Бизнес и синдикати: Осигуровки за всякакви трудови доходи

Двете страни излизат с общи законодателни предложения
Обновена: 5 яну 2012 15:28 | 5 яну 2012 15:28, Бойчо Попов
58
Бизнес и синдикати: Осигуровки за всякакви трудови доходи
Снимка: Dnes.bg

От Миглена Иванова, Investor.bg

Осигуровки да се плащат за доходи, получени от всякакви форми на труд. Това е едно от законодателните предложения на синдикати и работодатели, които до дни ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Предложението предвижда пенсионерите и определени категории самоосигуряващи се лица, които сега не плащат осигуровки, да започнат да ги превеждат наравно с всички останали работещи, уточни изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

Двете страни очакват премиера да реши как становището им да бъде отразено законодателно.

Работодатели и синдикани предлагат още да се криминализира укриването на осигурителните вноски.

Божидар Данев поясни, че в тази връзка ще бъде поискано прецизиране на текстовете от Наказателния кодекс.

Пламен Димитров от КНСБ допълни, че и бизнесът и синдикатите настояват наказанието за умишлено укриване на осигуровки да се уеднакви с наказанието за укриване на данъци.

Двете страни предлагат още да се плащат едни и същи лихви за забавени плащания към държавата. В момента лихвите при забавяна на данъци и осигуровки са различни.

В предложенията е залегнало и искането - ранното пенсиониране в системата на МВР, МО и съдебната система да зависи от изпълняваната длъжност на конкретното лице или от степента на риска при упражняване на професията. Известно е, че сега преференцията за предсрочно пенсиониране се отнася за всички заети в системата.

Иска се още от пенсионно-осигурителното законодателство да бъдат извадени всички социални плащания от осигурителен характер, както и да се осъвременяват редовно всички пенсии.

В предложените текстове се настоява да бъдат разкрити лични осигурителни сметки на всички държавни служители, което на практика означава те сами да се осигуряват. Това обаче трябва да стане при условие, че заплатите им ще бъдат компенсирани с размера на същите вноски, е записано в бизнес предложенията.

Предвижда се още да бъде възстановена публичността на работата на тристранния съвет. Бизнес и синдикати настояват тристранката да има интернет страница, където да се публикуват всички решения и протоколи от заседанията.

Бизнесът и синдикатите са на мнение, че тристранката трябва да заседава редовно всеки месец, а при наличие на законодателни предложения от някоя от страните да има и извънредни събирания.

Освен това се настоява депутатите да не могат да заобикалят тристранката, когато правят предложения за изменения на трудовото и осигурително законодателство. В този случай председателят на ресорната парламентарна комисия трябва да изисква становището на тристранния съвет, обясниха двете страни.

Още новини за българската икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: синдикати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
5
 
! Отговори
барри преди 12 години
Защото, моето момче Руменчо, теб никой не те кара насила да работиш и да плащаш Данък общ доход 10%, а можеш да живееш само от дивиденти и да плащаш 5%, а другите балами, които работят да си плащат 10%. Освен това за финансовите сделки няма никакъв данък. Дори се подготвяше евродиректива за да се облагат. САЩ и Русия не са съгласни да има такъв данък. Просто умът ми не го побира колко си дебилен с тези си разсъждения и как не правиш разлика между две съвсем различни неща.
37
1
 
17
 
! Отговори
Пенка преди 12 години
А допълнителните суми в пликчета на депутати в НС, защо все още не се облагат?
36
3
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
най-добрия начин за борба с бедността е бедните да се оставят да измират от глад и болести. това е положението драги зрители, и искате или не, накрая така ще стане. тъй че по-добре по лесния начин, доброволно, иначе с кланета и войни.
35
2
 
