би ще ти се изясни защо не бива да се допускат никакви сондажи
10
10
 
2
 
! Отговори
44 преди 12 години
Аз съм съгласен да извършат проучванията и да им забраним след това да го добиват, защото поне ще знаем дали имаме газ или не. След време може да се измисли технология, която да го добива без екологични последици. Не се притеснявайте толкова, защото все още не е ясно дали има такъв газ.
9
0
 
5
 
! Отговори
Грр преди 12 години
Всички те ще горят в ада в страшни мъки!
8
3
 
4
 
! Отговори
инж. Николов преди 12 години
Хайде редактирайте си заглавието. Къде точно в статията пише, че Шеврон са ПЛАТИЛИ???Хубаво е да привличате читатели с фрапантни заглавия, но все пак сте уважавана медия или поне ви смятах за такава... Не манипулирайте и без това не добре информирания българин. Ако е авторска грешка то си я поправете. Или пък е поръчкова статията???
7
0
 
28
 
! Отговори
анти преди 12 години
На 14 януари, събота, много български градове с протести ще кажат категорично НЕ на проучването и добива на шистов газ по технологията хидравличен удар.
6
0
 
25
 
! Отговори
анти преди 12 години
Ами вместо да си чешете пръстите тук излезте на Национален протест на 14 януари и се включете в подписката срещу фракинга
5
2
 
18
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Ами това са братята хамериканци, дето искат да копат шистов газ в Добруджа.
4
2
 
35
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 12 години
Сега разбрахте ли, американофилски тъпоглавници защо еколозите протестират срещу шистовия газ който Шеврон се кани да добива? Защо психично слаби създания като странджата никога не коментират подобни новини ? И спрете да наричате комунист, всеки който не понася простотиите на Америка. Англия , Франция Великобритания и цяла зап. Европа са забранили със закон добив на шистов газ на тяхна територия, те комунисти ли са?
3
0
 
13
 
! Отговори
кари преди 12 години
абе боко нещо да кажеш ,а ,сега има информация не като при тато ще те слушам да ми даваш *** примери айде оставайте си с цветето да завъждате свет чао тикво
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
пука им на шеврон ,че са ги осъдили нали са черпали доста години петрол от Еквадор сега бягат без да плащат и отиват в друга страна да черпат в някоя изостанала като България например.В България правителството с лека ръка ще им даде да си правят каквото си поискат даже и съда ще е на тяхна страна.

Спонсорирани публикации