17
 
! Отговори
зъл преди 12 години
34 Проблемът приятелю не е дали ще взимаш осигуравки от работещите пенсионери или не, а каква ще е реалната полза за тях :) (и не само). Докато олигофренията с това да се пълни една каца без дъно и дефакто на този от който искаш да взимаш пари не му се дава нищо и той няма стимул да се осигурява няма как нещата да проработят. Просто няма как да очакват от мен, че съм гигабалък, който ще им налива парички срещу нищо и аз чинно и безропотно ще го правя. Балъците умряха :) и трябва наистина да съм *** за да не си задам един *** въпрос - какво ще получа аз срещу тия осигуровки, които съм изработил. Е в моя случай отговорът е очеизваждащ - аз съм на 37 г., по т.н. точкова система и т.н трябва да работя общо-взето още къде 30 г. По демографски и всякакви социални и социологически данни се очаква тогава населението да е застаряло и средната възръст да е станала около 50 г. и ако сега един работещ заработва пенсиите на двама пенсионери, един милиционер, половин военен и един администратор тогава съотношението ще е скочило двойно и няма как да стане :). Разбира се реално работещия е в по-силната и по-добра позиция от грохналия пенсионер - какъвто ще съм тогава и с пълно право ще каже - що не си е... майката и аз няма да хрантутя толкова пенсионери, като резултатът ще е на сегашния принцип - пари за пенсии няма, всеки да се оправя както може :) Е при това положение май предпочитам лично да си осигуря старините, естествено за сметка на ненужния ми харч за осигуровки.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ха познайте като накарате работещите пенсионери да си плащат осигуровките наравно с нас колко от тях ще продължат да работят. Тогава да не се чудите от къде ще намерите парички да им плащате пенсиите.
33
6
 
12
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
28-ми,- Европа препоръча ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ С 12 ГОДИНИ ПО-НИСКА ОТ СРЕДНАТА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА, която в България е 72 години!!!- Качването на възрастта за пенсиониране при днешната продължителност на живота и състоянието на здравеопазването не е реформа, е ГЕНОЦИД УПРАЖНЯВАН, ЧРЕЗ ЗЛОУПОТРЕБА С ВЛАСТ!!!- ЧАСТНИТЕ ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ ФАЛИРАХА, окрадоха ги!!! Трябва НЕЗАБАВНО ДА СПРЕ по-нататъшния грабеж на парите ни за пенсии и да се премине към ИЗЦЯЛО СОЛИДАРНА ПЕНСИОННА СИСТЕМА, но не като сегашната, защото, всеки закон трябва да има УПОРА В КОНСТИТУЦИЯТА: ДЪРЖАВАТА, ТОВА НЕ СА САМО РАБОТЕЩИТЕ!!!1. В Конституцията няма разпоредба регламентираща пенсии за ТРУДОВ ПРИНОС, затова работещите гражданите сме се обединили за защита на своите интереси (съгласно Чл.12 от К-ята) в чиста Солидарна пенсионна система, подпомагана от Общата капиталова система Сребърен фонд- ТОВА Е ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ ОТ РАБОТЕЩИТЕ ДНЕС, ЗА РАБОТИЛИТЕ ВЧЕРА!2. Държавата ТРЯБВА незабавно да си поеме задълженията по Чл.51 от К-ята и спре да плаща от парите за пенсиите за ТРУДОВ ПРИНОС социалните помощи, КОИТО НЕ СА ПЕНСИИ ЗА ТРУДОВ ПРИНОС, Йезуитски наречени: - Вдовишките социални добавки, Добавки за възраст, Социални пенсии, Президентски пенсии и други подобни плащания- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е СОЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЕ НА ДЪРЖАВАТА!!3. Здравното взаимно осигуряване за инвалидност, наречено ЗЛОУМИШЛЕНО - Инвалидни пенсии, съгласно Чл.52 от К-ята, ТРЯБВА да се плаща от Здравните осигуровки- ТОВА ПО КОНСТИТУЦИЯ Е ЗДРАВНО ВЗАИМНО ОСИГУРЯВАНЕ, подпомагано от Държавата!!!4. Максималния размер на СОЦИАЛНИТЕ ПОМОЩИ, задължително ТРЯБВА да е под размера на минималната пенсия от 136лв, КОЯТО Е ДОХОД ЗА ЧЕСТЕН ТРУД, ПРЕЗ ЦЯЛ ЖИВОТ- ТОВА Е СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ5. Съгласно Чл.60 от К-ята, РАЗЛИЧНОТО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ, И ТАВАНИТЕ за облагане и осигуряване са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ (сега ДАНЪК ДИВИДЕНТ е само 5%, а искат да го намалят на 1%...!)!!!- ЕТО ТОВА Е РАЗЛИКАТА, МЕЖДУ ДЯНКОВИТЕ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛНИ ДИВАЩИНИ И МОЕТО РАЗБИРАНЕ ЗА РЕФОРМИ???
32
1
 
15
 
! Отговори
зъл преди 12 години
Ха-ха-ха напънала се планината и родила мишка :))). Е как у тая държава все умни предложения дават, които се свеждат до едно и също нещо - тия които са мъчат да работят да плащат за всички останали :))). Ми кат синдикатите и т.н. е толкова силно заинтересован от запълване на пенсионната каса що не предложат да отпадне границата от 8 заплати за осигуряване? Или осигуровките на милиционерите, военните и администрацията да се покриват от тях, но без увеличение на заплатите им - защото иначе е безсмислено преливане от пусто в празно? Или в краен случай единственото правилно нещо, което работи в нормалните страни - премахване на т.н. солидарен модел, лично партидно осигуряване и пряко обвързване на получаваната пенсия с внесените за целия трудов стаж осигуровки и разбира се тази партидни осигоровки да се наследяват? Ама май на никой не му стиска въвеждането на нормален и справедлив модел на принципа - който изработил и внесъл повече с по-висока пенсия от тоя дет не е работил и няма принос.
31
2
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Петко,Костов имаше само една умна мисъл - "Пари без реформа не се дават"... Защото...:Разходите за здравеопазване скочиха три пъти за 10 години (от 1.2 млрд през 2001 до 3,2 млрд. през 2011), а състоянието на здравната система да продължава да се влошава... Дори да спрем да пием и пушим, дори 50% от бюджета да са за здраве, пак няма да ни лекуват като бели хора..., заради липсата на истински - ЛИЧЕН ГРАЖДАНСКИ КОНТРОЛ...!- За нашето Тотално болно, Тоталитарно здравеопазване има Панацея има и тя не е Закриване на болници и смяна на министри Панацеята е - ЛИЧНА, ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНА, ДЕБИТНО-КРЕДИТНА КАРТОВА СМЕТКА, а допълнителното осигуряване, Трябва да се узакони, под формата на Лична здравна застраховка...! (за разплащания единствено в Здравеопазването).- Детска игра е, дори Новите "ЛИЧНИ КАРТИ" с биометрични данни, да са едновременно и Електронно здравно досие и Лична Здравноосигурителна, Дебитно-кредитна картова сметка КРАЙНО ВРЕМЕ Е:- Вноските за здраве, да се правят в Строго съответствие с Конституцията: Чл. 52. (2) Здравеопазването на гражданите се финансира от Държавния бюджет, от Работодателите, от Лични и колективни осигурителни вноски и от други източници при условия и по ред, определени със закон.След като няма съотношение Значи по равно за тримата съвносители!Въпроса за здравната вноска е - по колко, а отговора:1. Здравния данък (такса), трябва да е еднакъв (примерно 5% от личните доходи), но за всички доходи от труд, доходоносна собственост, дивиденти, обезщетения и социални помощи..., без таван на дохода... - От 32-те милиарда тазгодишни частни спестявания, заради тавана за здраве са обложени не повече от 100 милиона!2. Според Конституцията, здравната вноска ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се дели по равно между гражданина, работодателя и държавата или общо 15% от л.д...3. За социално слабите инвалиди и децата, да е общо 10% (от помощите, пенсиите майчинските и детските), при това по Конституция платен изцяло от... Държавата!При смърт, 50% от сметката да се наследява, а останалото е за здравна солидарностОт ГЕРБ, като Либерали, да не се правят на "комунисти", а ДА СПАЗВАТ Конституцията!
30
1
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН 1 преди 12 години
Знае ли някои кои синдиката правят тези предложения или тово е само партенка с цел да се види реакцията на хората.Аз лично недоумявам,че такива предложения могат да се правят от институции,чиято цел е да защитават и да се борят за правата на работещите.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами това ще предложат, кое друго? Дето е слабо, там се къса. Пенсионерите ще плащат осигуровки за пенсия. Смях. Но просто с тези пенсии са принудени да работят и ще ги стрижат за това. Младите и без това работа не хващат. Ако им се работи - бият си камшика през терминал 2. Кой друг да опъва, ако не тези, които не могат да избягат?
28
2
 
23
 
! Отговори
с. преди 12 години
Абе я да попитам защо трябва пак аз в качеството си на обикновен човек да покривам огромната дупка в НОИ!?Да хрантутя ***,професионални безработни и социално слаби и менте инвалиди!За да почнат да плащат хората трябва да имат интерес!Нека бъде като в белите страни!Да си имам персонална партида в НОИ и във всеки един момент да знам колко пари имам и как се управляват!А не само да се чудят как да ме изработят и да ме заплашват за да плащам!Я у лево!
27
0
 
2
 
! Отговори
Допълнение преди 12 години
Напр. 8% здравно осигуряване на 500 лв е едно, на 2000 лв е друго- сметнете колко е и кой вкарва повече в бюджета
26
2
 
4
 
! Отговори
Часника среднис преди 12 години
Иска ви се да ми прилапате паричките, ама не можете, щото държавен юристконсулт зема чисто 500 кинта, а моя личния зема 3000. Държавния бияч зема 700 кинта, моя личния зема 5000. Не го разбрахте това - колкото повече мърдате, толкова повече ви влиза. Ако се примирите и се отпуснете, може дори да усетите някакъв кеф ;)
25
5
 
4
 
! Отговори
до 13 преди 12 години
Това е доста популистко искане- хората, които вземат над 5000 и много повече заплаа вкарват в бюджета като осигуровки и данъци много повече В РЕАЛНИ АБСОЛюТНИ СТОЙНОСТИ. Като относителни може и да ти се струват не мноог високи, но као абсолютни-да. Рабоил съм на заплата 600 лв и заплата 2500 и вярвай ми, като сравян фишовете, цифрите , които плащах на 2500 си бяха доста по-солени в сравнение с 600-те лв , макар че % си остана. Навсякъде по света има таван н аосигуряване и плащане
24
2
 
0
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Петко,- Сега вече съм с теб...
23
1
 
21
 
! Отговори
Def преди 12 години
Да въведат и нови професии като: Крадци на желязо, Просяци, Джебчийки, ***, Нарко дилъри , Каруцари, Продавачи на нелегални цигари, Миячи на стъкла по кръстовищата и изобщо всички професии, които практикуват *** и те също да плащат осигуровки и здравни, а социалните да им се спрат. Всички от 6-7 годишни "работят" в сивия сектор и изкарват повече пари от българите, ама ние си ги хрантутим.
22
2
 
0
 
! Отговори
Петко преди 12 години
До Румен -имах предид за здравни вноски . Те за пенсионните -преди повече от 20 г бяха незнайно липстващи в държавата и станаха общи и куче влачи -диря нама . Сега непрекъснато променят изискванията ... Извинявам се ако съм те заблудил
21
2
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БАРРИ,- ПОД РАВЕНСТВО РАЗБИРАМ ИМЕННО РАВЕНСТВО ПРЕД ЗАКОНА...-НО...:- ЗАЩО ДАНЪК ДЕВИДЕНТ Е 5%, А ЗА ВСИЧКИ ДРУГИ ДОХОДИ Е 10%...Би ли ме светнал по въпроса...Моля...
20
1
 
17
 
! Отговори
възмутен преди 12 години
Всички пенсионери,работещи на трудов договор си плащат осигуровките!Само тези,които са на граждански договор,не подлежат на това!А тези така измислени синдикати защо не поставят въпроса за хората,които имат необходимия трудов стаж и не могат да се пенсионират заради възрастта!Познавам много хора в предпенсионна възраст,които са безработни и така са без никакви доход -хем без заплата,хем без пенсия,въпреки отработения задължителен стаж към тази скапана държава! Да крадат ли или да ровят по кофите
19
0
 
4
 
! Отговори
ее преди 12 години
Защо ми писа минус? Вместо да осигуряват на повече по трудов договор, те осигуряват всички служители на много по-малко. Разликата дават на ръка, а в края на годината ти връчват граждански договор, в който са сумите за цялата година. Парите, които фигурират във "фиша" като граждански договор по броя на месеците в годината.. Нали се сещате, че после пенсията ще е много по-малка, а и болничния ще е направо смешен! Аз издържах на това място 1 година само!!

Спонсорирани публикации